TCDD, Babaeski’de Güneş Enerji Santrali kuracak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Nadırlı Köyü’nde 43 milyon 200 bin TL proje bedeli ile 14,4 MWm / 12 MWe kurulu gücünde lisanssız güneş enerji santrali kuracak. Proje ile ilgili ÇED süreci 18 Temmuz’da başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Nadırlı Köyü’nde lisanssız güneş enerji santrali kuracağını duyurdu. 18 Temmuz 2022 tarihli duyuruda “Kırklareli il Babaeski, ilçe Nadırlı Köyü, 204 Ada 2 Parsel mevkiinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Mandıra Lisanssız Güneş Enerji Santrali (14,4 MWm / 12 MWe, 17.98 ha) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Kırklareli Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir” denildi. 
Bedeli 43 milyon 200 bin TL olan proje ile toplam kurulu gücü 14,4 MWm / 12 MWe olan 28 bin 800 adet 500 Wp panel kullanarak elektrik üretecek olan Güneş Enerji Santrali kurulacak. Projenin inşaat süresinin 12 ay sürmesi ve inşaat montaj aşamasında 20 kişinin çalışması, ekonomik ömrünün 25 yıl olması öngörülüyor. İşletme aşamasında ise TCDD mevcut işletme personeli olan 6 kişinin çalışması planlanıyor. Faaliyet alanı mera vasıflı taşınmazdan oluşuyor. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. çatlasın patlasınlar 20 Temmuz 2022 Çarşamba 16:55:23

    Cumhuriyetimizin ilk onbeş yılında ülkemizi demirağlarla ören TCDD emperyalizm tarafından dondurulup ülkemiz petrol içen karayolları ile donatıldı sülün osman yolları yapıldı. Demiryolları yerine GES kuracak TCDD dış güçleri kıskançlık krizine sokacak mı dersiniz ne dersiniz