“Süpürgecilik” mesleği teknolojiye yenik düştü

Teknolojinin gelişimiyle beraber birçok meslek tarihe karışırken, Trakya'da üretilen el emeği göz nuru çalı süpürgeciliği yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı.  gelişen teknoloji karşısında temizlik aracı olarak önemini yitirmekte olup geleneksel bir sanat ürünü olarak değerini korumaktadır. Geçmişte "Süpürgeciler hanı"denen hanlarda oluşan küçük dükkanlarda süpürge üreten esnafı bugün bu yerlerde görememekteyiz. Gün geçtikçede sayıları azalmaktadır.    Kırklareli ve Edirne’de uzun yıllar en önemli geçim kaynağı olan süpürgecilik mesleği, teknolojik gelişmeye yenik düşmeye başladı. Elektrik süpürgesi yaygınlaşana kadar evlerin vazgeçilmez temizlik aracı olan el süpürgeleri artık bahçe ve balkon temizliğinde kullanılıyor. Daha önce 200 imalatçının bulunduğu Edirne'de bugün bu işle uğraşanları sayısı 16'ya kadar düşmüş durumda.
40 yıldır süpürgecilik yaptığını anlatan Hamdi Gaspar, daha önce 1000 kişiye ekmek sağlayan mesleğin bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.
Süpürgeciliğin hala Edirne ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını anlatan Gaspar, "Talep azalınca, üretimde, süpürgeci ustası da azaldı. Meslek hızla çöktü. Şuanda çırak bulmakta zorlanıyoruz”. dedi.
Hilmi Türk ise teknolojinin süpürgeciliği bitirdiğine dikkati çekerek," 5- 10 seneye kadar bu meslek tamamen biter." diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol