“Süslü Kadınlar” Lüleburgaz’da da pedal çevirdi

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Lüleburgaz’da ilk kez 24 Eylül 2017 Pazar günü yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de Sema Gür’ ün girişimleriyle, bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başlamıştı.
5 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye’de diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmeyi başardı.
Geçtiğimiz Pazar günü Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda başlayan bisiklet turu, davul zurna eşliğinde Lüleburgazlı kadınların LYMBA’ya gitmesi ile gerçekleştirildi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu hakkında açıklamalarda bulunan Tur Sorumlusu Özlem Burgucu Bakır , “Bisiklet turunda 2016 da Tekirdağ’da foto muhabiri olarak etkinlikte yer aldım. Fotoğraflar çekerken çok keyif aldım Süslü Bisikletlerde süslü kadınları görmek şehrin bütün enerjisini değiştirdiğini bisikletin bir şehri nasıl değiştirdiğini ne kadar gerekli olduğunu gördüm. Etkinlik sonrası fotoğraf paylaşımlarımı gören duyan herkes neden bizim haberimiz olmadı neden Lüleburgaz’da neden olmuyor dendiğinde seneye neden olmasın dedim. Süslü kadınlar bisiklet turu için Sema gür ile görüşmelerim sonucunda turun kurum ve kuruluşlar yapılamayacağını, Şehrin gönüllü kadınları tarafından yapılabileceğini öğrendim. 24 Eylül 2017 Pazar günü 50 şehirle birlikte 17:00de Lüleburgazlı süslü kadınlarımızla Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda toplandık. Basın açıklaması yapıp bisiklet turuna başladık. İstanbul Caddesi İstasyon Caddesi ve son durağımız Lüleburgaz Bisiklet akademisinde turumuz son buldu. Öncelikle Lüleburgazlı kadınlarımıza sonrasında bisiklet ve sahne kurulumundaki desteklerinden dolayı Lüleburgaz Belediyesine teşekkür ediyoruz.
Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz? 
Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık. 
“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak için buradayız. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de İzmirli kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Biz de Lüleburgaz’da bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. “Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” diyoruz. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının da artacağını düşünüyoruz.
Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında “var” olmalı. 
Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz…
İşte bu yüzden buradayız!” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol