Şerbetçi’den “Bilge Adam Aliya” konferansı

Tarihçi yazar Koray Şerbetçi Türkiye Gençlik Vakfı öğrenci yurdunda “Bilge Adam Aliya” adı altında bir konferans verdi.
Konferansın açılış konuşmasını Yurt Müdürü Servet Büyükbaş gerçekleştirdi. Büyükbaş konuşmasında şunları kaydetti;
“İleri Düzey Liderlik Eğitimi Kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Bilge Adam Aliya” adlı programa hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. 2017-2018 Eğitim Öğretim döneminin başından bu yana yurdumuzda ileri Düzey Liderlik Eğitimi Kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Haftada bir gün öğrencilerimizle bir araya gelip bir kıssa okuyup lokma dağıtıyoruz. Yine her hafta Çarşamba akşamı daha önce belirlediğimiz makaleleri okuyup üzerinde konuşup tahliller yapıyoruz. Ayda bir defa Tarihte iz bırakan şahsiyetlerin hayatlarını ele alarak öğrencilerimize ışık tutmasını sağlıyoruz nitekim “Bilge Adam Alija” da bu program kapsamında yaptığımız çalışmalardan biridir. Bununla birlikte Yöneticiler ve Liderler Buluşması Adı altında iki ayda bir yaptığımız çalışmada temel hedefimiz çeşitli iş sahalarında ve ya birokrasi alanında kendini kanıtlamış Şahsiyetleri davet ederek gençleri ilerleyen zamanlarda iş hayatına atılınca yönlendirilsin diye seminerler verdiriyoruz. 15 Arkadaş 1 Ders: Halk Eğitim Merkezleri ile protokolumuz olduğundan dolayı 15 öğrenci arkadaşımız bir araya gelip yönetimimize başvurduğunda bizler de istedikleri alanda kendilerine Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla eğitmen temin edip ücretsiz kurslar açabiliyoruz nitekim birinci dönem Diksiyon ve Maket Uçak yapımı Eğitimleri verildi gençlerimize sertifikaları dağıtıldı. Maket Uçak yapımının ilk aşaması olan “ATA MODEL” i tamamlandı şimdi atölyemizde “FLAMİNGO” modeli yapılmaktadır iki hafta sonra bu eğitim de tamamlandıktan sonra isteyen öğrencimiz Eskişehir’de bir haftalık eğitime katılarak Maket Uçak Öğretmenliği sertifikası alabilirler. Bütün bunlardaki temel hedefimiz yurdumuzda kalan öğrencilerimiz Kırklareli Üniversitesi Diplomasının yanında bir üniversite daha okumuş kadar donatmak ve hayata hazırlamaktır. Rabbimizden bu konuda gençlerimize muvaffakiyetler diliyorum.
Yurdumuzda her hafta sonuna denk gelecek şekilde çeşitli sportif faaliyetler bisiklet turları gezi ve piknikler koyarak boş zamanlarını değerlendirme noktasında zemin hazırlıyoruz. Bilge Adam der ki; “Hakiki vatansever vatanını diğerine üstün tutan değil, vatanının övgüye mazhar olması için hareket edendir” Bizler de bu davayla yurdumuzda çeşitli programlar ve organizasyonlar yaparak genç kardeşlerimize daha iyi bir gelecek hazırlama çabasındayız.”
Ardından Tarihçi yazar Koray Şerbetçi yurdun konferans salonunda Aliya İzzetbegoviç'in hayatının anlatıldığı "Bilge Adam Aliya" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Genel itibariyle Aliya'nın hayatı geçirdiği zor günler ve Bosna Hersek üzerinde ki etkileri katılımcılara aktarıldı. 1925 doğumlu olan İzzetbegoviç 24 yaşında İslâmcılık suçundan 5 yıl hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra önce hukuk, sonra ziraat fakültesini bitirdi. 25 yıl avukatlık ve bir inşaat firmasında yöneticilik yaptı. 1970 yılında İslâm Manifestosu adlı bir kitap yazdı. Bu kitap 1983`te kovuşturmaya uğradı. 12 Müslüman aydınla birlikte tutuklandı. 1950 öncesinde kurulmuş olan Mladi Müslümani adlı örgütü yeniden örgütlemek suçundan 14 yıl hapse mahkum edildi. Mahkumiyetini çekerken, Yargıtay bu cezayı 11 yıla indirdi. 1989 yılında Yugoslavya`nın dağılma süreci sırasında ilan edilen af sonucu özgürlüğüne kavuştu. 1990 yılında İslam Manifestosu`nu yeniden bastırdı. Bu kitap İzzetbegoviç`in İslâmi kimliğinden ziyade, siyasi kararlılığının ve mücadelesinin bir simgesi oldu. 1990’da ortak yönetimin başkanı seçilen İzzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaş’ında anahtar rol oynayan isimler arasında yer almış, sağlık sorunları nedeniyle 2000 yılında başkanlıktan ve partisinin başkanlığından çekilmişti. Daha önce iki kez kalp krizi geçiren İzzetbegoviç, 10 Eylül 2003’de evinde aniden bayılması ve düşerek 4 kaburga kemiğini kırması üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 78 yaşındaki Boşnak lider, daha sonra iç kanama geçirmişti. Eski Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna hastanesinde 19 Ekim 2003 günü vefat etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol