“Santral sağlığımızı etkileyecek mi?”

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, İnece Beldesi yakınlarında Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan kömürlü termik santral ile ilgili ikinci önergesini verdi. Gündoğdu, bu kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde santralin sağlık açısından zararlı olup olmayacağını sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, İnece Beldesi, Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan kömürlü termik santralle ilgili olarak TBMM başkanlığına ikinci kez önerge verdi. TBMM Başkanlığına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle önerge veren Milletvekili Gündoğdu, “Kırklareli ili Merkez ilçe İnece Beldesi, Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santrali projesi ile ilgili olarak ÇED süreci başlamıştır.
Trakya, Tekirdağ ve Kırklareli’nde su, hava ve atık kirliliği devam ederken bir yandan da yeni kirleticiler eklenmektedir. Termik Santrallerin, insanların bedensel (solunum, dolaşım vb) kapasitelerinin azalmasına, hastalıklara yakalanmalarını kolaylaştırmakta, kalp hastalıklarına, KOAH, astım ve kansere neden olabileceği birçok araştırmada ifade edilmektedir.
Termik Santrallerin kuruluş ve işletme süreçlerinde; toprak, hava ve su kirlenirken ekosistemdeki tüm canlılar da tehdit altına girmektedir.
Ayrıca madencilik faaliyetleri ile yaratılacak olan, toprak ve suyun ağır metal (arsenik, kurşun, civa, çinko, kadmiyum gibi) kirliliği, kronik hastalıklara ve özellikle de kanser hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.
Günümüzde insanın yaşam hakkı tartışmasız en kutsal haktır. Ayrıca uluslararası bildirgelerin ve anlaşmaların güvencesi altındadır. Amaç tahrip olmuş ve insan sağlığı için risk taşıyan toksik bir çevrenin olumsuz etkilerinden korunmaktır” dedi.
Gündoğdu, bu doğrultuda Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti;
“1-Kırklareli bölgemizde, ülkemizin birçok yöresinde yaşandığı gibi insan sağlığını derinden etkileyecek kömürlü termik santral kurulacak olması bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını olumsuz etkileyecek midir, etkileyecek ise hangi tedbirleri ne zaman, nasıl alacaksınız?
2-Halk sağlığını korumak görevinde olan Bakanlığınız, kömürlü termik santrallerinin kuruluş ve işletme safhalarında insan sağlığına etkilerini belirlemiş midir, belirlendi ise sonuçları nelerdir, bu konuda termik santrallerin bulunduğu bölgelerde vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ve tahrip eden telafisi olmayan sağlık sorunlarının yaşanmasının sorumluları kim veya kimler olacaktır?
3-Trakya ve Kırklareli ilimizde insan sağlığını olumsuz etkileyen çevresel faktörlerin ( çarpık ve kirli sanayileşme gibi) bulunup bulunmadığı konusunda bilimsel çalışmalarınız var mıdır, var ise bölgede yaşayan insanlarımızın sağlığını tehdit eden ne gibi dış faktörler bulunmaktadır, bu konuda hangi tedbirleri alıyorsunuz?”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol