Sıcak Patiler projesi destek bekliyor

Kırklareli Fen Lisesi Öğrencileri Azra Gürer ve Betül Öykü Özgüven tarafından sokaklarda yaşayan can dostlarımız için “Sıcak Patiler” isimli proje geliştirildi. İlk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen Bilim
Fuarı’nda görücüye çıkan proje destek bekliyor.

Fen Lisesi öğrencilerinden Azra Gürer ve Betül Öykü Özgüven ortaklığında hazırlanan “Sıcak Patiler” projesi yle sokak hayvanlarına yardımcı olmak ve hayatlarını daha rahat devam ettirmelerini sağlamak isteniyor.
“Amacımız sokak
hayvanlarının
özgürlüklerini kısıtlamadan yeme içme ve barınma
ihtiyaçlarını karşılamaktır”
Proje hakkında konuşan öğrenciler; “Günümüzde sokak hayvanlarıyla iç içe yaşamaktayız. Yaşadıkları zor¬lukları olabildiğince yakından görüyoruz. Ancak çoğu kişi onlara yar¬dım etmek yerine daha çok zorluk çıkarıyor. Her yıl binlerce hayvan barınaktan atılmakta ve ölüme terk edilmektedir. Sokakta yaşayan hayvanlar da ya soğuktan ya açılıktan ya da başka sebeplerden dolayı ölmektedir. Bunların sayısının azalması gerekirken yıldan yıla artmak¬tadır. Bizim bu projeyi gerçekleştirme amacımız sokak hayvanlarının özgürlüklerini kısıtlamadan yeme içme ve barınma ihtiyaçlarını karşı¬lamaktır. Hem de bu projenin amacı barınaklarda aldıkları zararı da al¬mamalarını sağlamaktır” dediler.
“Bu kulübelerin hayvanların hayatını kolaylaştırmasına yardımcı olabileceğine karar verdik”
Projeyi hayata geçirme amaçlarından bahseden Azra Gürer ve Betül Öykü Özgüven; “Bu proje ilk olarak aklımıza sokaktaki dostlarımızın karşılaştığı problemleri düşünerek geldi. Ülkemizde gerekli olan barınak sayısının sayıca düşük olması ve bu bakım evlerinde yapılan bakımın yeterli olmadığı kanısına vardık. Bu bakım evlerinde hayvanların sayısının çok faz la olması hayvanlarla ilgilenilme oranını düşürmektedir. Biz de minik kulübeler tasarlayarak hayvanlara nasıl daha yararlı ve faydalı olacağımızı düşündük. Bunun üzerine tasarladığımız bu kulübelerin hayvanların hayatını kolaylaştırmasına yardımcı olabileceğine karar verdik. Bu proje sokak hayvanlarının hayatını kolaylaştırmaya yardım sağlayacak ve sokak hayvanlarının güvenliğini ve bakımını daha düşük maliyetli olan bu sistemle sağlayabilmelerine olanak sağlayacak. Bizim amaç ve planımız sokak hayvanlarının barınma, yeme içme gibi ihtiyaçlarını karşılayarak hayatını kolaylaştırmayı sağlamak” ifadelerini kullandılar.
“Türkiye'de bulunan barınak sayısı
sadece ve sadece 231”
Sokaklarda yaşayan hayvanların durumundan ve ülkemizde bu konuda ki imkanların yetersizliğinden söz eden öğrenciler; “Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki barınak sayıları yeterli olmamakla birlikte çok da iyi bakım gerçekleştirilmemektedir. Her yıl binlerce hayvan barınağa alınıp yetersiz destek, maddi açıdan yoksunluk, yerleşim yeri azlığından dolayı tekrar sokağa salınmaktadır ve hayvanların bakımı bu yüzden yarım kalmakta ve tekrar onlar için zorlu bir yaşam başlamaktadır. Son verilere göre Türkiye'de bulunan barınak sayısı sadece ve sadece 231 tanedir. Bu sayı ülkemizde bulunan hayvanlara oranla çok düşük bir sayıdır. Sadece İstanbul'daki sokak hayvanları sayısı 255 bin olarak hesaplanmıştır. Ayrıca durum böyle iken barınaklarda hayvanlar eziyet görmekte ve ölümle karşı karşıya kalmaktadır” şeklinde konuştular.
“Yapay kaynak kullanmak yerine doğal kaynak olan güneş enerjisini seçtik”
Azra Gürer ve Betül Öykü Özgüven tasarladıkları kulübenin yapımını anlatarak; “Kontrolsüz üreme ve yetersiz barınak sayısı hayvanların maruz kaldığı kötü durumları etkilemekte ve bu durumların günden güne artmasına sebep olmaktadır. Tasarladığımız bu projede sokak hayvanlarının ısınabilmesi için yapay kaynak kullanmak yerine doğal kaynak olan güneş enerjisini seçtik.
Kulübenin çatısına her bütçeye göre çeşitleri olan güneş panellerin¬den monte ettik. Bu paneller sokak hayvanlarının özellikle kış günlerinde ihtiyacı olan sıcak ortamı sağ¬ladık. Ayrıca hayvanların tek sorunu soğuk olmadığından bu kulübeye uzun ömürlü yemleri de yem kap¬larıyla yerleştirdik. Hem yemek ihtiyaçlarını hem barınma ihtiyaçlarını karşılamış olmayı amaçladık. Kulübeyi tasarladıktan sonra renk katmak amacıyla sprey boyayla boyama işlemini gerçekleştirdik Kulübe¬mizin üstüne de seçtiğimiz amblemimizi çizdik” sözlerini sarf ettiler.
“Tasarladığımız bu proje umuyoruz ki daha çok kişiye ulaşır”
İlerleyen zaman içinde sıcak patiler projesinin genişlemesini temenni eden Azra Gürer ve Betül Öykü Özgüven, “Güneş paneli sayesinde sokak hayvanları için yapılması düşünülen kulübelerin şehrimiz için gerekli olduğu kanısına vardık. Bu kulübelerin sayısı arttırılırsa şehrimizdeki hayvanların daha rahat bir yaşam süre¬ceğine karar verdik. Bunun içinde bu projeyi gerçekleştirme fikri mantıklı geldi. Patileri sıcak tutmak için tasarladığımız bu proje umuyoruz ki daha çok kişiye ulaşır ve Sıcak Patiler kulübeleri günden gü¬ne artmaya devam eder” diye konuştular.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol