TRAKYA BALKAN TÜRKLERİ BULUŞMASI

Trakya Balkan Türkleri Kültür Ve Dayanışma Derneğinin ev sahipliğini yaptığı 2015 yılı 8 Mart kadınlar gecesi düzenlendi.
Gümülcine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve Kırcaali Buket Derneği üyeleri ile birlikte Edirne Hilly otelinde yemekte bir araya geldiler.
Edirne'ye bahar erken gelmiş ve tabiatın yeniden uyanışı insanın içinde yeni bir baharın daha geldiğini müjdelese de, gün boyu hızını kesmeyen rüzgâr ve yağmur iliklere kadar işlese de, Balkan insanlarının sıcaklığına teslim olmak mecburiyetindeydi.
Programın açılışını yapan Edirne Valisi Sayın Durmuş ALİ Şahin, Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan, dış işleri Bakanlığı Edirne temsilci Sayın Murat Ahmet Yürük, Dernek Başkanları ve üyeleri iştirak ettiler.
Her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen 8 Mart kadınlar günü, bu yıl Trakya Balkana Türkleri Kültür ve Dayanışma derneğinin katkılarıyla Edirne'de gerçekleşiyordu.
Programın ilk konuşmacısı Edirne Valisi Sayın Dursun ALİ şahin, Edirne'nin 201'ci Valisi olduklarını dile getirdiler.
Bir şairin sözleriyle konuşmalarına devam eden Vali Şahin; bir şehir bir kere Başkent olduysa, ilelebet Başkent kalır diyerek Edirne halkının gururunu okşadılar.
1953'ten öncesi on devletin Ana dolusu ve Trakya'nın Başkenti Edirne'dir, bunu Balkanlar ve Rumeli iyi bilir.
Kadına önem veren toplumlar yücelmeye devam eder sözleriyle 8 Mart kadınlar bayramını kutladılar.
İkinci konuşmacı Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan, Kırcaali'den, Gümülcine'den, Balkanların dört bir yanından gelenleri, Balkan insanı ne dilinden, ne dininden, ne Anavatanından ve ne de Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK' TEN asla vazgeçmezler diyerek Balkanlardan gelenleri manevi güce boğdular.
Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Dr. Esma Gündoğdu ise sözlerine devamla, bu günkü beraberliğimiz her ne kadar da 8 Mart nedeniyle olmuş olsa da bizleri bir araya getiren( Balkan kardeşliğidir ) sözleri çok çarpıcı ve bir o kadar da gerçekti.
Bizlerde bu kardeşlik sevdasının barışlara vesile olup sonsuza kadar sürmesini diliyoruz.
Kırcaali Buket Derneği Başkanı Sayın Sabiha Mestan selam ve saygılardan sonra Kırcaali bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle Kırcaali Belediye Başkanı Sayın Hasan Aziz ve beraberindekiler hava muhalefeti yüzünden geri dönmeye mecbur kaldıklarını üzülerek söylediler.
Gelecek yıla Makedonya 'da buluşmak ümidiyle diyerek sözlerini noktaladılar.
Gümülcine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sayın Sami Toraman, dünyada kadınların seçme ve seçilme hakkı yok iken daha 1934 yılında Ölümsüz Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK bu hakkı Türk kadınlarına gururla bahşetti.
Ne yazık ki 21'ci yüzyılda olmamıza rağmen kimi Müslüman ülkelerde kadına hala köle gözüyle bakılıyor, sıradan bir ehliyet alma hakkı bile elinden alınmıştır.
Yüreğimiz sızlasa da hala çocuk gelinler görmeye devam ediyoruz ve hala töre cinayetleri işleniyorsa bu konuların üstüne gitmek boyun borcumuz olmuştur diye konuşmalarınla hepimizi derinden derin düşüncelere saldılar.
Çünkü Dünyanın neresinde olursa olsun, insan insandır, dinlediğimiz için teşekkürlerle kürsüden ayrıldılar.
Bende buradan o güzel gece için Ev sahipliği yapan Edirne yetkililerine, özellikle de DR Esma Gündoğdu hanıma Ve o geceye renk veren tüm misafirlere en kalbi duygularla teşekkürlerimi sunar ve gelecek yıllarda Balkanların en ücra köşelerinde buluşmak ümidiyle diyorum

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol