Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Müjde

Emeklilik için başvuran ve maaşlarının bağlanmasını bekleyen emekli adayları için Sosyal Güvenlik Kurumu, müjdeli haberi verdi. Emeklilik şartını doldurmuş kişiler, maaşları ödenene kadar 4 bin 212 TL’ye varan avans çekebilecek. Aynı uygulamanın, emekliler için de kullanılabilmesi SGK’nın gündeminde.

Emeklilik başvurusunu tamamlayıp maaşlarının bağlanmasını bekleyen emekli adayları, SGK tarafından müjdelendi. Maaşlarını beklerken ekonomik anlamda darlanan vatandaşlar isterlerse maaşlarının 3 katı kadar avans çekebilecekler. Sistemin, emeklilere de gelmesi gündemde 3 maaş avans sisteminin, emekliler için de kullanılabilmesi, SGK’nın gündeminde. 

Avansın şartları var

Şartları tamamlamış emekli adayları, işe SGK'ya giderek başlıyor. Emekli maaşlarının bağlanması sürecinin uzaması durumunda emekli adaylarının sıkıntı yaşanmaması için avans formülü uygulanıyor. Avanstan faydalanmak için 2 şart var. Emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamamış olan emekli adayları, avans alabilmeye hak kazanılıyor. Diğer bir şart ise emekli adayının avans talebinde bulunması. Avans almak isteyen emekli adayının SGK'ya yazılı başvuru yapması gerekiyor. SGK tarafından verilen avans, emekli adayının alacağı maaşlardan düşülüyor. Her 3 ay için avans miktarı SGK tarafından belirleniyor. Bağlanacak aylıklarda asgari ücretin 3 katını, gelirlerde ise 2 katını geçmiyor. Yani emekli aday avansı, 1.404 TL x 3 = 4.212 TL'yi, gelirlerde ise 1.404 TL x 2 = 2.808 TL'yi geçmiyor. Avansın bağlanacak aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra aylıklardan kesilip yüzde 25 oranında tahsil ediliyor.

Emekliye, faizsiz, taksitle nakit avans

Bu uygulamanın mevcut emekliler için de hayata geçirilmesi SGK’nın gündeminde. Vatandaşlara, emekli maaşlarına karşılık avans verilmesi ve faizsiz, aydan aya maaşından kesilmesi üzerinde tartışmalar devam ediyor. Görüşülen sisteme göre emekliler, yaptıkları yazılı başvuru ile maaşlarının 3 katı avans isteyebilecek. Örnek verecek olursak; Bin 500 Lira emekli maaşına sahip olan vatandaşlar, bu sistemle 4 bin 500 TL nakit avans alabilir ve bu avans ödemesini daha sonraki maaşlarından 12, 24 ya da 36 taksitle ödeyebilecekler. Avanstan faiz alınmayacağı da söylemler arasında. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol