Şaylan; "Çiftçi için olumlu gelişmeler olmadı"

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na saat 11.00'de çelenk bırakıldı. Çelenk töreni sonrasında açıklamada bulunan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nün 1984 yılından beri kutlandığını belirtti. Şaylan açıklamasında; "Dünya Çiftçiler Günü kutlama yapılacak bir günden ziyade tarımsal üretimin ve üreticilerin hatırlandığı, tarım sektörünün toplum için taşıdığı önemin ortaya konulduğu ve üreticilerimizin sorunlarının sorgulanması ve kamuoyuna aktarılması için önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Çiftçiler Günü organizasyonu için hazırlık yaparken şöyle bir düşündüm; yine 14 Mayıs geldi, geçtiğimiz yıl ile bu yılki Çiftçiler Günü arasında ne fark var, ne değişti? 

Her zaman olduğu gibi yine üretim maliyetlerimizin çok yüksek olması, özellikle gübre ve mazotun sürekli artış gösteren fiyatları, bizlerin belini bükmeye devam ediyor. Üretici kesimi olarak bizler, yıllardır olduğu gibi çok yüksek üretim maliyetlerine rağmen üretimin ilk halkasını oluşturduğumuzun bilinci ile üretmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
Çiftçi için sıkıntıların tükenmediğini söyleyen Şaylan, yeterli gelir elde edemeyen üreticilerin sosyal yaşam standartlarının düşük seviyelerde olmasına rağmen tarımsal desteklemeler nedeniyle bazı kesimler tarafından toplumda mutlu azınlık gibi gösterildiklerini belirtti.
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan 2014 yılında yaşadıkları olumsuzlukların 2015 yılı üretim sezonunda da benzer şekilde devam ettiğini belirterek; "Buğday ekim zamanındaki aşırı yağışlar ekimde gecikmelere, hatta bazı yerlerin boş kalmasına sebep olmuştur.
Ayçiçeği ve mısır ekilişleri de biraz gecikme olmasına rağmen tamamlanmak üzeredir. Umuyoruz ve diliyoruz ki, öncelikle buğday, ayçiçeği ve mısır için üretim maliyetleri dikkate alınarak müdahale alım fiyatları açıklanır ve toprak mahsulleri ofisi hububat alımı yapar. Bizler tarım sektörünün üyeleri olarak ortak sorunlarımıza çare ararken birlikte hareket etmek ve toplumsal bir güç olduğumuzu hissettirmek zorundayız" dedi.
Gerçekleştirilen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü çelenk töreni, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan'ın konuşmasının ardından son buldu.
"Tarım - Toprak - Su" Konferansı yapıldı
Kırklareli Ziraat Odası tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri, sabah saat 11.00'de gerçekleştirilen çelenk töreninin ardından, Kırklareli İl Özel İdaresi Şeker Depoları Kongre Merkezi'nde saat 14.00'da yapılan "Tarım - Toprak - Su" Konferansı ile devam etti. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nüvit Soylu'nun konuşmacı olarak katıldıkları konferansta yer aldı.
Konferans, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan'ın açılış konuşması ile başladı. Ekrem Şaylan konu ile olarak şu cümlelere yer verdi: "14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü etkinliği olarak Ziraat mühendisleri odası il temsilciliği, doğal yaşamı koruma vakfı ile organize ettiğimiz konferansa hepiniz hoş geldiniz" dedi. Üretimde fazla kazançtan bahseden Şaylan sözlerin devamında: "Sorunlarımız çok büyük olmakla birlikte bizler bu ülkenin üreticileri olarak üretime devam etmek zorundayız. Üretim yaparken bilim ve teknoloji kullanarak bir taraftan birim alandan fazla ürün almak bir taraftan da masraflarımızı azaltmamız gerekmektedir. Bu bağlamda organize edilen Tarım, Toprak, Su konulu konferansımız da değerli hocalarımız Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halim Orta ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nüvit Soylu bizlere değerli bilgilerini aktaracaktır" diyerek konuşmasına son verdi. Programın akışında daha sonra Kürsüye gelen Vali yardımcısı Hikmet Çakmak tarımın istenilen düzeyde olmadığı ve tarımla uğraşan kimselerin hakrttiği değeri görmemesinde bahsederek konuyu şu sözlerle özetledi: "Ben yıllarını idari mesleğine vermiş bir olarak tarımın hep bir yanında bulundum. Onlarla ilgili sorunları biliyor fakat çözemiyoruz, çözümsüz bir alandayız.
Türkiye'nin belki de en değerli alanı bu ama mülkiyet yapısı toprağın dağılımı, dolaşımı ve dönüşümü bizi bir yerden çıkarmıyor. Hep aynı yerde debelenip kalıyoruz ve Türkiye de tarımın layık olduğu değeri göremiyorlar. Şu anda bu toplantının amacı da bu işin içinde olanları milli gelirde paylarını arttırmaları bu nasıl yapılabilir, neler yapılmalıdır diye herkes bu düşüncededir" diye belirtti. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Halim Orta ve Dr. Nüvit Soylu'nun sunumları ile son buldu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. http://www.yenimesaj.com.tr/?haber13013902/koylu-btp-iktidarinda-milletin-efendisi-olacak