“Süt fiyatı revize edilmeli, destek primi artırılmalı”

Süt Konseyinin Aralık ayına kadar 2 TL olarak belirlediği çiğ süt fiyatının artan maliyetler nedeniyle yetersiz kaldığını ve en az 2,50 TL çıkarılması gerektiğini söyleyen Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, fiyatını bir an önce revize edilmesini ayrıca çiğ süt desteklemelerinin artırılmasını istedi. Gerekli düzenleme yapılmadığı takdirde sonuçlarının vahim olabileceğini ifade eden Dermenci, “Süt üretiminin düşüşüne, süt yem paritesinin korunamaması, yem fiyatlarının yüksek olması, bakım- beslemenin yetersiz kalması ve bunun yanında da anaç inek sayımızın düşmesi etkili rol oynamıştır. Ayrıca ekonomik zorluklar böyle devam ederse sadece süt üretimi ve süt veriminin düşmesiyle kalmayıp, yetersiz beslenmeden dolayı döl tutmama bununla birlikte yavru kayıplarına da sebep olacaktır” dedi.

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, “Süt hayvancılığında sorunlar büyüyor” başlıklı bir basın açıklaması yaparak çiğ süt fiyatlarının Aralık ayı beklenmeden artırılmasını beklediklerini bildirdi. En son 10 Nisan 2019 da Ulusal Süt Konseyi’nin Ankara’da gerçekleştirdiği toplantıda;1 Mayıs-31 Aralık 2019 tarihleri arası 2 TL olarak belirlenen soğutulmuş çiğ süt referans fiyatının, aradan sadece 5 ay geçmesine rağmen artan girdi fiyatları, enflasyon oranı ve süt üretimindeki düşüşler neticesinde yetersiz kaldığını söyleyen Dermenci, Aralık ayı beklenmeden bir an önce revize edilmesi gerektiğini belirtti.
Son TUİK verilerine bakıldığında Ülkemizde süt üretiminde %10’lara varan bir düşüş yaşandığını aktaran Dermenci, Kırklareli’nde de durumunu bu yönde olduğuna değinerek; “İlimiz Kırklareli’ninsüt üretiminde 2018 yılının ilk 6 ayı ve 2019’un ilk 6 ayı karşılaştırıldığında, 2018 yılının ilk 6 ay süt üretim oranı 93.213.621,17lt olurken, 2019 yılının ilk 6 aylık süt üretim oranı 81.117.546,15 lt olduğu görüşmüştür. Yani süt üretiminde yaklaşık %15’lik bir düşüş yaşanmıştır.
Bu da 6 ay gibi kısa bir zamanda ciddi bir düşüştür” dedi.
Yavru kayıpları yaşanabilir
Süt üretiminin düşüşüne, süt yem paritesinin korunamaması, yem fiyatlarının yüksek olması, bakım- beslemenin yetersiz kalması ve bunun yanında da anaç inek sayısının düşmesinin etkili rol oynadığını anlatan Dermenci, “Ayrıca ekonomik zorluklar böyle devam ederse sadece süt üretimi ve süt veriminin düşmesiyle kalmayıp, yetersiz beslenmeden dolayı döl tutmama bununla birlikte yavru kayıplarına da sebep olacaktır.
Bu nedenle üretimin devamlılığını sağlamak için acilen süt fiyatının süt-yem paritesigöz önüne alınarak revize edilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın da süt destek primini artırması gerekmektedir”diye konuştu.
Besi maliyeti yüksek ama karkas et
fiyatı düşük
Yaşadıkları bir diğer sorunun da geçmiş yıllarda olduğu gibi besi maliyetinin yüksek olmasına karşılık karkas et fiyatının düşük olması olduğuna değinen Dermenci, “Ayrıcaetçi ırk hayvanların besi için tercih edilmesi veüreticinin elinde olan sütçü ırk erkek hayvanlarının ise besi için tercih edilmemesi yetiştiricimizin elinde çok miktarda besi metaryelinin birikmesine neden olmuştur. Bu da süt üreticilerimize ayrı bir maliyet getirmektedir.
Süt fiyatları ve et fiyatlarında yaşanan bu sorunlar ve sıkıntılar neticesinde de bölgemiz üreticilerinin önemli bir geçim kaynağı olan 1. sınıf kaliteli damızlık gebe düve satışlarımız da maalesef durma noktasına gelmiş ve satılan damızlık düvelerin de değerinin altında satıldığı üzücü bir şekilde görülmektedir.
Mevcut maliyetlere ve fiyat artışlarına bakıldığında, hayvancılığın tekrar cazip bir hale getirilmesi için süt fiyatlarının en az 2.50 TL ve karkas et fiyatının da 38-40 TL civarlarında olması gerektiği, böylelikle hayvancılığa tekrar bir ivme kazandırılacağı ve üretimin devam edeceği görüşündeyiz.Aksi taktirde süt üretiminin daha da düşeceği ve sürdürülebilir bir hayvancılığın kalmayacağı katidir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol