Sütlüce Köyü Muhtar Sadri Buzdag ile çagi yakaladi

Geçtigimiz günlerde ilimiz Pinarhisar Ilçesi’ne bagli Sütlüce Köyü’ne bir gezi düzenledik. Iki dönemdir Sadri Buzdag’in muhtarligi’ni yaptigi Sütlüce Köyü teknolojiyi ve çagin sundugu imkanlarin hepsini yakalamis durumda. 350 haneden olusan Sütlüce Köyü geçimini tarim ve hayvancilik ile sagliyor.

Köydeki genç kesimin çogu Lüleburgazda bulunan fabrikalarda çalisiyor. Iki dönemden bu yana köyün muhtarligini üstlenen genç ve girisimci muhtar Sadri Buzdag gerçeklestirdigi çalismalar ile köy halkinin takdirini toplamis durumda. Sütlüce köyü’nün çevirmesi meshur olurken, köyde 5 adet çevirmeci dükkani da bulunuyor.

Muhtar Buzdag köydeki hane sayisi kadar Lüleburgazda ikamet eden oldugunu belirterek “Köyümüz geçimini tarim ve hayvancilik ile sagliyor. 350 haneden olusan küçük bir köyüz. Köyümüzde PTT, Kuran Kursu, mevcut. Köyümüzün Kalkinma Kooperatifi, Sulama Kooperatifi, Saglik Ocagi, Spor Kulübü bulunuyor. Köy içerisinde asfalt düzenlemeleri yapildi. Köyümüzün tamamina kazalizasyon dösendi.

Çocuklarimizin eglenebilmesi için parklar bulunuyor. Elektrik sebekesi yenilendi. Iki adet su pompasi var. Sütlüce Köyü Muhtarligi olarak 400 badem, 500 ceviz fidani dikildi. 200 küsür çinar, 100 ihlamur, 100 adet çam çesitleri dikimi yapildi. Köyümüzün gelisimine büyük önem vermekteyiz. Köyümüzün çevirmesi meshurdur. Buraya çevirme yemek için çevre il ve ilçelerden özel davetliler gelmektedir.

Köyümüzde 5 adet çevirme dükkani hizmet vermektedir. Köyümüze ait güzel bir muhtarlik binamiz bulunuyor. Muhtarlik binamizin içerisinde tuvalet, banyo, toplanti odasi ve misafirhane bulunuyor. Zaman zaman azalarimiz ile muhtarlik binasinda toplantilar düzenliyoruz. Muhatrligimiza ait bir adet bilgisayarimiz bulunuyor. Köy halkinin kayitlari da bilgisayarda tutulmaktadir. Ahmet Serebetli, Mustafa Aykan, Mehmet Özkapi, Zafer Aybas azalarimiz ile birlikte köyümüzün en iyi seviyeye gelmesi için çalisiyoruz. Köyümüzün pek fazla sikintisi yok, ancak köy içerisinde bulunan D.S.I tarafindan yarim kalan deremizin bir an önce açilmasini istiyoruz. Burasi büyük sellerde tasma yapmaktadir. Köy halki 2-B yasasinin biran önce çikmasini istemektedir.

Kisaca köyümüzün tarihinden bahsedecek olursak, Köy halki 1927-1928 yillarinda Bulgaristan Kircaali bölgesinden gelen soydaslarimizin önce Kirklareli Pinarhisar ilçesi Yanciklar köyüne (simdiki adi Ataköy) yerlesmesi ve sonra da Murat Bey denilen eski devlet büyüklerinden birinin Koçka denilen arazisini (60 hane) satin almasiyla kurulmus planli bir köydür.

Köy içi yollar normal cadde genisliginde olup çikmaz sokak yoktur. Kircaali'nin çesitli köylerinden göçmenler vardir hepsi ayni köylerden gelme degildir ama yakin köylerdendir.

Ayrica daha sonra Vize ilçesi Sergen Nahiyesinden bir kisim Pomak dedigimiz vatandaslar gelip köye yerlesmislerdir. Köyün ilk adi Yeni Mandira'dir. Ayni isimde bir köy Bulgaristan Kircaali yöresinde de "Mandira" olarak mevcuttur. Ancak 1958 yilinda Pinarhisar kaymakamliginin aldigi bir kararla köyün adi "Sütlüce" olarak degistirilmistir. Köyün adi çevrede hala kisaca "Mandira" olarak anilmaktadir. Köyde yasayanlardan söz edilirken de "Mandirali" diye söz edilmektedir. Sütlüce ismine yeni yeni alisilmaktadir. Sütlüce ismi köyün resmi adi gibidir.

Köyümüz Kirklareli iline 48 km, Pinarhisar ilçesine 18 km uzakliktadir.

1920 yilinda Bulgaristan'dan göç ederek kurulmustur. Genel olarak halkimizin egitim durumu iyi olup içimizden her dalda görevli brokrat düzeyinde memurlarimiz yetismistir.

Genç nüfusumuz her geçen gün azaldigindan dolayi,her türlü egitime hazir kaloriferli 2 adet okulumuz var olmasina ragmen ögrenci sayimiz düstügü için egitim tasimali olarak verilmektedir. Halkimizin ibadet edebilmesi için 2 adet camisi var olup görevlimize hizmet veren lojmanimiz vardir. Köyümüzdeki cenaze islerimiz için cenaze morglu yikama araci vardir.Çöp arabasida vardir. Tüm bu olumlu sartlarimiza ragmen nüfusumuz yaslanmakta ve azalmaktadir. Bu yüzden emeklilerimizin dönüsü baslamis olup artmasini beklemekteyiz” dedi. 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Köyümüzün çalışkan muhtarı Sadri buzdağı tebrik eder başarılarının devamını dilerim