TARİHİ TÜRK OCAĞI BİNASI KÜLTÜR EVİ OLUYOR

Cumhuriyet Meydanı'ndan Yayla Meydanı'na çıkan eski Hükümet Caddesi üzerinde bulunan, Mübadil Rumlardan kalma tarihi Tük Ocağı binasının Kültür amaçlı kullanılacağını Sayın Vali Esengül Civelek söyleyince ne kadar sevindiğimi bilemezsiniz. Bir süre önce Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar ve Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser ile beni ziyarete gelen Vali Sayın Esengül Civelek bu müjdeyi verdi. Restorasyonu biten tarihi binanın Türk Ocakları kapatıldıktan sonra ismini kaybeden ve 1932 yılından sonra çeşitli hizmetler için kullanılan binanın 84 yıl sonra yeni bir isimle tarihi hizmetini sürdüreceğini söyledi. Bu demektir ki geçmişte Türk Kültürü'ne hizmet bağlamında kullanılmış olan ve Kırklareli halkının TÜRK OCAĞI olarak bildiği bina bu kez ATATÜRK'ten hatıralar da taşıyarak "KIRKLARELİ KÜLTÜR EVİ" olacaktır. Bir görüşmemizde "Kırklareli'nde Kültürü öne çıkarmak istiyorum" diyen Sayın Vali Esengül Civelek Hanım 21 ARALIK 1930 tarihinde Kırklareli halkına kültür ve uygarlığı binayı aynı maksat ve amaca tahsis etmekle DEVLETE DEVAMLILIĞI teyit etmiştir, kamuoyunun hissiyatına, beklentisine tercüman olmuştur. Bende şahsen Kırklareli'nin tarih ve kültürüne hizmet eden eski Halkevleri Bildirici Üyesi olarak son derece memnun kaldım. Özellikle GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün kültürü, uygarlığı konuştuğu bir binanın yıllar sonra aynı maksatla aynı hizmete tahsisi çok akılcı, gerçekçi ve çok da ince bir düşüncenin sonucudur. Atatürk'ün KADIN DEVRİMİ'ni sembolize eden Sayın Valimiz Esengül Civelek için de tutarlı bir devlet hizmeti olmuştur.
Sayın Valimiz Esengül Civelek eski Türk Ocağı binasının kültüre hizmet amaçlı olacağını söylerken binanın KIRKLARELİ ATATÜRK KÜLTÜR EVİ olacağını düşündüğünü tahmin ederim. Tabii Türk Ocağı binası bu ismi aldığı taktirde binanın içinde odaların hizmetleri belirlenecektir ve kültürel etkinlikler başlayacaktır. Şüphesiz ki Kırklareli'nin kültür insanları buraya odaklanacaklardır. Hep söylüyor ve yazıyoruz; Mekân varsa kültür sanatta vardır. Mekân (Yer) olmadıkça bir etkinlik yapmanın olanağı yoktur. Gerçi Kırklareli'nde kültüre ilgi öyle göğüs kabartıcı, sevinç yaratıcı değildir ama belki bundan sonra olur. O umudu taşıyoruz. Sayın Vali Esengül Civelek Kırklareli halkının ilgisinden memnun görünüyor. O da KÜLTÜRÜN GÜCÜ'ne inanmış olmalarından ileri geliyor ki inanmış olmaları hayal değil gerçektir. Yeryüzünde bizden önce yaşamış olanlara ait bir şeyler buluyorsak o bulduğumuz şey kültürdür. Bundan dolayı "KÜLTÜR ÖLÜ İNSANDA DİRİ KALAN ŞEYDİR" tarif edilmektedir. Kültür ile ilgili olarak asıl sorun bu değil sorun kültür yapıcıları bulmak, bulunanı tanımak, organizasyonlar yaparak kültürü topluma mal etmektir. Ancak zaman içersinde bu durumun özlediğimiz noktaya geleceğinden kuşku duymuyoruz. İnsanlar, toplumlar kat ettikleri mesafeyi tahmin etmekte zorlanırlar.
Sayın Valimiz ile görüşürken Kırklareli'nin şimdiye dek ele alınmamış, belki de noksanlığı hissedilmemiş KENT ve ÇEVRE TARİHLERİ'ni de gündeme getirdik. Mesela şimdi Türk Ocağı binasının kültür hizmetine sokulması KENT KÜLTÜRÜ'nün bir ayağını oluşturmaktadır. İnsanlar oturup yaşadıkları kentin hikâyesini bilmek isterler. Bağlıca ve İnci Dereler bilmem ne dereleri olmuşsa insan bunun nedenlerini merak edip bilmek istemez mi?
Bu bakımdan KENT TARİHİ; ÇEVRE TARİHİ çok önemli BİLGİ KAYNAKLARI'dır. İnsanoğlu evvela yaşadığı yeri öğrenmiştir. Bunların konuşulması, yazılması Kırklareli için büyük bir aşamadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol