Şehrin Ahileri Unutulmadı

16-22 Eylül Ahilik Haftası Etkinlikleri devam ediyor. 17 Eylül Salı günü Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve beraberindeki heyet, şehrin önemli esnaflarını, yıllarını zanaatlarına vermiş ustaları, ahileri ziyaret etti.
Bu kapsamda Arasta esnafları, ilimizin yaşayan ve mesleğine devam eden tek çömlek ustası Hüseyin Çokan ve süpürgeci esnafına ziyaretler gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Kırklareli Valisi Osman Bilgin ilk olarak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığına ziyarette bulundu. Burada Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker ve diğer oda başkanlarından oluşan heyeti ziyaret etti. Ziyaret sırasında esnafların durumu ve ekonomik gelişmeler hakkında istişarelerde bulunan taraflar sonrasında esnafı selamlayarak Arasta’ya geldiler. Arasta’da yıllardır tuhafiye işleriyle ilgilenen esnafla ve vatandaşlarla sohbet eden Vali Osman Bilgin, kendileriyle Arasta’da çay içti. Çarşının en eski esnaflarıyla oturan Vali Bilgin, meslek hikayeleri ve işlerin son durumu hakkında istişarelerde bulundu ve Ahilik Haftalarını kutladı.
Çömlekçi Hüseyin Amca
atölyesinde ziyaret edildi
Sonrasında Yayla Mahallesinde bulunan ve Kırklareli’nin yaşayan tek çömlek ustası Hüseyin Çokan’a ziyaret gerçekleştirildi. Çokan, ziyaret esnasında birkaç dakika içerisinde çömlek yaparak mesleğindeki maharetini gösterdi. Çokan mesleğinin dededen kalma olduğunu ve yaklaşık 100 yıldır bu işi yaptıklarını kaydetti. Eskiden Kırklareli’nde 33 tane çömlekçinin bulunduğundan ve yılda 12 ay çalıştıklarından bahseden Çokan, şu an sadece kendisinin kaldığını ve yılda yalnızca birkaç ay keyif için çalıştığını ifade etti. Çokan mesleğinin büyük ölçüde kaybolduğunu belirterek, rağbetin oldukça azaldığını sözlerine ekledi.
Süpürgecilere ziyaret
Çokan’a yapılan ziyaretin sonrasında Vali Bilgin ve beraberindekiler süpürgeci esnaflara ziyaret gerçekleştirdi. Diğer bir kaybolmak üzere olan süpürgecilik, özellikle elektrik süpürgelerinin ortya çıkmasıyla iyice azaldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol