Şeker pancarı ekimi başladı

Son dönemde git gide artan fiyatı nedeniyle gündemde üst sıralarda yerini alan şeker için hayati üretim hammaddelerinden biride şeker pancarı. Kırklareli’nde Alpullu Şeker Fabrikası’nın da bulunması nedeniyle şeker pancarı üretimi geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda devam ediyor. Bu kapsamda Vize’de 2022 üretim sezonunda Alpullu Şeker Fabrikası ile yapılan anlaşma kapsamında 64 dekar alanda şeker pancarı ekibi yapılacak. Vize’de toplamda yaklaşık 100 -110 dekar alanda ekiminin yapıldığı tahmin edilen şeker pancarının, Alpullu Şeker Fabrikası için yapılan üretiminin yanında, pekmez yapımı, yem gibi amaçlarla da bölgede ikimi yapılıyor.
Dünde Vize’de şeker pancarı tohumları toprakla buluştu. Şeker Kanunu gereğince yapılan üretimin kayıt altına alınması ve izlenmesi kapsamında Vize İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve teknik personel tarafından şeker pancarı üretimi yapılacak alanlarda incelemelerde bulunuldu. Şeker pancarı ekiliş alanları hasat dönemine kadar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek.

Şu günlerde 50 kg’lık çuvalı 800 lira civarında satılan toz şeker son birkaç haftada meydana gelen artışlarla adından sıkça söz ettiriyor. Bu nedenle şeker üretimi son günlerde gündemin önemli konuları arasında yerini aldı. Şeker üretiminde hammadde olarak şeker pancarının kullanıldığı ülkemizde şeker fabrikaları ile çiftçi arasında yapılan sözleşmelerle üretim gerçekleştiriliyor. Bu anlamda Kırklareli gerek Alpullu Şeker Fabrikası’nın varlığı gerekse bölgede zaten yapılan şeker pancarı üretimi nedeniyle önemli illerden. Bu kapsamda Kırklareli’nin Vize ilçesinde 2022 üretim sezonunda 64 dekar alanda sözleşmeli şeker pancarı üretimi gerçekleştirilecek. İlçede şeker pancarı ekim döneminin gelmesi ile birlikte üreticiler, şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturdu. Şeker Kanunu gereğince yapılan üretimin kayıt altına alınması ve izlenmesi kapsamında Vize İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Şeyda Gürsu ve İlçe Müdürlüğünde görevli teknik personel tarafından şeker pancarı üretimi yapılacak alanlarda incelemelerde bulunuldu. Şeker pancarı ekiliş alanları hasat dönemine kadar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce izlenmeye devam edilecek.
Vize’de yapılan sözleşmeyle 64 dekar alanda yapılacak şeker pancarı ekiminin yanında bir o kadarda üreticinin pekmez ve hayvan yemi olarak kullanmak üzere ekim yaptığı biliniyor.
Gerçekleştirilen ekim çalışmaları ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Şeker kanunu gereğince, ülkemizde yurt içi şeker talebinin yurt içi üretimle karşılanmasına ve şeker sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik olarak, şeker ve hammaddelerinin temini, üretimi, pazarlanması ve fiyatlandırılmasına ilişkin usul ve esasları, şirketlere veya fabrikalara tahsis edilen pancar şekeri kotalarının üretim ve arz garantisi için gerekli olan şeker pancarı, belirlenen ekim alanlarından, üreticiler veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle temin edilir. Bu kapsamda şeker pancarı ekim alanları kayıt altına alınmakta ve izlenmektedir” denildi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol