Şikayet Karşılık Buldu

Bölgemize büyük katma değer katacak Hızlı tren Projesinin yapımına devam ediliyor. Ancak yapım sahası çevresinde olası problemler de yaşanabiliyor. Edirne Havsa’da tarım arazilerinin arasından geçen köy yolunda oluşan yoğun tozların tarımsal üretimine olumsuz etki edebileceği nedeniyle Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem’in de aralarında bulunduğu STK temsilcileri konu hakkında yetkili kurumlara şikayette bulundu. Şikayet sonucunda toprak yola asfalt atılmasına karar verildi.
Yapımına devam eden Hızlı Tren Projesinde çalışan kamyonların sıklıkla kullandığı Necatiye ve Kabaağaç köylerinin tarım alanalrtı arasından geçen köy yolu ortaya çıkardığı toz nedeniyle olumsuzluklara neden oluyordu. Bu nedenle bölgemizin STKları konuyla alakalı şikayetlerini ilgili bakanlıklara iletti. Şikayetler sonucunda yolun en kısa sürede asfalt kaplanması kararı alındı.
“Geçimini sağlayan yöre halkının bu durumdan etkilenmesi de kaçınılmazdı”
Konuyla alakalı açıklama yapan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem; “Edirne Havsa ilçesi Necatiye ve Kabaağaç köylerinin tarım alanları arasından geçen köy yolu,
D 100 karayolunun sapaktan itibaren yaklaşık 3 km boyunca yapımı devam eden Hızlı Tren projesi inşaatının kamyon trafiği sonucunda çok yoğun toz oluşumu yolun her iki tarafında da tarım alanlarının toz ile kaplanmasına neden olduğu için ilgili bakanlıklara şikayette bulunduk.
Çünkü oluşan toz tarımsal üretimde rekolte ve kaliteyi olumsuz etkileyecekti. Bu durumda hakim rüzgarların şiddetine bağlı olarak oluşan toz emisyonları doğu-batı yönündeki tarım alanlarına taşınmaktaydı. Geçimini sağlayan yöre halkının bu durumdan etkilenmesi de kaçınılmazdı.
Önlem alınmadığı takdirde tarımsal üretimin zarar göreceği ve bu durumdan da bu bölge halkı her türlü etkileneceği insan - çevre sağlığı açısından tehdit oluşturmaktaydı” dedi.
Firmadan acilen yolun asfaltlanması talep edildi
Çidem açıklamasına şu şekilde devam etti; “Anayasal haklarımız kapsamında yaptığımız müracaat sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığının ilgili birimlerince değerlendirilmiş, yolda keşif ve inceleme yapılarak, firmadan acilen yolun asfaltlanması talep edildi. Çok kısa sürede firma yolda asfalt çalışmasına başladı.
Tarımsal ürünlerimizin ve topraklarımızın zarar görmemesi için hassasiyet gösteren yerel ve ulusal basına, Meslek odalarına, Kent Konseylerine, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.” 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol