Sporcular bu kez ağız sağlığı için bir araya geldi

Kırklareli'nde Muaythai ve Kickboks branşında Efsane Spor Kulübü, Taekwondo branşında Ergin Spor Kulübü ve Has Spor Kulübü Antrenörleri sadece spor alanında değil her platform'da bir araya gelerek düzenledikleri etkinliklere bir yenisini daha ekledi.
“Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Bilgilendirme ve Alınması
Gereken Önlemler”
10 Kasım 2019 günü Ayşenur Taşbakan Spor Salonunda Muaythai, Taekwondo, Kickboks branşlarının Antrenörleri Savaş Ergin, Hüseyin Okumuş, Murat Bozbaşak, Oğuz Sarıhan, Gökhan Yeşil ve Zeynep Çalhan'ın yetiştirdiği Ulusal ve Uluslararası alanda ilimizi ve ülkemizi başarı ile temsil eden sporcular bu kez farklı bir amaç için bir araya geldi. Gurur kaynağımız olan sporcular Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Hüseyin Topçuoğlu'nun katılımıyla “ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirme ve alınması gereken önlemler'' seminerinde bir araya geldi.
Kısa zaman önce kapılarını açan tüm branşların nefes almasını sağlayarak başarıların sürdürülebilir hale gelmesini amaçlayan Efsane Spor Kulübü Başkanı ve yetkilileri bu etkinliklerde de önemli rol
Efsane Spor Kulübü konuyla alakalı yaptığı açıklamada; “Bir ve beraber olarak ilimizin çocuklarına ve gençlerine en iyi hizmeti vermeye önem gösteren ve bunun için kendinden ve zamanından feragat eden spora kendini adamış antrenörlerimiz ve kulüp yöneticilerimiz Kırklareli adına her zaman gurur tablosu olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.
6 ayda bir ağız kontrolü
yaptırılmalı
2 kulübün sporcularının katılım gösterdiği etklinlikte konuşmacı olarak Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Hüseyin Topçuoğlu bulundu. Topçuoğlu konuşmasında; Aileler bu işin temel taşıdır. Gördüğüm manzara beni sevindirdi. İlimize spora ne kadar önem verildiğini biliyoruz. Ama sağlık da gözardı edilmemesi gereken bir durum. Aynı hassasiyeti çocuklarımız için gösterirsek eminim ki zamanı geçmiş daha büyük sıkıntılarla çocuklarımızı karşı karşıya bırakmayız. Bu yüzden sağlıklı bile olduğuna inansak ağız ve diş sağlığımız için 6 ay da bir kontrollerimizi yaptırmamızda büyük fayda var. Siz anne ve babalardan ricam çocuklarımızı ihmal etmeyelim. Bugün burda sizlere hitap etmemi sağlayan, çocuklarınızla bizi buluşturan değerli hocalarımız ön ayak oldular. Duyarlı oldukları için kendilerine teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Taekwondo sporundan bahseden Ergin Spor Kulübü Antrenörü Gökhan Yeşil; “Taekwondo çıplak el ve ayakla yapılan, Kore kökenli bir uzak doğu savunma sanatı ve sporudur. Yaklaşık 600'lü yıllarda ortaya çıkan ve birbirinden ayrı iki sistem olan "Ayak Sistemi" ile "Yumruk metotu" zamanla bir araya getirilerek Taekwondo ortaya çıkmıştır. Taekwondo kelimesi, Korece Tae, Kwon ve Do kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Tae, "tekme" veya "ayakla yapılan vuruş"; kwon, "yumruk" veya "elle yapılan vuruş"; do ise, "iyilik, doğruluk, fazilete giden yol" anlamına gelmektedir.
Taekwondo'da tecrübe ve ustalığı belirtmek üzere, diğer pek çok uzak doğu kökenli savaş sanatında olduğu gibi elbisenin üzerine bağlanan kuşaklar kullanılır. Bu kuşaklar sırayla, beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı, siyah renklerdedir. Siyah kuşak en üst seviyedir. Fakat siyah kuşağın da dereceleri bulunmaktadır. Bunlara "Dan" adı verilir ve 1'den 9'a kadardır. Yaşı 15'ten küçük olan sporcular Dan seviyesine ulaştıkları takdirde "Poom Dan" olarak adlandırılırlar.
"Kyurogi", "Poomsae" ve "Kyokpa" olmak üzerek üç alt kategorisi bulunmaktadır. Fakat dünya federasyonunun düzenlediği organizasyonlarda sadece Kyurogi ve Poomsae kategorilerine yer verilmiştir. Bu iki kategorinin kıyafetleri birbirinden farklıdır” dedi.
Efsane Spor Kulübü Antrenörü Oğuz Sarıhan ise Muay Thai sporu hakkında bilgi verdi ve sözlerini sarf etti; “Muay Thai eskiden Siyam olarak adlandırılan bölgenin bölünmesinden sonra oluşan ve bugün ağırlıklı olarak Tayland'da sistemlenmiş dövüş sistemlerinin tümünün genel adıdır. Her ne kadar bölge sınırları değişse dahi bu ülkeye komşu olan Myan Mar (eski adı Burma) 'da uygulanan "Bando veya Lethwai" ve Kamboçya'da yapılan "Khmer Boksu" ile büyük benzerlikler gösterir ... Muay Thai'nin orijini hakkında “Tayland, Myanmar ve Kamboçya “arasında anlaşmazlıklar günümüzde iyice şiddetlenmiş olup, her ülke çıkışı kendine mal etmektedir. Bugün Muay Thai evrim geçirerek 3 dalda "Profesyonel, Amatör ve Geleneksel olarak uygulanmaya konmuştur.
Tarihi 1300'lere kadar dayanabilmektedir. Eski antik sistemlerin tümü "Muay Boran" (Antik Dövüş Sistemi) şemsiyesi altındadır.
Muay Boran şemsiyesi altında ; "Muay Lopburi (bugünkü Muay Thai'nin atası sayılır, dik duruşlar ihtiva eder), Muay Chaiyuth, Muay Korat, Muay Kochasarn, Muay Nakorn" sistemleri bulunur... Geleneksel sistemler bazen Myanmar, Tayland veya Kamboçya sınırlarında müsabaka düzenlerler, eldiven yerine sargı, bandaj kullanılır ve özellikle Burma bu konuda gelenekselliği fazla bırakmamaktadır. Krabbi Krabbong ise, tamamen "kılıç, mızrak, vb." ihtiva eden silahlı geleneksel kendine has bir disiplin olup, ancak sanıldığı gibi Muay Thai sistemi ile bir ilgisi yoktur.
Ayrıca bugün Tayland ordusunun bazı bölümlerinde kullanılan "Military Lerdrit" diye ülkeye has ayrı bir sistem mevcuttur.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol