“Sıfır işgal” tartıştırıyor!

Kırklareli Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde başlattığı “sıfır işgal” uygulaması vatandaşları da ikiye böldü. Bir yanda dükkan sahipleri satış yapamamaktan şikayetçi olurken diğer yanda kaldırımdaki eşyalardan yürüyecek yer bulamayan vatandaşlar uygulamayı yerinde ve haklı buldu. Öte yandan uygulamanın kim tarafından hayata geçirildiği noktasında çeşitli tartışma ve spekülasyonlarda yapıldı. Önceki gün Kırklareli Valiliği “sıfır işgal” uygulamasının “Valiliğin talimatları ile yapıldığı şeklinde bir algı oluşturulduğu” yönünde bilgiler bulunduğunu açıklayarak sorumluluğun kendilerinde olmadığını duyurdu. Bu arada geçtiğimiz günlerde uygulamanın “Belediye Meclisi’nde kabul edildiği dolayısıyla Meclis üyelerinin sorumlu olduğu” şeklinde bir başka yanıltıcı bilgi yine dilden dile dolaşmaya başladı. Bunun üzerine bazı Meclis üyeleri kendilerine bu yönde baskı yapan esnafa projenin Belediye Meclis üyelerinin oyları ile hayata geçen bir proje olmadığını açıklamak zorunda kaldı. Uygulama ile tartışma hem yüz yüze hem de sosyal medya üzerinden aldı yürüdü…

Kırklareli Belediyesi’nin esnafların kaldırımlara çıkardığı masa, sandalye ve çeşitli eşyaları çıkartmaması için yaklaşık iki ay önce uyarı ile başlattığı, 11 Kasım’da ise hayata geçirdiği “sıfır işgal” uygulaması devam ediyor. Uygulama ile kaldırımlar asıl sahipleri olan yayalara kalırken madalyonun diğer yüzünde esnaflar bulunuyor. Uygulama ile birlikte malını kapısının önüne çıkaran esnaf artık bunu yapamaz oldu. Satış konusunda bu uygulamanın kendilerini zora soktuğu savunan bazı esnaflar bu nedenle uygulamayı eleştirmeye başladı. Bu noktada suçlu arayanlarda oldu. Sokakta esnaf önce uygulamayı haklı bulan vatandaş ile tartışırken uygulamanın “Belediye Meclisi’nde kabul edildiği” şeklinde bazı söylentiler dolaşmaya başladı. Belediye Meclis Üyelerini kendince suçlu bulan bazı esnaf bu nedenle Belediye Meclis üyelerine de “satış yapamıyoruz” diye sitem etmeye başladı. Belediye Meclis üyeleri de bu durumdan rahatsız olurken birden uygulamanın “Kırklareli Valiliği’ne ait bir uygulama olduğu” şeklinde başka bir dedikodu yayıldı.
Valilik; “Bizimle ilgisi yok”
Dedikodu Kırklareli Valiliği’ne kadar ulaşınca geçtiğimiz Cumartesi akşamı Kırklareli Valiliği yazılı bir açıklama yaparak uygulama ile bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. Yazılı açıklamada, “İlimiz merkezinde Zabıta Ekiplerince kaldırımlardaki masa ve sandalyelerin kaldırılması ile ilgili uygulama yapılmıştır. Kırklareli Belediyesi'nin görev ve yetki alanında olan bu uygulamanın Kırklareli Valiliği'nin talimatları doğrultusunda yapıldığı algısı yaratılmaya çalışılmıştır. Uygulama ile ilgili Kırklareli Valiliği tarafından hiçbir talimat verilmemiş olup, konunun Valiliğimizce ilgisi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.
Vatandaş sosyal medyada
tartışmaya başladı
Öte yandan Kırklareli Belediyesi’nin sosyal medya hesabından uygulama ile ilgili yaptığı paylaşım bir yandan takdir topladı bir yandan tartışmalara neden oldu. Bir vatandaş kaldırımlarda uygulanan projenin yollarda da uygulanmasını esnafların dubalarla dükkanlarının önünü kapattığını söylerken dükkan sahibi bir başka vatandaş ise kendisini dükkanlarının önüne çekilen büyük arabaların sabahtan akşama kadar durduğunu hem dükkanın önünü kapattığını hem de işleri düştüğünde araç sahiplerini bulamadıklarını ifade etti.
Proje hakkında
Sıfır İşgal projesi Kırklareli Belediye Başkanı tarafından yaklaşık iki ay önce açıklandı. Proje Belediye Meclisi’nde oylanmadı. Belediye Başkanı tarafından hayata geçirildi ancak bilgilendirmesi Belediye Meclis toplantısında yapıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol