“Söz verdik yapıyoruz, Para bitti borçlanıyoruz”

Kırklareli Belediyesi, büyük reklamlar ile başlattığı Kapalı Pazar Yeri ve Otogar projelerinde para sıkıntısına düştü. Çünkü şehirdeki bazı arazileri satmayı düşünen Belediye Başkanlığı, ihalelere kimse katılmayıp satış yapamayınca nakit arayışına girdi. “Söz verdik yapıyoruz” sloganı ile başlatılan projeler için, İller Bankası’ndan toplam 30 milyon TL kredi çekilmesine karar verildi. AK Parti’li üyelerin sıcak bakmadığı bu karara CHP’li üyeler seve seve el kaldırdı.

Önadım Haber
Kırklareli Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısında, belediyeye ait konular kapsamında Kapalı Pazar Yeri ve otogar yapım işi projelerinde kullanılmak üzere kredi kullanılması talebini görüştü. Madde ile ilgili açıklanan kararda şu ifadeler yer aldı:
-Kapalı Pazar Yeri ve Otogar yapım işi projelerine ilişkin finansman kaynağı olarak planlanan gayrimenkul satışları öngörülemeyen nedenlerden dolayı gerçekleşmemiştir. Bu nedenle söz konusu projelerde ödeme sıkıntısı oluşmuştur. 5393 Sayılı Belediye Kanunun 68'inci maddesinin ‘e’ bendinde “Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapabilir.” hükmü doğrultusunda; Kapalı Pazaryeri Projesi için 15 milyon TL ve faiz, Otogar projesi için 15 milyon TL ve faiz olmak üzere iki proje için ayrı ayrı İller Bankası A.Ş.' den kredi kullanılmasına karar verilmiştir.-
Karar sonucunda yapılan görüşmelerde AK Parti’li üyeler bunun riskli bir adım olduğunu ifade ederek sıcak bakmadıklarını söylediler. Ancak CHP’li üyelerin ‘evet’ demesiyle salt çoğunluk ile kredinin kullanılmasına, kredi iş ve işlemleri için belediye başkanına yetki verilmesine onay verilmiş oldu. Belediye Başkanlığı’nın her fırsatta “Söz verdik yapıyoruz” söylemiyle ön plana çıkardığı ve ne zaman biteceği belli olmayan bu projeler için borçlanması, konunun akıbetini de belirsizliğe sürükledi. Ülke çapında tasarruf duyarlılığı çağrısı olduğu bir dönemde, böyle bir borcun altına giren belediyeni, bu paratyla projeleri bitirip bitiremeyeceği bilinmiyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol