Kırklareli’nin genelinde yaşanan sokak hayvanları sorunu İl Genel Meclisi’nin gündemine de girdi. Meclis Üyelerinin verdiği önerge ile gündeme alınan sokak hayvanları sorunu ile ilgili olarak Meclis Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, belediyeler, hayvan hakları ile ilgili sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile görüşerek bu konuda neler yapılabileceğini, buna kaynak ayırıp ayıramayacağını araştıracak. Meclis’teki her iki gurubunda üzerinde önemle durduğu konu hem köy ve ilçelerde hem de Merkez’de sayıları artan sokak hayvanları
nedeniyle önem arz ediyor. Öte yandan konu hakkında 2009 – 2014 yıllarında da Meclis tarafından benzer bir çalışma yapıldığı ancak yapılan çalışmanın sonuçsuz kaldığı ifade edildi.
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Şubat ayının son toplantısında sokak hayvanları konusu da gündemdeydi. Okay Şeran, Bayram Sezer, Nüseyin Taşkın ve Cem Toptaş’ın Meclise verdiği önerge ile gündeme gelen konu dünkü birleşimde ele alındı. 11’nci gündem maddesi olarak görüşülen konuyla ilgili Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın söz aldı. Taşkın, Demirköy ve İğneada’dan örnek vererek bölgedeki sokak hayvanlarının özellikle köpeklerin yoldan gelen geçen araçlardan yiyecek beklentisi içinde olduğunu, çocukların okullara gidip gelirken sorun yaşadıklarından bahsetti.
Taşkın, “Her ne kadar yerel yönetimlerimiz bunlarla mücadele etse de bir türlü önüne geçilememekte. Özellikle imar konusundaki çalışmalarımız çerçevesinde Demirköy ve İğneada tarafına gittiğimizde yol kenarlarında köpeklerin gelen geçen araçlara bakındığını onlardan bir şeyler istediklerini görüyoruz. Yiyecek bekliyorlar. Yaz tatilinde gelen insanların beraberlerinde getirdiği hayvanları bıraktığına ilişkin Demirköy Belediye Başkanlığıyla ilgili de görüşmemiz oldu. Başkanımızın bu konuda sitemleri vardı. Ayrıca ilçelerimizde ve beldelerimizde, kentlerimizde bu sokak hayvanları ile ilgili çok büyük şikayetler var. Onların ifadesi kırsal kesimde çoğalan hayvanların çuvallarla kente bırakılmaları. 2009-2014 dönemi İl Genel Meclisinde bir pilot bölge olarak sokak hayvanlarının kısırlaştırılmalarına yönelik bir proje başlatmıştık ama ne oldu ne bitti bilmiyorum. Bununla ilgili fon ayırmıştık. Bu bir sorun. Özellikle küçük çocuklar okula giderken sokak hayvanları konusunda çok rahatsız olmakta. Konu komisyonda incelenerek nasıl bir çözüm bulunabilir, özel idare buna kaynak ayırabilir mi Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü buna bir şey yapabilir mi bunların araştırılmasını öneriyorum” dedi.
STK’larla da görüşülsün
Meclis Başkanı Aydın Karakoç’un sırayla söz verdiği grup başkanları da konunun öneminden bahsetti. CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, “Bu ciddi bir sorun. Arkadaşlarımızın bu konuya eğilmesi yerinde olmuş. Bu konunun detayları ile araştırılmak üzere Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna sevk edilmesini öneriyoruz. Belediye, Özel İdare gibi ilgili kuruluşlarla görüşülmeli” derken, AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, “Evet bölgemizin en büyük sıkıntılarından bir tanesi ama bunu hem ilimizdeki tüm belediyeler, hayvan hakları dernekleri bununla alakalı kim varsa görüşülsün ayrıca bu bizim bütçemizle olacak bir iş değil. 2009’daki olayda da biz bi rşeyler yapmak istedik ama çok yol kat edemedik” diye konuştu.
Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna havalesi oya sunulan konu oy birliği ile kabul edildi.
Bu Sorunun ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.büyük problemler yaşanmadan bazı bölgelerde koyun sürüsü gibi bir sürü sokak köpeği bulunmakta ve insanlara saldırmaktadırlar şehir yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. BASK
Bu artan sokak hayvanları gerçekten sorun olmaya başladı. Kulağına küpe takarak hayvanseverlik gösterilmiyor. Sokak aralarında ana caddelerde parklarda...her yerdeler...Çocuklar okula giderken korku içindeler. Öte yandan hayvanlar beslensin diye gelişi güzel dökülen yemekler leş olmuş mama kapları da cabası. Mikrop üretiyor. Bu mu hayvanseverlik ?