Sigara yasağı güncellendi

Sigara yasağı yeniden düzenlendi. Buna göre artık yanları açık bile olsa üstü kapalı olan ve sigara içilen bölümler, kapalı alan sayılacak ve buralarda sigara içilmesi yasaklanacak. Bu durum, ilimizde İstasyon Caddesi’ndeki birçok işletmeyi yakından ilgilendiriyor.
Sigara içen müşteriler için ayrı bölme yapan, buraya ısıtma sistemi kuran işletmeler, üstü ve yanları kapalı olan ve sadece bir bölümü göstermelik açık duran bu alanlarda halen sigara içirtiyor. Yeni yasak ile bu esneklik tamamen ortadan kalkıyor.

Sağlık Bakanlığı, yıllar evvel kapalı mekanlarda başlattığı sigara içme yasağını, esneyen ve şekil değiştiren çareler bulunarak bertaraf edilmesi üzerine, yeniden düzenledi. Buna göre artık, restoran ve kafe gibi mekanların sigara içilebilmesi için düzenlenen; cam, branda vb malzeme ile bölünerek tek tarafı açıkta bırakılarak hizmete sunulan bölümlerinde de sigara içilemeyecek.
Yasağın yeniden düzenlenmesinin sebebi, mekanların müşteri kaybı yaşaması nedeniyle yeni çözümler üretmesi ancak üretilen çözümün sigara yasağıyla çelişmesi üzerine şikayetlerin artması, denetimlerin aksaması ya da esnemesi ve koyulan yasakta bulunan boşlukların değerlendirilerek sigara içilmeye devam edilmesi olarak gösteriliyor.
Sigara yasağının yeni düzenlemesi, Kırklareli’nde özellikle İstasyon Caddesi’nde konuşlanmış bulunan kafeteryalar için şok niteliği taşıyor. Çünkü buradaki mekanların çoğu, önceki yasağı da delebilecek nitelikte, ayrı bir bölmede ve tek tarafı açıkta bırakılacak şekilde sigara içilmesine izin veriyor.
Bunun yanı sıra kış mevsiminde de müşteri çekebilmek için, mekanlarına ayrı bölme yapan işletmeciler, buranın konstrüksiyonu ve ısıtma sistemlerine yüklü meblağlar harcayarak sigara içilen alan yaratmaya çalışıyor. Yasağın yeni hali tüm bu çabaların önünü de kesmeye hazırlanıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, 'Yanları açık' denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak” dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Esnafa yasaları uygulamak kolayda bu yasaları uygulayan kurum yetkilileri aynı duyarlılığı kurumlarda da uygulamaları dileği ile