TOKİ’den 81 ile yeni konut projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada TOKİ'ye 30 milyar liralık finansman verileceğini açıklamasının ardından yeni kampanyalar hazırlandığı bilgisi ulaştı. Ayrıntıları Haziran ayında açıklanacak kampanyada, dar gelirli aileler için 81 ilde 150 bin konutun daha inşa edilmesi bekleniyor. Çeşitli kaynaklarda hane geliri 10 bin TL'nin altında olan vatandaşların başvurabileceği sosyal konutların ödemelerine yönelik bilgiler yer almaya başladı. Buna göre dar gelirliler için konutların yüzde 10 peşin, 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli olarak satılacağı, evlerin fiyatlarının ise 400 bin TL bandında olacağı belirtiliyor. 
Öte yandan TOKİ’nin Kırklareli Merkez’de Camikebir Mahallesi’nde yapımını planladığı 1-4 kat aralığında değişmek üzere toplam 21 adet blok, 2+1’den 3+1’e değişen 380 Konut, 1 adet cami, 8 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi Projesinin 18 Nisan’da yapılması planlanan ihalesi katılım olmadığı gerekçesi ile iptal edildi. İhaleye Temmuz ayında yeniden çıkılacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı. Erdoğan’ın açıklamasının bir bölümünü konut kredisi ve TOKİ vasıtası ile yapılacak dar gelirli vatandaşlara yönelik konut edindirme projelerine ayırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında konut kredilerine yönelik olarak; “Vatandaşlarımızı özellikle konut sektöründeki bu arızi dalgalanmadan korumak amacıyla bir dizi tedbiri hayata geçirme kararı aldık. Bu çerçevede, konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz
Birinci paketle ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz.
İkinci paket birinci ve ikinci konutları da kapsıyor, konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankasına satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecek. Konut değeri 2 milyon lirayla sınırlı bu paket 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin bir amacı da döviz ve altın varlıklarının Türk Lirasına dönüşümünü teşvik etmektir.
Üçüncü paketimiz inşaat sektörüne yöneliktir. Mayıs ayı başı itibariyle asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık bir kaynak ayırdık. 1 yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek. Böylece inşaat hâlindeki projelerin hızla tamamlanarak kısa vadede ki konut arzının artmasını, böylece fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz” dedi.
“Sosyal konut projelerine hız veriyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan TOKİ sosyal konutlar ile ilgili olarak ta; “TOKİ vasıtasıyla yürüttüğümüz vatandaşlarımıza uygun fiyat sunulan düşük maliyetli, düşük satış fiyatlı sosyal konut projelerine de hız veriyoruz. Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız.
Sosyal konut projelerimizin istismarını önlemek için de bu yolla edinilen konutların 5 yıl süreyle satışına izin vermeyeceğiz. Ayrıca küçük ölçekli müteahhitlere şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satamamaları şartıyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız. Bu tür alanların rezerv konut alanı ilanı yoluyla çeşitli vergilerden istisna olmasını temin ederek maliyetlerin düşürülmesi yoluna da gideceğiz. Rezerv alanlarda yapılan ve uygun maliyetli krediyle desteklenen konutlar da 5 yıl süreyle satış tahdidine tabi olacaktır. Sistemin sağlıklı işleyişini sağlamak için denetimde TOKİ ve Emlak Konut gibi bu alanda birikimi olan kuruluşlarımızı da kullanacağız.
Kentsel dönüşüm çalışmaları konut arzını artırmak için destek vereceğimiz bir diğer alandır. Ada düzeyinde sadece hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracağız. Özellikle hak sahipleriyle müteahhitlerin bir araya gelerek yürütecekleri bu projelerin denetimini de yine ilgili kuruluşlarımız vasıtasıyla daha sıkı şekilde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızı hızlı, güvenli ve ekonomik şekilde konut sahibi yapmayı amaçlayan bu destek paketleri ve uygulamalarımızın hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.
Nasıl olacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yöndeki açıklamalarının hemen ardından akıllara yeni konut kampanyalarının nasıl olacağına ilişkin kamuoyuna bilgiler ulaşmaya başladı. Bu kapsamda 81 ilde 150 bin sosyal konutun daha inşa edilmesi planlanıyor. Ev sahibi olamayan dar gelirlilere yönelik projelerde konutlar yüzde 10 peşin, 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli olarak satılacak. Evlerin fiyatları 400 bin TL bandında olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde TOKİ eliyle yapılacak konutlardan yararlanmak isteyen vatandaşların hane halkı geliri net 10 bin TL’den fazla olmayacak. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecek.
Engelli vatandaşlara konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecek. Emekli vatandaşlara konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılacak. Konutlara başvurabilmek için mevcutta T.C. vatandaşı olunması, projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olunması, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olunması gerekiyor.
Projeye başvuracakların yine TOKİ’den konut satın almamış olması ve konut kredisi kullanmamış olması (Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) şart
Başvuracakların kendisine, eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması gerekiyor. Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor) gerekiyor.
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecekler. Sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak. Alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecek. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve taksitler faizsiz iade edilecek.
Kırklareli’ndeki ihale 
iptal oldu
Bu arada 18 Nisan’da ihaleye çıkılan TOKİ’nin Camiikebir Mahallesindeki 380 konut, 1 Adet Cami ve 8 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi Projesi işinin ihalesi katılım olmadığı için iptal edildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafınca, her yıl 100 bin konut projesi kapsamında hayata geçecek proje ile Kırklareli İli Merkez İlçesi Camikebir Mahallesi Mevkii’nde 1-4 kat aralığında değişmek üzere toplam 21 adet blok, 2+1’den 3+1’e değişen 380 Konut (+4 KD), 1 adet cami, 8 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi Projesi yapılacak.
Projenin 18 Nisan’da yapılması planlanan ihalesi katılım olmayınca iptal edildi. İhaleye Temmuz ayında yeniden çıkılacağı öğrenildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol