TEVFİK TOYLAN VE SABİT MERMER'LE KIRKLARELİ'Yİ KONUŞTUK

08.07.2016 günü mahalle arkadaşım TEVFİK TOYLAN'la Kırklareli'yi konuştuk.
TEVFİK TOYLAN: "Giresun'da yaşıyorum. Giresun tertipli, düzenli bir şehir. Ordu Giresun'dan sonra güzellikte, tertipte ikinci sırada yerini alır. Kırklareli'de tertip, düzen göremedim. Giresun Belediye Başkanı güzel çalışıyor. Halkla beraber onu her yerde görebilirsiniz. Kırklareli'nin şehir merkezi düzensiz, tertipsiz. Kırklareli'nin peynirini, yoğurdunu, ızgara köftesini çok severim. Gürdallar Lokantasında efkâr atıyorum. Izgara köftesi çok güzel. Kasaplar arasında (Sırmalenko Çarşısı) düzen, güzellik, müzik olmalı. Millet gelmeli, stresini atmalıdır. Çarşıdaki Şevket Dingiloğlu parkında ağaçlar güzel, bakımsız ve tertipsiz.
Selanik Işıklar göçmeniyiz. Giresun'da insani ilişkiler iyidir. Eski İstanbul kültürü var." Dedi. Tevfik Toylan'da, Solak Fikret Toylan'da Karakaş Mahallesi’nden arkadaşım. SABİT MERMER'de güzel top oynardı. Her akşam üstü sokaklarda top oynayan çocuklar stres atardı.
SABİT MERMER: "Özgüvenspor'da sağ bektim. Karamanço Yılmaz Ülger, Koçero Ekrem, Gözlükçü Yılmaz Dingiloğlu, Hataylı İsmail, Ali Sümer, babası PTT'de çalışan Yalçın, Kaleci Hasan Işıklar'la beraber top oynardık. Dedeler Novipazar (Yeni Pazardan) 1923 yılında Kırklareli'ne gelmişler. Gazhane Sokağı, Çukur Sokak, Kuşdili Sokak, Şeref Sokak, Nüzhetiye Sokak'ta Bosna Hersek'ten gelen Novipazar'lı Balkan göçmenleri yaşıyor.
Yamaner'ler, Hersekli'ler, Nişikli'ler, Pey'ler, Aktaş'lar, Mermer'ler ..."Dedi. "Şu Boşnak mantısı çok meşhurdur"
SABİT MERMER: "Boşnak mantısı için önce hamur tutulur. Ufak parçalara bölünür. Oklava ile açılır, kırk santim ebadında açılan yufka yağlanarak üç dört kat üst üste konup oklava ile daha büyütülür. Sonra yedi sekiz santim ufak parçalar halinde kesilir. Kenardaki malzeme soğan, kıyma, karabiber kavrulur. Parça parça kesilen hamurların üstüne konur. Hamur bohça şeklinde kapatılır.
Tepsi yağlanır, yukarıda anlattığım meşhur Boşnak mantısıdır. Mantı fırında pişer. Sulu tereyağı mantının üzerine serpilir. Mantı tekrar beş dakika fırına sürülür. Ondan sonra mantıyı yemeye adam aranır.
Kol böreği de meşhurdur. Hacı Makule Boşnak tatlısıdır. Şekerpareye benzer. Merdiven ustasıydım." Dedi. Cumhuriyet Caddesi eski Han Kahvesinin yerine yapılan apartmanın altındaki kahvede Sabit Mermer'le çay içip sohbet ettim. Nostaljik günlerimizde arkadaşlık önemliydi. Kalp kırmak yoktu. Babalar arkadaştı.
Komşuluk güzeldi. Rumeli Balkan göçmenleri Türkiye sevdalısıdır. Vatanını, Atatürk'ü, Türk Bayrağını çok sever. Evlat-ı Fatihanların soyundandır. Rus Çarlığının oyunlarıyla soykırıma uğramıştır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol