TAŞERON İŞÇİLER DİKKAT!

Tüm Türkiye’deki yaklaşık 1 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren kanun yürürlüğe girdi. Şartları kadroya geçmeye uygun olan işçilerin başvuruları sürerken gazetemiz muhabirleri, SGK Kırklareli İl Müdürü Tahsin Halcı ile yeni kanun hakkında merak edilenleri konuştu.
SGK Kırklareli İl Müdürü Tahsin Halcı, kanun, başvurular, doğru bilinen yanlışlar ve yapılması gerekenler hakkında çok önemli bilgileri paylaştı.

SGK Kırklareli İl Müdürü Tahsin Halcı, kanun, başvurular, doğru bilinen yanlışlar ve yapılması gerekenler hakkında çok önemli bilgileri paylaştı. İşte kafanızda ki soruları giderecek bilgiler;
Her belge anında verilmek
zorunda değil
Belgeler konusunda bilgiler veren Halcı; “Müracaatlarımız başladı bilindiği üzere Ocak ayının 2’sinden itibaren müracaatlar başladı. Müracaatların ekinde istenen belgeler var. Bu belgelerden her birini anında getirmeleri şart değil. O kısım yanlış anlaşıldı. Örneğin; sosyal güvenlik ile ilgili olan belgeyi bize devir işlemi sonuna kadar getirebilirler. Ancak ondan daha evvel, komisyonun başvuruları inceleyeceği için o aşamada da getirmeleri mümkün. Bu yüzden başvuruları yapacak vatandaşlar sakin olsun, “Bana neden belge vermiyorsun” demesinler çünkü endişe etmelerine gerek yok. Bir diğer konu zorunlu olan belgeler. 5+2 yani 7 tane fotoğraf lazım. Bu fotoğraflarda da eğer vatandaşın elinde yok ise süre sonuna kadar fotoğraf getirebilir. Neticede devir olacak kişileri komisyon belirleyeceği için şu aşamada kimin kadroya girip girmeyeceği belli değil. Bu yüzden kişileri fotoğraf belgesi için özellikle zora sokmaya masraf ettirmeye gerek yok.” dedi.
Erkeklerde 55,
Kadınlarda 50 yaşını
dolduranlar
İstenen belgeler ile ilgili yanlış anlaşılmalar olduğunu söyleyen Halcı, “En önemli konulardan birisi de şu SGK belge isteniyor zorunlu olarak. Ama bu kısım yanlış anlaşıldı SGK’dan istenen belgeler, tam belgeleri istemiyoruz. Bu konuda yanlış bilgilendirme yapıldı. İnsanlar, sokağa döküldü, SGK’na yığılıp bize belge verin dediler. Bizim istediğimiz belge tanımlanmış belge. Biz bunu bütün kurumlara duyurduk. Mesela bayanlar için 1998 öncesinde çalışmaya başlayanlar, erkeklerde 1994 öncesi çalışmaya başlayanlar veya daha sonra çalışmaya başlayanlardan; erkeklerde 55, kadınlarda 50 yaşını doldurmuş olanlardan belge istiyoruz. Neden böyle istiyoruz? Düşünün 2016 yaşında işe girmiş bir arkadaşımız var. 2016’da girmiş bir arkadaşımızın emekli olma ihtimali var mı? Bir şüpheniz var mı? Niye bu insanları sokağa düşürdüler bunu anlayamadık. Bir kez daha söylüyorum sizin aracılığınızla duyuruyorum, az önce belirttiğim yaş aralığında olan kişilerden belge istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Artı 5200 lira verilecek
Özlük haklarının iyileştirdiği vurgusunu yapan Halcı, kadroya geçen işçilerin en az şimdi aldıkları maaşı alacaklarını ifade etti. “Özlük hakları ile ilgili konulardan bahsetmek istiyorum. Çünkü kafalarda soru işaretleri var, “acaba daha az mı ücret alacağım, haklarım daha mı az olacak” fikirleri vatandaşlarımızın kafasında mevcut. Şunu belirtmek istiyorum, şu an ki işlerinden ne kadar alıyorlar ise; en az o ücreti veriyoruz. Ayrıca tam rakamın yanlış aktarmak istemiyorum ama 5200 lira civarında artı bir ödemeyi devlet kendisi yapacak. Devletimiz, 26+26 ilave ücret üstlendi. 4 taksit halinde kadroya geçen vatandaşlara artı bir para verilecek.”
Adınız artık “Kamu İşçisidir”
“Eskiden 5 ay 29 gün olan, geçici işçiler ile ilgili olan süremiz 4 ay daha uzatıldı. Peki bu arkadaşlarımızın konumu ne oldu? Bu soru da en çok merak edilenlerden konulardan birisi 657 sayılı devlet memurları kanunun “4d” maddesi ile kamu işçisi oldular. Bu arkadaşlarımızın adı atık “kamu işçisi”dir.”
Bütün haklar devir alınacak
Kadroya giren herkesin haklarının kadroya girdiği kuruma devir olacağının altını çizen Halcı,“Şartları tutmayacak arkadaşlar ve ayrılacak arkadaşlar ile ilgili merak edilenler var.
Onlarla ilgili de bilinmesi gereken çok önemli noktalar var. Şu an devraldığımız işçilerimizin tamamının, öteden beri olan hakları saklı kalmak şartı ile tazminatlarını devir alıyoruz. Örnek vermek gerekirse bir işyerinde, başka bir işyerinde 6 yıl çalıştı. Biz devir aldıktan sonra, 11 yıllık kıdem tazminatları ödenecek. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Ayrıca şartları tutmayan arkadaşlarımızın da tazminatı ödenecek. Yani hiç kimse mağdur edilmeyecek.” dedi.
Geçici işçiler tam zamanlı
kadroya geçecek mi?
Geçici işçiler hakkında kafalarda ki soruları yanıtlayan Halcı,“Genelde Milli eğitimde çalışan arkadaşlarımız var, kısa süreli işçi statüsünde çalışan, bu arkadaşlarımızı da kıdem tazminatları paralel olarak geçirerek kadromuza aldık.
Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bir unsur var o da; bu arkadaşlarımızın tam zamanlı kadroya girmediler. Eğer o kurumda 9 ay süreli işçi iseler burada da aynı şekilde 9 ay süreli olarak çalışacaklar. Ama kamusal hakları tam olacak geçici işçi statüsünde olmayacaklar.” diye konuştu.
Mülakat olamayacak
“En çok merak edilen konulardan birisi, belki de en çok merak edilen konu sınav. Sınav hususunda bilgiler vermem gerekirse; sınav tek sınav şeklinde olacak ve bu sınav zannedildiği gibi bilimsel bir sınav olmayacak.”
Taşeron sistemi tamamen kalktı
Taşeronun farklı bir isimle yeniden uygulanamayacağı vurgulanarak, “Taşeron sistemi tamamen kalktı. Bunu söylemek ve vatandaşlarımıza duyurmamız gerekiyor. Son çıkan KHK ile taşeron işçi kavramı artık tarih oldu. Bir daha taşeron sistemi ile işçi almak mümkün değil. Ancak yanlış anlaşılmasın bazı işler için, ihale usülü ile çalışan aşlımı yapılacak.” ifadeleri kullanıldı.
Devlet sorun istemiyor
Kafa karıştıran “sulh” ibaresini açıklayan Halcı, “Sendikaların en çok sorduğu sorulardan, merak ettiği durumlardan, birisi de dolduracakları “talep formunda” bulunan “sulh” tabiri.
Basit şekilde anlatmak gerekir ise; devlet taşeron işçilere kadro verip bünyesine alacak. Ancak devletin istediği şey şu; işçiler problemli olarak gelmeyecek. Bu şu demek eğer bir işyeri ile ilgili probleminiz var ise; yargı süreciniz devam ediyor ise; icra süreci devam ediyor ise; bu müracaatlara karşı tedbir almak amacı ile talep formuna “sulh” ibaresini ekledi.
Yanlış anlaşılan durum ise şu; bu formu doldurdukları zaman geçmişe dönük haklarından feragat ettiklerini sanarak bu formu doldurmak istemiyorlar. Böyle bir durum yok önce ki sözlerimde de ifade ettiğim gibi devlet haklarınızı koruyor. Bu maddede söylenmek isteyen sürtüşmeli, kavgalı olarak müracaat edilmesin diyor. Çünkü kurumlar ve devlet, verilen imkanlara rağmen böyle bir durumda problemlerle muhatap olmak istemiyor.” cümlelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol