Şehir içi toplu taşımada yüzde 50 zorunluluğu kaldırıldı

Tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde yüzde elli yolcu taşıma sınırlandırması kaldırıldı. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı son genelge çerçevesinde araçlara koltuk sayısı kadar yolcu alınabilecek, ayakta yolcu ise taşınmayacak.

Kırklareli Valiliği, İçişleri Bakanlığının 01.06.2020 tarih ve 8567 sayılı Genelgesi kapsamında İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kara doğrultusunda tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabulü zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Bu genelgeyle birlikte araçlar koltuk sayısı kadar müşteri alabilecek.
Konuyla ilgili olarak yapılan bilgilendirmede, “Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve salgının/bulaşın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 23.03.2020 tarih ve 2020/9 sayılı kararının 2.maddesi ile tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edileceği ve araç içindeki yolcuların oturma şeklinin yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacağı, 24.03.2020 tarihli 2020/12 sayılı Hıfzıssıhha Kurul kararının 5.maddesinde personel ve işçi servislerinin bu kurala tabi olmamaları, 26.03.2020 tarihli ve 2020/15 sayılı Hıfzıssıhha Kurul kararının 4.maddesinde personel ve işçi servislerinin bu kurala tabi olmaları yönünde kararlar alınmıştı.
Gelinen aşamada kontrollü sosyal hayat sürecine geçilmiş ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından Ek 1’deki “Kent İçi Ulaşım Araçları (Minibüsler, Dolmuşlar, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ve Diğerleri) ile ilgili alınması gereken önlemler”, Ek 2’deki “ Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler” ve Ek 3’deki “Karayolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Denizyolu Yolcu Taşımacılığı ile İlgili Alınması Gereken Önlemler” adıyla şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığına ilişkin rehberler yayınlanmıştır. İçişleri Bakanlığının 01.06.2020 tarih ve 8567 sayılı Genelgesi doğrultusunda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzca, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 26. Maddesine istinaden toplanmış, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri kapsamında aşağıdaki kararlar alınmıştır. 23.03.2020 tarih ve 2020/9 sayılı kararının 2.maddesi ile 26.03.2020 tarihli ve 2020/15 sayılı Hıfzıssıhha Kurul kararının 4.maddesinin tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki hükümlerinin iptal edilmesine, Şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında uygulamanın Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan ekte yer alan rehberler doğrultusunda gerçekleştirilmesine, Ek1'deki Kent İçi Ulaşım Araçları (Minibüsler, Dolmuşlar, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ve Diğerleri) ile İlgili Alınması Gereken Önlemlerin “14.2Yolcular İçin Alınması Gereken Önlemler” başlıklı kısmının 4.fıkrasının "Araçlara koltuk sayısı kadar müşteri alınabilir, ayakta yolcu alınmamalıdır. Karşılıklı dörtlü koltukların iki koltuğu kullanılmalı, yüz yüze gelinmeyecek şekilde çapraz olarak oturulmalıdır. Farklı özelliği veya niteliği olan diğer araçlarda oturma kuralları ve sosyal mesafeye göre düzenleme yapılmalıdır.’’ hükmünün uygulanmasına belirtilen sınırlamalara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, oybirliği ile karar verildi. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” İfadelerine yer verildi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol