Su bir haktır!

Su hakkı Ulusal ve Uluslararası Su Mücadelesi Veren Akademisyen ve Aktivistleri bir araya getiriyor! İl Genel Meclis üyesi Gürcan Kırım yaptığı açıklamada;
"12-13 Kasım tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Ayhan Şahenk Salonu’nda yapacak Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı’nda iki gün boyunca hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde su varlıklarının korunması ve tüm canlıların suyu adil olarak kullanabilmesi için mücadele veren, bu konuya dikkat çeken akademisyenlerle, aktivistlerle ve kampanyalarla birlikte olacağız.
DAYKO adına katılacağım Türkiye’nin “kalkınma” hamlesi ve su gaspı Başlığı adı altında Trakya Bölgesinde Sürdürdüğümüz “Ergene Nehri kirliliği ve Kaynakların Korunması” Mücadelesini anlatacağım. Konferansa katılmak isteyenler facebook “uluslararası su mücadeleleri konferansı” sayfasından detaylı bilgi alabilirler.
Konferansın örgütlenmesinde katkılarından dolayı Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi’ne ve Bu Konferansta temsil edeceğim tüm mücadele dostlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı Programı şöyle;
12 Kasım Cumartesi 09.30- 10.00 Açılış Ömer Madra (Açık Radyo)
10.00-11.45 İstanbul’un su krizi ve çözüm önerileri Konuşmacılar:
Prof. Dr. Murat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi), İkbal Polat (İstanbul Hepimizin Girişimi), Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası)
12.00- 14.00 Havza bazlı su yönetimi: Su kullanım öncelikleri ve demokratik katılım
Konuşmacılar: Moises Subirana (Barcelona En Comu), Ercan Ayboğa (Su Hakkı Kampanyası, Erdal Balsak (Mezopotamya Ekoloji Hareketi)
15.00- 16.45 Su Hakkı bir insan hakkıdır! Konuşmacılar: Dr. Akgün İlhan (Su Hakkı Kampanyası), Ayhan Bilgen (HDP Milletvekili)
17.00-19.00 Türkiye’nin “kalkınma” hamlesi ve su gaspı Konuşmacılar: Nur Neşe Karahan (Yeşil Artvin Derneği), Leyla Mumin (Mezopotamya Ekoloji Hareketi), Berrin Esin Kaya (EGEÇEP), Murat Demir (Bursa Doğa Der), Gürcan Kırım (DAYKO), Mehmet Baki Deniz (KOS, İnci Bilgiç (Alakır Nehri Kardeşliği)
13 Kasım Pazar
10.30- 12.30 İklim değişikliğinin ve su krizinin derinleştiği dünyada iklim mültecileri
Konuşmacılar: Prof. Dr. Levent Kurnaz (Boğaziçi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi), Ömer Madra (Açık Radyo), Doç. Dr. Pınar Uyan (Bilgi Üniversitesi Göç Merkezi)
13.00 – 14.45 Militarizmin bir aracı olarak su varlıkları
Konuşmacılar: Dr. Ayman Rabi (Filistin Hidroloji Grubu), Murat Kanatlı (Yeni Kıbrıs Partisi, Zeynep Sıla Akıncı (Mezopotamya Ekoloji Hareketi)
15.30-17.30 Şirketlere karşı küresel direniş: Dünyada yükselen su hakkı mücadeleleri
Konuşmacılar: Brent Millikan (Brezilya International Rivers Campaign- Video katılım), Brid Smith (İrlanda Kârdan Önce İnsan Platformu aktivisti ve Milletvekili), Darcey O’Callaghan (Food & Water Watch- Video katılım), Moises Subirana (Barcelona En Comu)
Rakamlar
endişe verici
Milyarlarca insan sürekli bir şekilde su bulamıyor. 768 milyon kişi temiz suya erişemiyor. Kirli su nedeniyle her dakikada 7 kişi ölüyor. Her gün 4 bini aşkın çocuk ishalli hastalıklardan dolayı ölüyor.
İnsanların yaşadığı çevreye ve birbirlerine karşı davranışları, yüz milyonlarca kişinin en temel hak olan suya erişimini engelliyor, binlerce yıl bu dünyayı besleyen nehir suları ve göller kurumakla yüzyüze kalıyor.
UNİCEF Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı bir açıklamada, 2013 yılında yayınlanan tahminler üzerinden 768 milyon kişinin temiz suya erişim sağlayamadığını kaydetti. UNİCEF, bunu “şaşkınlık veren bir rakam” olarak değerlendirirken, temiz suya erişim olmadığı için her yıl “yüzlerce çocuğun hastalanmasına veya ölümüne yol açtığını” belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü, UNİSEF ve BM’nin 12 Mart günü Dünya Su Forumu öncesi yayınladığı bir rapora göre, kirli sudan dolayı dakikada 7 kişi hayatını kaybediyor. Her gün 4 bini aşkın çocuk ishalli hastalıklardan dolayı ölüyor.
Rapora bakılırsa, 2015’e kadar temiz suya erişemeyen insanların sayısını 1990 yılına kıyasla yarıya düşürmek için belirlenen hedefe ulaşıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol