TÜKETİCİLERİN BİLMEK İSTEDİKLERİ

Dernek tüzüğümüz 'Amacı ve İlkeleri' bölümü 2. Maddesinde şunlar yazılıdır:
"-Tüketici haklarının yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile tüketicinin korunması konusunda çalışmalar yapmak…
-Evrensel kabul görmüş tüketici haklarının ülkemizde yerleştirilmesi, yaygınlaştırılması, savunulması ve tüketicinin korunması…
- Bağımsız ve etkili bir tüketici hareketi yaratılarak haklarını bilen, arayan, savunan, bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturulması…
-Güvenli, ucuz, sağlıklı, çevreye ve doğal dengeye zarar vermeyen, kaynak israfına neden olmayan, tüketicinin temel gereksinimlerini ön planda tutan bir üretim ve tüketim sisteminin oluşmasını sağlamaya katkıda bulunmak… Vb.
Amaçlarını gerçekleştirebilmek için aşağıdaki ilkelere uyulmasını gözetir:
-Bütün mal ve hizmet sunumlarında tüketici haklarını gözeten politikaların uygulanması için çalışır…
-Siyasi, idari ve ticari kuruluşlardan bağımsız olarak hareket eder…
-Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve diğer çalışmalarında hiçbir ticari markanın ve firmanın etkisinde kalmaz…
-Hiçbir ticari kuruluştan bağış, reklam, ilan almaz ve bu kuruluşlarla sponsorluk ilişkilerine girmez…
-Evrensel İnsan Hakları, hukukun üstünlüğü, ülkemizin bağımsızlığı ve demokrasi kültürünün gelişmesi doğrultusunda hareket eder…"
Bu amaç ve ilkeler doğrultusunda, genel merkezimizin yurt genelinde yaptığı bir araştırma sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu araştırma; tüketicilerin bilmediği ya da yanlış bildiği, zaman zaman değiştirilen mevzuatlarla değişikliğe uğrayan onlarca sorunun merak edilen yanıtları ile ilgilidir. Tüketiciler tarafından bilinmesi gereken bu soru ve yanıtlar özetle şunlardır:
Bilinçli Tüketici Kimdir? Sorusuna verilen yanıtlar ile bilimsel yaklaşımlar şunlardır;
o Mal ve hizmet satın alırken temel gereksinmesini ön planda tutan ve yaptığı her alışverişte fiş ve faturasını alanlar…
o Önüne çıkan ya da kapısına gelen firmadan alışveriş yapmayıp satın alacağı mal ve hizmetlerin kaliteli, güvenli, ucuz ve sağlıklı olması konusunda birden çok firmaya ya da mağazaya girerek araştırmada bulunan ve karşılaştırma yapanlar…
o Firmaların güvenilir ve tüketici haklarına saygılı olmasına dikkat edenler…
o Hakkını bilen, hakkını arayan, haklarına sahip çıkan ve savunanlar…
o Çevreye karşı duyarlı olan; yurdumuzun ve dünyanın her köşesini kendi evi gibi düşünen;
o Her çeşit savurganlık ve israfın karşısında olanlar…
oTüketici haklarının yerleştirilmesi ve savunulabilmesinin, ancak, tüketicilerin birliği, organize olmaları ve örgütlenmeleriyle sağlanabileceğine inananlar…
o Tüketimin nesnesi değil öznesi olduğunu düşünenler…
o Reklamların etkisinde kalarak yanlış davranış göstermeyen ve yanlış karar vermeyen;
o Kaliteli yerli malı satın alan ve tüketenler…
o Alışveriş yaparken aile ve ülke ekonomisine yararı ön planda tutanlar… Olarak sıralanmıştır.
Evrensel Kabul Görmüş Tüketici Hakları Nedir? Sorusunun karşılığı ise, bireylerin özgün görüşleri ile ulusal ve uluslar arası normlara göre ortak tanımlamalar şöyledir;
1- Temel Gereksinimlerin Karşılanması Hakkı: Tüketicilerin; yeme, içme, giyinme, barınma gibi biyolojik gereksinimlerinin karşılanması için alınan ekonomik ve sosyal önlemler...
2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Tüketiciler tarafından satın alınan her çeşit mal ve hizmetin üretim dağıtım ve kullanılması sırasında karşılaşılan risklere ve tehlikelere karşı alınan yasal, idari, teknik önlemler ve uygulamalar…
3- Bilgi Edinme Hakkı: Mal ve hizmetlerin özellikleri, kullanım ve bakım koşulları ile tehlikeleri ve risklerine ilişkin tüketicilerin doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi konusundaki düzenlemeler ve uygulamalardır…
4- Örgütlenme, Sesini Duyurma ve Temsil Edilme Hakkı: Tüketicilerin haklarını alabilmeleri, savunabilmeleri ve uygulatabilmeleri için bir araya gelip güç birliği oluşturabilmeleri… Kendilerini ilgilendiren yasal, ekonomik, sosyal, ticari, teknik ve politik her konuda düşünce ve görüşlerini belirtebilmeleri… Baskı unsuru olabilmeleri…
5- Eğitilme Hakkı: Tüketicilerin haklarını ve sorumluluklarını öğrenerek hak arama, haklarını savunabilme ve tüketici bilincine sahip olabilmeleri için eğitilmeleri...
6- Seçme Hakkı: Tüketicilerin çeşitli mal ve hizmetler arasında gelir düzeylerine göre kendi gereksinimlerini karşılayabilmesi, istedikleri mal ve hizmetleri ucuz ve kaliteli olarak alabilmesi, tercih edebilmesi ve seçeneklerin artırılması...
7- Zararların Karşılanması Hakkı: Satın alınan mal ve hizmetlerin ayıplı (kusurlu, özürlü) çıkması durumunda; ayıpların neden olduğu her türlü maddi, manevi, hukuki, ekonomik zararların karşılanması...
8- Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı: Ticari reklamlar ve ilanlar, çeşitli satış türleri ve bu satışlara ilişkin sözleşmeler, kapıdan satışlar, kampanyalı satışlar, taksitli satışlar, elektronik alışverişler, devre tatil, paket tur, süreli yayınlar, tüketici kredileri, kredi kartları, satış sonrası hizmetler, fiyat uygulamaları, çeşitli kamu hizmetleri vb. konularda evrensel tüketici haklarına ve ilgili kanunlara göre uygulamalar ve düzenlemeler yapılması… Tüketicilere daha iyi ve uygun koşullarda mal ve hizmet sunulması… Tüketicilerin yaşam düzeylerinin yükseltilmesine ilişkin alınan tüm yasal, idari, teknik, sosyal, ticari ve ekonomik önlemler...
9- Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı: Temiz hava, yeterli ve temiz su, daha çok yeşil alan, temiz ve çağdaş bir kent, sağlıklı ve kaliteli altyapı hizmetlerinin sağlanması… Tarihi, doğal ve biyolojik zenginliğin korunması konusunda alınan önlemler ile her çeşit üretim, dağıtım ve tüketim hareketinin çevreye zarar vermemesine ve savurganlığın önlenmesine yönelik alınan tüm önlemler... Olarak belirlenmiştir.
YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI ŞÖYLE OLMALIDIR…
Yerel yönetimlere aday olan siyasi partiler; kentli ve kentlerin çağdaş bir yönetimi için şu ilkeleri kamuoyuna deklare edip iktidarları sürecinde uygulamaların ödünsüz takipçisi olmalıdırlar.
"'Yerellik Hakkı'nı garantiye almak ve demokrasiyi güçlendirmek,
"Halklar ve onun sivil örgütlerinin yönetimlere doğrudan katılmasını sağlamak,
"Yerel yönetimi toplumsal ihtiyaçlar temelinde geliştirmek,
"Yerel kaynakların adil ve etkin kullanımını sağlamak,
"Yerelde ortak kamusal alanların çoğaltılmasını sağlayarak, toplumsal dayanışmayı desteklemek,
" Yereldeki dil, kültür, inanç, hafıza ve ihtiyaç farklılıklarını gözeten çoğulcu yaklaşımlar geliştirmek,
"Yerel hafızayı canlı tutmak,
"Doğayı, suyu, ormanı, dereleri, meraları, sahilleri, tarım alanlarını ve ekosistemi korumak,
Ve, buna benzer alanlardaki plan ve projelerinin inandırıcı olması yaşansal nitelik taşır.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol