Serbest şiir akımı gibi hizmet; “kırklareli"

Uzun yıllardır kendi kabuğundan dışarıya pek fazla adım atmayan ve adım atmayı da sevmeyen bir Kırklareli’ni mi ima
ediyor bu harfler? Yoksa adı gibi şehir de küçük mesajı mı verilmek isteniyor?

Şehri güzelleştirmek için çeşitli çalışmalar ile hizmetler sunuluyor. Peki bu hizmetler, halk tarafından ne kadar beğeniliyor ya da şehre ve kültüre ne kadar uygun? Kırklareli’nde “Kırklareli” yazısının örneğini Türkiye genelinde birçok ilde görmek mümkün. 

Yapıldığı günden bu yana özellikle sosyal medyada yazı ile ilgili tartışmalar da sürüyor. Özellikle baş harfin büyük yazılması konusunda büyük bir tartışma ve eleştiri var. Türk Dil Kurumu (TDK) kuralları gereğince özel isim olan Kırklareli’nin büyük harf ile yazılmaya başlaması gerektiğini savunanlar büyük çoğunlukta.
Peki diğer örnekler nasıl?
Türkiye genelinde Eskişehir’den Gaziantep’e kadar birçok ilde gerçekleştirilen çalışmalar var. Örnekleri arttırmak da mümkün. Bunun yanı sıra, yurtdışında da birçok örneği olan çalışmanın kaynağı neresi? Diğer şehirlerdeki örnekler nasıl?
Kırklareli’nde de olduğu gibi küçük harf ile başlayanların olduğu örnekler olduğu gibi büyük harf ile başlayan ve tamamı büyük harf ile yazılan örnekler de mevcut.
Kırklareli nereden
ilham aldı?
Geçtiğimiz yıllarda, Eskişehir’e Kırklareli Belediyesi olarak düzenlenen gezide Eskişehir her anlamıyla gezilmiş ve incelenmişti. Bunun akabinde, Kırklareli’ne örnek alınabilecek hizmetlerin neler olduğu da tabi ki akıllara not edildi. Peki, belediyecilik için örnek bir şehir gezilerek incelendikten sonra örneklerden gerekli ders doğru alındı mı?
Eskişehir gezisinden bu yana Kırklareli Belediyesi’nin şehir adına yaptığı hizmetlere bakınca, alınabilecek örneklerden pek de bir esinti görülmüyor. Tartışmalı Kırklareli yazısının örnek alındığı hizmette de vatandaşlar ikiye bölündü.
Birçok ilde örneği var
Samsun, Ayvacık, Eskişehir, Adıyaman, Bursa, Diyarbakır, Emirdağ, Kayseri, Yalova başta olmak üzere birçok şehirde örneği olan yazıda, küçük harf ile başlayan örnekler de mevcut. Yapılan işin belediyecilik olduğunu düşününce, serbest şiir yazarları gibi baştan sona küçük harf kullanma lüksünün ortadan kalktığını da göz önüne alarak bilenen tek doğru; Türk Dil Kurumu’nun kararları…
“Yaptık oldu…”
Yeşil beyaz Kırklareli yazısının yanında kalp ile oldukça sempatik bir hava kazanan hizmetin, bulunduğu noktada şehre yeni gelenleri selamladığı doğrudur. Ancak, şöyle bir uzaklaşıp da bakınca, neden buraya yapıldı sorusunu da sormadan geçilmiyor. Bir caddenin üzerine bırakılıp kaçılmış havası uyandıran çalışmanın tartışması uzun süre devam edeceğe benziyor.
Büyük harfler
nerede kullanılır?
Görüntü, hoş durması gibi çeşitli sebepler ile küçük harf tercih edilmiş olabilir ancak bilinen bir doğru var ise TDK’da yer alan büyük harf nerede kullanılır kararlarıdır…
“ A.Cümle büyük harfle başlar.
B. Dizeler büyük harfle başlar.
C. Özel adlar büyük harfle başlar.
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar.
E. Kitap, bildiri, makale vb.nde ana başlıktaki kelimelerin tamamı, alt başlıktaki kelimelerin ise yalnızca ilk harfleri büyük olarak yazılır.
F. Kitap, dergi vb.nde bulunan resim, çizelge, tablo vb.nin altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlar.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Komik bir durum. Bu kadar uzun haberleştirmenize gerek bile yokmuş. Bunu yapanların cehaleti yetermiş.

  2. cok gzlde arkasina yanina cicek ekmeyi unutmuslar herhalde