“Spor şehrinde sporun renkleri yaşanıyor”

Kırklareli’nde basketbol en çok tercih edilen spor dalları arasında yer alıyor. En çok tercih edilmesinin sebepleri arasında basketbol oynamak için alt yapının gelişmiş olmasının yanı sıra yakın tarihte Türkiye’nin uluslar arası arenada başarılı olduğu yıllar da etkili.
Genç yaşta spora merhaba diyen miniklerin çalışmaları haftanın 4 gününde devam ediyor. Derslerin ardından boş zamanlarının artmasıyla verimli zaman geçirmek için en iyi tercihin basketbol olduğunu ifade eden Basketbol Antrenörü Cem Davarcı, “Gençlerimizin spor yaparak güzel zaman geçirmesi güzel bir şey. Spor ile arkadaş ediniyorlar, sosyalleşiyorlar. Kötü alışkanlıklardan da uzak duruyorlar” dedi.
“Spor bir ayrıcalık”
Gençlerin spor ile zaman geçirmesinin önemli olduğunu ifade eden Basketbol Antrenörü Cem Davarcı, gençlerin sporu olan ilgisinin büyük olduğunu ve ailelerin de bunu desteklediğini ifade etti. Kırklareli halkını ve gençlerini spora olan ilgisinden dolayı kutlayan Davarcı, gençlerin spor salonlarında ve spor alanlarında zaman geçirmesinin gelecek için de büyük bir ayrıcalık olduğunun altını çizdi.
“Minik sporcu başarısına başarı katıyor”
Daha önce özellikle tenis branşından önemli başarılar elde eden Köken kardeşlerin de yer aldığı basketbol kurusunda, Damla Köken, spor yapmayı sevdiğini ve farklı spor dallarıyla ilgilenmenin de güzel olduğunu dile getirerek “13 yaşındayım. Bu ilk senem ve tenis, voleybol da ilgilendiğim diğer spor dalları. Tenise 6 yıldır gidiyorum. Voleybolu bir yıl yaptım ve çok keyif aldım. Basketboldan da çok keyif alıyorum. Basketbol antrenmanları kardeşimle birlikte geliyorum. Ailem spor yapmam için en büyük desteği veriyor. Derslerimde ve sosyal hayatımda daha başarılı ve aktif olmam için sporun büyük faydasını gördüm. Kötü alışkanlıklardan uzak durmak için çok iyi bir fırsat.” sözlerini dile getirdi.
Kırklareli basketbolu seviyor
Kırklareli basketbolu seviyor Kırklareli Kapalı Spor Salonu'nda devam eden çalışmalarda, en kalabalık grupları olan Basketbol Yaz Kursu'nda farklı yaş gruplarını da dahil ettiğimizde yaklaşık 400 sporcu ortaya çıkıyor. Kırklareli'nin basketbola olan ilgisi de basketbol yaz kursu ile ortaya çıkıyor.
Basketbolun Türkiye' de Tarihçesi
Basketbol Türkiye'de ilk defa, 1904 yılında Amerikan Robert Koleji öğrencileri tarafından oynanmıştır.
Basketbol’un Türkiye'de bilinçli ve kapsamlı yayılmasını, 1911 yılında Galatasaray Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni olan Ahmet Robenson sağlamıştır.
Yine 1913 yılında ilk basketbol şubesi Fenerbahçe'de açılmıştır. İlk zamanlarda savaş yılları olması ve oynayacak rakip bulunamaması nedeni ile, basketbolda bir gelişme olamamıştır.
Bilinen ilk resmi müsabaka 1921 yılında Yüksek Öğretmen Okulu öğrencileri ile İstanbul'da yaşayan Amerikalılar arasında olmuştur.
1923 yılında ilk resmi spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kurulması ve yine 1927 yılında Halkevlerinin kurulması, bu spor dalının bütün yurda yayılmasında etkili olmuştur.
Basketbol Milli Takımı 1934 yılında kurulmuş, ilk resmi maçını 1936 yılında Yunanistan'la yapmıştır. 49 - 12 gibi bir skorla galip gelen basketbol takımı şu oyunculardan kuruluydu: Naili Moran (Kaptan) - Jak Habib - Feridun Koray - Dionis Sakalak - Hazdayi Penso Hayri Arsebük - Sadri Usuoğlu ve Nihat Ertuğ.
Basketbol 1936 - 1959'a kadar, Spor Oyunları Federasyonu adı altında voleybol ve hentbolle birlikte yürütülmüştür. 1 Mart 1959 yılında Türkiye Basketbol Federasyonu resmen kurulmuştur. 1966 yılına kadar yapılan Türkiye Basketbol Şampiyonalarının yerini Deplasmanlı Türkiye Basketbol Ligi almıştır. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol