Solucan gübresi revaçta

Yayınlanan bir haberden yola çıkarak, bölgeye yerinde görmek ve bilgi almak için geliyorlar…

2014 yılında Lüleburgaz da yayın yapan bir yerel gazetede, Kayabeyli köyünde kurulan ve büyük rağbet gören solucan çiftliği haberini görerek, bölgeye gelen çok sayıdaki girişimci, çiftliği araştırmak istiyor.
Kurulması ucuz, piyasası geniş ve cazip bir sektör haline gelen solucan gübresi çiftliği yatırımı, az para ile çok iş yapmak isteyen yatırımcıları kendine çekiyor! Bu konuda, Lüleburgaz Kayabeyli köyünde solucan gübresi çiftliği kuran bir yatırımcının gazete haberi olması üzerine, haberi internet te okuyan girişimciler soluğu o köyde alıyorlar.
ÖNEMLİ BİR SEKTÖR HALİNE GELDİ
Sektör, ilk olarak Rusya'dan 30 bavulun içinde getirttiği Kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkısından organik gübre üretimine başlayan Burdurlu girişimci Mehmet Aksoy, bugün 18 tesiste sayısı 200 milyara ulaşan solucanla yıllık 5 milyon liranın üzerinde ciro yapıyor. Bu girişimin hemen ardından da, aralarında Lüleburgaz Kayabeyli köyünün de bulunduğu bir çok bölgede benzer çiftlikler kurulmaya başladı. Solucan gübresi çiftliğinin ülkemizdeki gelişimi ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunan Aksoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik gübreyi teşvik etmesi gerektiğini dile getiriyor.. Doğanın dengesi ve topraklar için solucanların çok önemli olduğunu ifade eden Aksoy, "Solucanlar hiçbir şekilde hastalık taşımıyor. Ağır metaller, kalıntılar aklınıza ne gelirse solucan alıyor. Solucan doğanın dengesi aslında ama biz kimyasal gübre kullanarak solucanları ve toprak için faydalı diğer canlıları öldürüyoruz, bu da doğal döngüyü kırıyor" diye konuştu. Çiftçilere yüzde 100 organik solucan gübresi kullanmaları tavsiyesinde bulunan Mehmet Aksoy, "Bir inek günde ortalama 30 kilogram dışkı çıkartıyor, 20 litre süt veriyor. 20 litre süt 14 lira ediyor, 30 kilogram dışkı 15kilogram solucan gübresine dönüşse 2 liradan satsa 30 lira oradan para kazanır" diye konuştu.
Yeni ürünler araştırılıyor
Solucan gübresinin faydaları konusunda bazı üniversitelerle ortaklaşa Ar-Ge çalışmalarıyaptıklarını, şu ana kadar 2 milyon liranın üzerinde bir kaynağı Ar-Ge için harcadığına dikkati çeken Aksoy, halen kozmetik üzerine araştırma yaptıklarını, yara yanık tedavisinde kullanılan bir de krem yapıldığını söyledi. Aksoy, "Yara, yanık kremi için patent müraatını yaptık, bir de solucan likörü ürettik" dedi. Solucanların ağır metalleri yok ettiğini ifade eden Aksoy, Rusya'da nükleer santral tesisleri yakınında tarım yapılan yerlerde solucan gübresi kullanıldığını sözlerine ekledi. Ağır metalle yüklü Ergene nehri akla gelince de, solucan çiftliklerinin ayrıca ekolojik dengeye katkıları akla geldi.
Yurt dışından talep yağıyor
Aksoy, yaptığı bir açıklamada da, bugün ABD gibi gelişmiş ülkelerin kimyasal gübreyi büyük oranda terk ettiğini ve organik gübreye geçtiğini söyledi. Oldukça talep geldiğine işaret eden Aksoy, "Solucan gübresi için yurt dışından da talep yağıyor. Almanya istiyor. Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan veLibya ile anlaşma yapmak üzereyiz" diyor.
BAŞKAN KARAMAN "İLGİ BÜYÜK"
Yaklaşık 3 yıl kadar evvel yerel bir gazetede yayınlanan ilgili haberde, Kayabeyli köyü yerine, Büyükkarıştıran beldesi yazıldığını, belirtilen solucan çiftliğinin aslında Kayabeyli köyünde bulunduğunu belirten Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Lütfü Karaman :"Bu konuya büyük bir ilgi var. Zaman zaman, o çiftliği bulmak üzere haberden dolayı beldemize gelenler oluyor. Gerçekten de fazlaca bir sermaye gerektirmeyen cazip bir olarak dikkati çekiyor" dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. bu işi yapmak isteyen tüm genç girişimci arkadaşlara bu işi kurmaya satıştan pazarlamaya hertürlü desteği sağlamaktayız ayrıntılı bilgi için lütfen arayınız. 05313068032