Şaylan “Üretici Mağdur Edilmemeli”

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, ayçiçeği alım fiyatlarının güncellenmesi, desteklerin de aynı oranda yükselmesi durumunda üreticinin mağdur olmayacağını açıkladı.

Ayçiçeği üreticisi açıklanan alım fiyatı karşısında fiyatların güncellenmesi ve desteğin artırılmasını bekliyor. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da şunları söyledi: "Bilindiği gibi ayçiçeği fiyatını Trakya Birlik daha önce avans fiyatı olarak açıklamıştı. Fakat piyasaların yükselmesiyle birlikte özel sektördeki arkadaşlarımızda fiyatı güncelledi. Bugün 40 yağ 5 buçuk lira gibi rakam açıklandı. Borsada da ortalaması 500 liranın üzerinde seyrediyor. Doğal olarak Trakya Birlik de ortakları mağdur etmemek adına onlarda fiyatını güncelledi. İnşallah bu günden güne ayçiçeğinde yükseliş var. Bu yükseliş olduğu sürece, piyasa yükseldiğinde Trakya Birlik, bu hamleyle üreticisini mağdur etmeyeceğini, fiyatını güncelleyerek üreticilerinin yanında olduğunu göstermiş oldu. " İnşallah bundan sonra üreticileri mağdur etmeyerek piyasalara göre tekrar fiyatlarını günceller. Gübre özellikle en büyük yükselişte, bunların karşısında tabi ayçiçeği fiyatları da yükseliyor. İnşallah bu şekilde devam eder. Çiftçimiz için hayırlı olur inşallah."
"DESTEKLERDE AYNI ORAN DA
YÜKSELMELİ"
Şaylan prim desteğiyle ilgili artan girdi maliyetlerini işaret ederek bu yıl da taleplerinin aynı olduğunu belirtti ve şunları aktardı: “Her yıl tekrarlıyoruz. Her yıl yükselen piyasa oranında yani gerçek girdi maliyetlerimiz yükseliyorsa, bakanlığımızdan destek maliyetlerinin de aynı oranda yükselmesi gerektiğini talep ediyoruz. İnşallah bunu göz önünde bulundururlar. Her yıl bu yükselen piyasa oranında bakanlığın gerekli müdahaleyi yapacağına inanıyorum.

Biz daha sezonun başında üreticinin beklentisinin 40 yağ oranlı ayçiçeği için 6 lira bazında olması gerektiğini söylemiştik. Çünkü bu girdi maliyetlerini göz önünde bulundurursak ancak 6 Lira civarında olursa çiftçiyi tatmin edecekti. Bugüne kadar olan fiyatlar zaten çiftçinin beklediği ve memnun olduğu fiyatlar değildi. Hatta biz 6 Liradan söz ediyorduk, şu an 40 yağ 5 bin 400 lira açıkladı Trakya Birlik. Bu 6 Lira bazında olursa üreticimiz memnun olacaktır. Çünkü bizim girdi maliyetlerimiz durmuyor hala yükselişte. Bir nebze olsun destek olacaktır.
"TRAKYA BİRLİK AYAKTA KALMALI"
Kırklareli'de hasat bitti sayılır. Çok nadir bölgelerde yeşil olan kısımlar kaldı. Üreticimizin bir çoğu da gerek Trakya Birlik'e, gerek ticaret borsalarına ürününü sattı. O ürünler 40 yağ 5 Lira olduğu dönemlerde satıldı. Çoğunun tabi geri dönüşü yok. Tabi Trakya Birlik'e döken arkadaşlarımız bu güncellenen fiyat üzerinden farkını alacak. O yüzden biz Trakya Birlik'in ayakta kalması gerektiğine inanan üreticileriz, ortaklarıyız. Trakya Birlik'in üreticisini mağdur etmeyerek bu yükselen piyasa ile üreticine gerekli desteği vereceğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde yine fiyatlarda bir düzenleme olursa umuyorum Trakya Birlik fiyatını güncelleyecektir.” (E.Baycan)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol