Suyun bekçilerinin hikayesi finalist film olarak Bozcaada’ya gidiyor

Bozcaada’da bu sene 6’ncısı düzenlenecek olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin (BIFED) finalistleri belli oldu. 9-13 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festivalin finalinde toplam 17 film gösterilecek. Bu filmlerden ikisi ise Türkiye’den. Kırklareli Istrancaları’nın karşı karşıya kaldığı doğa tahribatlarını konu alan “Ab-ı Hayat: Istrancalar” belgesel filmi, yarışmada hem ilimizi, hem de ülkemizi temsil edecek…

Kırklareli Istrancaları’nın karşı karşıya kaldığı doğa tahribatlarını konu alan “Ab-ı Hayat: Istrancalar” belgesel filmi, Bozcaada’da bu sene 6’ncısı düzenlenecek olan “Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali”nin (BIFED) iki Türk finalistinden biri olmaya hak kazandı.
Daha önce Kırklareli Kent Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma ve Çalışma Grubu’nun 2 Ekim 2018 tarihinde düzenlediği bir etkinlikte gösterimi yapılan ve “Suyumuzun Bekçilerinin Hikayesi...” ana fikri ile büyük ilgi gören belgesel filmi, Racia Adar Bilgenoğlu ve Sinan Kurtuluş Bilgenoğlu’nun yönetmenliğinde Istrancalar’ın sesini Bozcaada’da duyuracak.
Rusya’daki “International Ecological Film Festivali”nde ve Ekim 2018’de Hindistan’daki “12.Voices From the Waters Film Festivali”nde gösterimi yapılması gibi oldukça önemli referanslara sahip olan “Ab-ı Hayat: Istrancalar”, 60 ülkeden başvuru yapan tam 450 film arasından “Ovacık “ adlı film ile beraber Türk yapımı iki filmden biri olarak finalist olacak.
17 finalist içinde tükenmeyen Istranca mücadelesi ve kahramanları dikkat çekiyor
Dünyanın dört bir yanından doğanın ve insanlığın ortak soru ve sorunlarını kendi dillerinde, kendi üsluplarıyla anlatan veya çözüm arayan her biri birbirinden etkileyici filmlerin arasında, taş ocaklarının saldırısı altındaki Istranca Ormanları’nı konu alan, bu önemli ekosistemi, ağaçları, suları, hayvanları bizim adımıza korumaya çalışanların öyküsünü belgeselleştiren “Ab-ı Hayat: Istrancalar”da Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem de çarpıcı gerçekleri izleyiciye aktarıyor.
Kırklareli ormanlarında ve köylerinde çekimleri yapılan ve Kırklareli Çağlayık Köyü’nden Çakıllı Beldesi’ne kadar olan bölgedeki yerel halkın mücadelesi ile 17 film içerisinde yer alan “Ab-ı Hayat: Istrancalar”, 9-13 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenecek BIFED’de “Fethi Kayaalp Büyük Ödülü” için yarışacak.
Ekoloji Konulu En İyi Yapımların Türkiye’deki Ada Noktası; BIFED
“Bozcada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED)”, 2014 yılından bu yana Green Film Network (GFN) ve Bozcada Belediyesi’nin katkılarıyla, tüm dünyadan ekolojiyi (doğa, toplum, kültür) konu alan seçkin filmleri Bozcaada’ya getirmek, sanat ve ekoloji alanlarını birleştirmek ve finalistler arasından da en mükemmel olarak niteleneni ödüllendirmek misyonunu üstleniyor. Festival’de birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri yanı sıra “Gaia Öğrenci Özel Ödülü” ve mansiyon veriliyor. Ayrıca Büyük Ödül ve Gaia Ödülü haricinde her yıl gelenekselleşen Panaroma bölümünde gösterilen filmlerle birlikte festival süresince onlarca film, dünyanın birçok noktasından Bozcaada’ya gelen sanatsever ve ekolojistlerin ilgisine sunuluyor.
BIFED yaptığı çağrıda şunları kaydetti;
“Kişisel ve veya toplumsal bellek oluşumunda temel kelime genellikle sanıldığı gibi hatırlamak değil unutmaktır. Bunu birey olarak sıklıkla bilmeyiz ya da hatırlamalıyız. Zaten bu hayatımızın kayda değer bir mevzusu bile değildir. Toplum mühendisleri için mühim olan unutturmaktır ve bunu lüzumsuzu, tüketilecek olanı ve önemi abartılmış olanı sürekli ve yeniden hatırlatarak başarırlar. Belgesel bu yanıltma sürecinde de zaman zaman kullanılmış ve hayli kirlenmiş bir formattır ama kirlenirken de biraz kolayca kirlenmiştir.
Burada bir kaç günlüğüne bir araya geldik ama olup bitenlere direnen insan sayısının arttığı yanılgısına düşmeyelim. Dünyada Cruise gemileri ilk kez 2016 yılında iki milyar dolar barajını aştı. Paolo Pisanelli’nin İtalyan yapımı Günaydın Taranto filmi (2014), Andreas Pichler’in Alman yapımı Süt Sistemi (2017) filmi, Su Rynard’ın Kanada-Fransa ortak yapımı (2015) Ulak filmi, Teresa Camou Guerrero’nun Meksika yapımı (2015) Sunú filmi, Sandeep Rampla Balhara’nın Pamuktan Hayaller (2014) filmleri yazımı haksız çıkaracak olumlu örnekler. Ama bütün bu filmler ve buraya yazmadığımız onlarcası televizyonlardan, sanal alemden sunulan güçlü bozuk büyük resmi değiştirmeye yetmiyor.
Bu üstün çalışmalar ve burada bahsetmediğimiz diğer az sayıdaki belgesel büyük resmi düzeltemiyor. Bu büyük resmi birlikte düzeltelim, bu büyük resme birlikte müdahale edelim. Bunun için birlikte olmamız ve dayanışmamız gerekiyor. Filmlerinizi ve sizi bağımsız, küçük, yavaş festivalimize bekliyoruz.
Sizleri de 9-13 Ekim 2019 arasında küçük ve güzel adamıza bekliyoruz.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol