TRAKYAKA YÖREX Fuarına katıldı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) gerçekleştirildi. Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) da fuara katılarak Kırklareli ve Trakya illerinin yöresel ürünlerini tanıttı. 

Antalya Ticaret Borsası'nın 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' sloganıyla bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği YÖREX, 24 Ekim'de kapılarını açtı. Fuar ilk henüz ilk gününde bile 40 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Fuarın açılış törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 72 ilden çok sayıda üst düzey yönetici, oda ve borsa başkanlarının katıldı.
“YÖREX Fuarı dokuz yıldır coğrafi işaret farkındalığı ile ilgili büyük katkı ortaya koydu”
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in de katılım gösterdiği fuar oldukça görkemli şekilde geçti. Şahin, yöresel ürünlerin coğrafi işaret alması konusuna önem verdiklerine değinerek, “YÖREX Fuarı Türkiye'de yöresel ürünlerin korunması ve katma değerli ürüne dönüştürülmesi yolunda dokuz yıldır coğrafi işaret farkındalığı ile ilgili büyük katkı ortaya koydu. Türkiye'de coğrafi işaretli ürün sayısının 379, başvuru işlemleri devam eden ürün sayısının da 413 olduğu düşünülecek olursa bunda kurumların çalışmaları kadar YÖREX gibi organizasyonların da payı var” dedi.
“12 ürüne daha coğrafi işaret almayı planlıyoruz”
Trakya’dan da 13 ürünün başvuru süresinde olduğundan bahseden Genel Sekreter Şahin, “Biz de Trakya olarak hali hazırda 6 ürüne coğrafi işaret aldık, 13 ürün de başvuru aşamasında bulunuyor. Ayrıca 12 ürüne daha coğrafi işaret almayı planlıyoruz ve bunun ön çalışmaları içerisindeyiz. YÖREX Fuarı’nda bu ürünlerin tanıtılmasına önem verdik ve coğrafi işaret alan veya alacak ürünleri bu organizasyonda sergiledik. Önümüzdeki yıl YÖREX’te sergilenecek coğrafi işaretli ürün sayısını daha da artırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Trakya standına yoğun ilgi
gösterildi
Beş gün süren fuar süresince Trakya standı önemli misafirler ağırladı. Açılış günü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gazeteci Yavuz Donat, farklı illerden TSO ve borsa başkanları standı ziyaret etti. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı Trakya standına gelen misafirleri ağırladılar, Trakya’ya özgü ürünler hakkında ziyaretçilere bilgi verdiler.
Fuarda 252 kurum, 135 oda ve borsa, 19 kalkınma ajansı ile birlikte toplam 500 katılımcı, yöresel ürünlerini binlerce ziyaretçinin beğenisine sundu.
19 Kalkınma Ajansına plaket
YÖREX fuarına katılan kalkınma ajanslarına teşekkür plaketi takdim edildi. ATB Başkanı Ali Çandır, 19 kalkınma ajansı temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, kalkınma ajanslarının YÖREX'e desteğinin büyük olduğunu belirterek, bunun için ajans temsilcilerine teşekkür etti. 10 yıl önce Yöresel Ürün Projesi'ni bir hayal olarak başladığını, oda, borsalar, kalkınma ajansları ve yerel yönetimlerin desteğiyle bu hayalin bir fidana dönüştüğünü kaydeden Çandır, “Yine sizlerin desteğiyle bu fidan çınar olacak" şeklinde konuştu. Sonrasında yapılan törenle fuara destek veren kalkınma ajanslarının temsilcilerine plaket takim edildi. YÖREX 2018 Fuarı 200 bin ziyaretçi ile yeni bir rekor kırdı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol