‘Sessiz Askı Formülü' Ercan İhtiyar’a Yarar mı?

1 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde seçime kısa bir süre kala askıya çıkan ve odaya üye işletmelerden sadece ‘seçme ve seçilme’ hakkı bulunanların ilan edildiği ‘kesin liste’de borcu olduğu gerekçesiyle kendi isimlerini göremeyen birçok kişi ve işletme şaşkınlık yaşadı. Oda aidatlarının ödenmemesi durumunda seçme seçilme hakkının düşürüldüğüne ilişkin uygulamadan haberi olmayan işletmeler daha önceki seçimlerde olduğu gibi kendileri ile direkt temasa geçilerek ‘borcunuzu ödeyin’ şeklinde de herhangi bir uyarıda bulunulmadığının ve kısa vadede tebligat gönderilmediğini ifade ettiler. Aralarında medya kuruluşumuzun da bulunduğu şirketlerin ‘seçimlerdeki tercihleri’ göz önünde alınarak mı uyarılmadığı merak konusu olurken, oda kaynakları ise kesin listelerden 15 gün önce askıda bakiyesi olan firmaların askıya çıktığını ve askının birkaç defa da belediye hoparlöründen ilan edildiğini ifade etti. 

Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilçemizde de oda ve borsalar için seçim heyecanı yaşanıyor. Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri ile ilgili kesin listeler olarak adlandırılan askı listelerinde seçimlere 5 gün kalan seçme ve seçilme hakkı bulunan üye isim ve firmalar ilan edildi. Seçimlerin son günlerde medya ve kamuoyunda geniş yer tutmasıyla hangi meslek grubunda oy kullanacağının merakına düşen birçok üye ise kesin askı listelerinde isimlerini göremeyince şaşkınlığa uğradı. Durum ile ilgili bilgi almak isteyen üye isimler iki yıl odaya aidat borcunu ödemeyenlerin seçme ve seçilme hakkının düşürüldüğü bilgisi ile karşılaştılar. Birçok üyenin ise bu kuraldan habersiz oldukları öğrenildi.

‘İKİ YIL KURALI’ İLE İLGİLİ SAĞLIKLI
DUYURULAR YAPILMADI!

Seçme ve seçilme hakkının düşmemesi için iki yıl üzeri aidat borcunun olmaması gerektiği noktasında sağlıklı bilgilendirmeler yapılmadığı ifade edilirken, kimi ismin böyle bir kuraldan habersiz şekilde ve gerekli tebligatın yapılmaması ile uzunca süredir borcunun biriktiği biliniyor. Bu noktada ise oda yönetiminin ‘seçimlerde takınacakları’ tavır göz önünde bulundurularak geçmiş dönemlerde olduğu gibi firmaları direkt bilgilendirme yapmaktan imtina ettiği iddia edildi. Zira iki liste arasında rekabetin çok kritik bir noktada olduğu ve ‘Değişim grubu’ olarak adlandırılan listenin çalışmalarını çok yönlü sürdürdüğü biliniyor. Diğer yandan daha önceki seçim dönemlerinden önce hem tebligat usulü ise hem de direkt iletişime geçilerek borç bilgisi noktasında üyeler bilgilendiriliyordu. Aralarında medya şirketimizin de bulunduğu işletmelere ise bu süreçte şahsen bildirim yapılmadığı gözlemlendi.

ODA KAYNAKLARI HER SÜRECİN USULE UYGUN YAPILDIĞINI İFADE ETTİ

UTSO kaynakları ise askı sürelerinin ve askı ilanlarının usule uygun olarak yapıldığını ifade ediyorlar. Askıda bakiyesi olan işletmelerin ay başında askıya çıkartılarak üç gün süreyle askıda kaldığını, o süreçte borçlarını ödeyenlerin seçme ve seçilme haklarının kesin listelerde tescillendiğini ifade ediyorlar. Askıların duyuruları ile ilgili olarak ise belediye hoparlöründen ve yazılı medya yolu ile ilan verildiği ifade edildi.
Seçim günü ise katılım oranları, üyelerin salondaki yorumları mevcut yönetimin kusuru veya kastı olup olmadığı konusundaki kamuoyu kanaatini netleştirecek.

ÖNADIM MEDYA OLARAK TÜM ADAYLARIMIZA BAŞARILAR dilerken, yeni dönemin Uzunköprü esnaf ve tüccarı için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
(HABER: ÖZNUR TÜZÜN)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol