Şeker; “Pandemi bitse de, esnafın sıkıntıları devam ediyor”

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker; “Pandeminin sona ermesi, bir anda her şey normale dönecek anlamına gelmiyor. Esnafımızın sıkıntıları devam edecek” dedi…

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker esnafın sorunlarını ve taleplerini gündeme getirdi. Şeker açıklamasında şunları kaydetti; 

“11 Mart 2020 gününden beri ülke olarak yaşadığımız COVİD-19 sebebiyle, esnaf ve sanatkarlarımızın büyük bir bölümünün işyerleri kapanmış, ulaşım sektöründeki esnafımız ise okulların kapanması, fabrikaların kapasitelerinin azalması nedeniyle ciddi bir şekilde zarar görmüşlerdir.
1 Haziran 2020 itibariyle, yeni normal hayata dönüş başlamıştır. Ancak halkımız haklı olarak, sosyal mesafeyi korumak istediği için artık hiçbir şeyin 11 Mart tarihi öncesi gibi olmayacağı açıktır. 11 Mart tarihinde, pandemi başladıktan sonra ekonomik olarak en çok etkilenen kesim küçük esnaf ve sanatkarımız olmuştur. Yanlarında çalışanları ve aileleriyle birlikte 8-10 milyonluk bir topluluğuz. Esnafımız bu iki aylık süreçte evine ekmek götüremez hale geldi. Bunun anlamı kısaca esnaf ve sanatkarımız günlük yaşıyor.
Pandeminin sona ermesi, bir anda her şey normale dönecek anlamına gelmiyor. Esnafımızın sıkıntıları devam edecek. Bu gelişmeler dolayısıyla, esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını, taleplerini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz;
1 - Esnafımız Bağ-kur primlerinin yüksekliğinden şikayetçi. Ödeme zorluğu içindeler. Çalışanlarının sigorta primlerini ödeyip, kendi Bağ-kur primini ödeyemeyen esnafımız çok fazla. Bu nedenle, Bağ-kur primlerinin Temmuz-Ağustos-Eylül ayı ödemelerinin ertelenmesi gerekmektedir, yine Temmuz ayı MTV’leri ötelenmelidir.
2- Dünya derin bir resesyona giriyor. En büyük sıkıntılardan biri toplu ulaşımda yaşanıyor. Ulaşım sektörüne destek verilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.
3- Esnafımızın finansa erimi kolaylaştırılmalıdır. Kapsamlı biri sicil affı çıkarılmalıdır. Aksi taktirde kredi muslukları açılsa bile, esnafımız kullanamayacaktır. Kısacası karmaşık vergi mevzuatı düzeltilmeli, sadeleşmesi gerekmektedir.
4- Perakende yasasında düzenleme yapılarak, esnafın haksız rekabete karşı korunması gerekmektedir. Zincir marketlerin el atmadığı hiçbir sektör kalmadı. Esnafımız ne satıyorsa, zincir marketler hepsini satıyor. Mahalle aralarına kadar giren marketler, 70’ye yakın meslek dalında malzemenin satışını yapıyorlar.
5- En sıkıntılı sektörlerden biri de yük ve yolcu nakli yapan esnafımızdır. Bir araçta 4 çeşit sigorta var. Bunun 1’e düşürülmesi gerekmektedir. Esnafımız birçok kalem vergi ödemekle yükümlü. Hiç olmazsa akaryakıta ödediği vergiden bir miktar düşüm yapılmalıdır. Yine sektöre giriş kolay olduğu için çok araç yer almakta. Sektöre girişin önüne geçilmelidir. Belgeye ulaşım kolay olmamalıdır.
6- Kiracı olan esnafımızın üzerindeki stopaj yükü kalkmalıdır. İşyeri/dükkan sahibi kira alıyor, esnafımız ise kiranın vergisini ödüyor. Bu uygulama şekli tekrar gözden geçirilmelidir.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol