“Şölende ilimizi KIRKSEDER Başkanı Alaeddin İkican temsil etti”

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devletleri zamanında Türkçenin öncülüğünü yapan Aşık Paşa, memleketi Kırşehir'de Yazarlar ve Şairler Derneği’nce (KIYŞAD) düzenlenen 8. Uluslararası Âşıkpaşa Şiir Şöleni ile anıldı. Gerçekleştirilen şiir ve müzik şölenine ilimizden davet edilen Şair ve Yazar Alaeddin İkican’ın yanı sıra Türkiye’nin bir çok illeri ile birlikte İran Azerbaycan ve Rusya’dan şair ve ozanlar katılım sağladı.

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programa Kırşehir Valisi İbrahim Akın’ın yanı sıra Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, daire müdürleri, KIYŞAD Başkanı Veysel Turgut, ülkemizin dört bir yanından ve komşu ülkelerden gelen şairler ve ozanlar ile vatandaşlarımız katıldı. Kırşehir Valisi İbrahim Akın’a ve Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na ilimiz KIRKSEDER Başkanı Alaeddin İkican tarafından Kırklareli’nin tanıtımına özgü birer hediye paketi sunuldu. Bu arada Vali İbrahim Akın, ilimiz Valisi Osman Bilgin’e ve Belediye Başkanı da İlimiz Belediye Başkanına özel selamlarını ilettiler. Programda bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın, “Kültür, tarih ve müzik şehri Kırşehir’e gelen şairler ve ozanlar hem şiir okudular, hem de türküler seslendirdiler. Kendilerini ilimizde ağırlamak bizleri mutlu etti. Bilindiği gibi, tasavvuf erlerimizden Hak aşığı Âşık Paşa, ilimizin önemli değerlerinden biridir. Onun adına düzenlenen bu program ile kendisini rahmetle anıyoruz. Ahiler diyarı, medeniyetlerin kesiştiği yer olan Kırşehir’de, yaşadığı dönemde Türkçenin öncülüğünü yapan Âşık Paşa’nın adını taşıyan ve ilimizin tanıtılmasında önemli rol oynayan bu şiir şöleninin hazırlanmasında emeği geçenlere, şiir okuyup ve türküler seslendiren, adeta bir kültür elçiliği görevi yapan şair ve ozanlara teşekkür ediyorum.” dedi.
“Şiir şölenine
farklı illerden ve yurt dışından
17 şair katıldı”
KIYŞAD Başkanı Veysel Turgut da konuşmasında, şiir şölenini hazırlamaktaki amaçlarının ilimizin hem kültürel hem de müzik değerlerini tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak maksadıyla Kırşehir kültürüne hizmet etmek olduğunu söyledi. Ayrıca Aşık Paşa'nın, yaşadığı dönemde Farsça ve Arapçanın ön planda bulunmasına rağmen Türkçe konuşan ve yazan bir mutasavvıf ve şair olduğunu belirten Turgut, Aşık Paşa'nın 12 bin beyitlik "Garipname" adlı eserini de Türkçe yazdığını vurguladı. Yine Kırşehir'in Aşık Paşa gibi Türkçenin öncülerinin yanı sıra Kalender Baba, Ahmed-i Gülşehri, Caca Bey, Şeyh Edebali, Yunus Emre, Süleyman Türkmani, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran, Kaya Şeyhi, Aşık Said, Aşık Seyfullah, Aşık Hasan, Erol Güngör, Şemsi Yastıman, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Neşet Ertaş gibi gönül insanlarını da yetiştirdiğini söyledi. Şiir şölenine farklı illerden ve yurt dışından 17 şairin katıldığını dile getiren Turgut, hem Aşık Paşa'yı hem de Kırşehir'in tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti. “8. Uluslararası Aşıkpaşa Şiir Şöleni”ne Şair ve ozanlardan Kırklareli’nden Alaeddin İkican, Ankara’dan Durak Turan Düz, Kırşehir’den Ali Aydemir, Ahmet Suphi Sayılı, Feride Taşkoparan, Adnan Torun, Tokat’tan Sündüs Akça, Denizli’den Safiye Samyeli, Antalya’dan İlhan Eray,Dağıstan Cumhuriyetinden Zariyat Umuyeva, Güney Azerbaycan’dan Araz Ahmedoğlu, Kayseri’den Yusuf Doğru, Azebaycan’dan Aygün Akbara, Mehmet Zabah, İstanbul’dan Bünyamin Aksungur katıldı. Neşet Ertaş Kültür Merkezindeki programı Sait Sargın sundu. Programın yanı sıra Kırşehir’in tanıtılması amacıyla yapılan gezide Kaman açık hava müzesi Dadaloğlu Aşık Paşa Neşet ERTAŞ Ahi Evran müzeleri türbe ve anıtları gezildi.
Aşık Paşa
Kırşehir’de 1272 yılında doğan Aşık Paşa (Ala ed-Din Ali), kentin yetiştirdiği tasavvuf şairi olarak biliniyor. Ailesi Horasan’dan Anadolu’ya gelen Aşık Paşa’nın Garipname isimli eseri, Türk edebiyatının ilk büyük telif mesnevisi olarak biliniyor. O dönemde Arapça ve Farsça’ya daha çok önem verilmesine rağmen Aşk Paşa, eserlerini Türkçe kaleme almasıyla tanınıyor. 1333 yılında Kırşehir’de vefat eden Aşık Paşa’nın adının verildiği Aşıkpaşa Mahallesi’nde türbesi bulunuyor. Şairlerin şiirler okuyup ozanların türküler seslendirdiği şölen programı, Sayın Valimiz ve Belediye Başkanı tarafından katılımcılara teşekkür belgesi ve plaket vermesi, ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederim değerli dostum 2 nci paragrafın 2 nci cümlesinde Nevşehir Valisi yerine KIRŞEHİR Valisi olarak düzeltirsek memnun kalırım bazen illeri karıştırmamız doğal yakın İller kusura bakmayın kolaylıklar diliyorum selamlar