“Sosyal, siyasi ve ekonomik hastalıkların şifası ahilik kültürüdür”

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Sosyal, siyasi ve ekonomik hastalıkların şifası ahilik kültürüdür” dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Ahilik Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Gündoğdu açıklamasında ahilik kültürünün önemine değindi. Gündoğdu, Ahi Evran tarafından Anadolu’da kurulan Ahiliğin; Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde önemli bir rol oynadığını belirterek, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini şekillendirdiğini kaydetti.Ahiliğin; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğuna işaret eden Gündoğdu; “Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, bir kültürümüzdür. Medeniyetlere yol gösterici bir ışık olan ahilik felsefesi her geçen gün kaybolan insani ve ahlaki değerlerin yaşatılmasının ve yüceltilmesinin ne kadar önemli olduğunu her zaman göstermiş ve göstermeye de devam edecektir. Bugün, en modern ve gelişmiş ülkelerde ve toplumlarda bile özlem duyulan; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün ve bilginin paylaşılarak büyüyen değerler olduğunu anlatan Ahilik kültürüdür” dedi.
Ahilik kültürünün sosyal ve ekonomik yaşamda hâkim olması dileğiyle…
Yüzyıllardır süregelen ahilik kültürünün günümüz yaşamında da hakim olması temennisinde bulunan Gündoğdu şunları söyledi;“İçinde bulunduğumuz ekonomik ve sosyal şartlar her ne kadar ağır ve acımasız olsa da, alnı açık, eli açık, sofrası, kapısı açık, cömert, yardımsever, dilini yalandan, gıybetten, iftiradan, gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan uzak tutan ve kimsenin namusuna göz dikmeyerek Ahilik geleneğini sürdüren tüm Ahi kardeşlerimi yürekten kutluyorum.Bu duygularla, yüzyıllardır özlem duyulan bir yaşam felsefesi olan ahilik kültürünün sosyal ve ekonomik yaşamda hâkim olması dileğiyle tüm esnaf ve sanatkâr meslektaşlarımın Ahilik Haftasını kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol