Sığırcık ölümleri vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor

Son günlerde ilimizin çeşitli sokaklarında karışlaştığımız sığırcık kuşlarının cansız  bedenleri vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor. Konu hakkında yetkilileri göreve davet eden vatandaş kuş ölümlerinin önüne geçilmesine dikkat çekti

Son günlerde artan kuş ölümleri için önlem alınması gerektiğini vurgulayan vatandaşlar şunları kaydetti: “Çeşitli noktalarda ve her köşe başında ölü kuş bedenlerini gördüğümüz şehirimizde kuşların ölümleri bizi tedirgin ederek olası bir mikrop ve hastalığa davetiye çıkarmasını göz önünde bulundurduğumuzda yetkililerin gerekeni artık yerine getirmesi gerektiğinin vakti geldi geçiyor bile.. Durum böyle olunca çocuklarımızın yaşlılarımızın sağlığını tehdit edecek bir hastalıkla karşı karşıya gelmeleri söz konusu olabilir diye düşünüyoruz.” dediler.

Ayrıca konu ile ilgili yetkili makamdan yapılan açıklamda şunlara yer verilmişti:
Konuyu araştıran Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kuş ölümlerinin soğuk ve açlıktan kaynaklandığını açıkladı.
Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada göç halindeki sığırcıkların yeterli yiyecek bulmakta zorlandıkları zayıf düşen kuşların soğuğunda etkisi ile öldüğü ifade edildi. Açıklamada; “Avrupa'da etkili olan kar ve soğuk havanın hayvanların yaşamını olumsuz etkilediğinden şu anda yurdumuzun çeşitli bölgelerinde bulunan kentlerde olduğu gibi halk arasında sığırcık olarak bilinen ve göç halinde olan bayağı sığırcık (Sturnusvulgaris) kuşlarından yüz binlercesi Kırklareli İli semalarında görülmektedir. Aşırı kar yağışı ve soğuk olduğu zaman kuşlar yiyecek bulmakta zorluk çekmekte ve kuşların bir kısmı ölmektedir. Hayatta kalanlar ise beslenmek için zamanla daha sıcak ülkelere göç etmektedirler. Edirne ve Kastamonu’da ölü kuşlardan alınan numuneler Tarım İl Müdürlüğü laboratuarlarında incelenmiş ve kuşlarda herhangi lezyon olmadığı, pestisitler yönünden toksit madde ve AvianInfluenza ve Newcastle hastalıkları olmadığı, sindirim ve üst solunum yollarında herhangi bir nefroza rastlanmazken kuşların kursaklarının boş olduğu görülmüş, açlık ve soğuktan kaynaklı ölümler olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmalar bizlere kuşların aç olmalarından dolayı soğuğa yenildiklerini göstermektedir” denilmişti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol