Safra kanalındaki taşları ameliyatsız aldılar

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreotagrafi (ERCP) işlemi Gastroenteroloji Hekimi Uzm. Dr. Coşkun Özer Demirtaş ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi. 69 yaşındaki hastanın safra yollarındaki taşlar endoskopi yöntemiyle ameliyatsız olarak alındı. 
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirilen uygulamayı; “Hastanemiz ilk ve yeni uygulamalara her gün bir yenisini ekliyor. Modern tıbbi teknoloji cihazlarımız ile tüm branşlarda başarılı ameliyatlar yapmaktayız” diyerek değerlendiren Başhekim Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok “Uzman hekimlerimiz ve deneyimli sağlık çalışanları ile birlikte sadece ilimize değil bölgemize ve diğer illerden gelen hastalarımıza kaliteli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz” dedi.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine sarılık ve karın ağrısı şikayetiyle başvuran 69 yaşındaki erkek hastanın yapılan tetkiklerinde safra kanalında taşlar tespit edildi. Bunun üzerine Uzm. Dr. Coşkun Özer Demirtaş ve Aneztezi Hekimi Uzm. Dr. Arda Işıker birlikte ERCP yöntemiyle hastanın vücudunda herhangi bir problem olmadan safra kanalındaki taşları endoskopi yöntemiyle aldı. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Coşkun Özer Demirtaş gerçekleştirilen operasyona ilişkin şunları söyledi; "Bu işlem Türkiye genelinde belli sayıda merkezlerde yapılmaktadır. ERCP, safra yolları, karaciğer ve pankreas bezinin bir takım hastalıklarında tanı ve tedavisinde kullanılan ileri düzey bir yöntemdir. Endoskopik olarak gerçekleştirilen bu işlemde, ameliyata gerek kalmadan hastanın safra yollarına girilerek müdahale edilebilmektedir. Safra yollarında taş bulunan hastamızı da safra yollarını temizleyerek başarılı bir işlem gerçekleştirdik. Bu işlemin hastanemizde gerçekleştirmesinde büyük emekleri olan tüm Hastane yönetimimize teşekkür ederim." 
“Hastanemiz ilk ve yeni 
uygulamalara her gün bir 
yenisini ekliyor”
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ise "Hastanemiz ilk ve yeni uygulamalara her gün bir yenisini ekliyor. Modern tıbbi teknoloji cihazlarımız ile tüm branşlarda başarılı ameliyatlar yapmaktayız. Uzman hekimlerimiz ve deneyimli sağlık çalışanları ile birlikte sadece ilimize değil bölgemize ve diğer illerden gelen hastalarımıza kaliteli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. ERCP işlemini Trakya bölgesindeki tüm kamu hastaneleri arasında şu an itibariyle aktif olarak yapabilen üç hastaneden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. İlimizde ilk defa bir hastamıza ERCP işlemi başarılı bir şekilde uygulandı. Gastroenteroloji Uzmanımız Dr. Coşkun Özer Demirtaş ve ekibini tebrik ediyor, bizleri bu süreçte desteklerini esirgemeyen başta Kırklareli İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit ve hastanede bu süreçlerde destek veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hastanemiz bölgemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve hastalarımıza şifa veren daha büyük bir kurum olmaya devam edecektir. Tüm hastalarımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”
ERCP Nedir?
ERCP, yani Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi, karaciğer, safra kesesi, safra kanalları ve pankreas kanalı gibi bölgelerdeki sorunları teşhis ya da tedavi etmek için uygulanan ileri bir endoskopik tanı ve tedavi yöntemidir. ERCP gastroenteroloji uzmanları tarafınca gerçekleştirilen hem endoskopik hem de radyolojik bir işlemdir. ERCP, vücutta kesi açılmadan sindirim boşlukları kullanılarak uygulanan bir yöntemdir. Hastanın ağzından on iki parmak bağırsağına ulaşılmaktadır. Safra yollarının görüntülenmesi için de bu bölgeye bir madde verilir. Böylece içeriden alınan görüntü ekrana yansıtılır. ERCP tanı ve tedavi için uygulanabilir. Hasta bu yöntem sırasında anestezi ekibinin vereceği sedasyon ilaçları etkisiyle uykuda olur ve herhangi bir şey hissetmez. ERCP, bu konuda eğitim almış gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. 
ERCP kimlere yapılır?
ERCP hangi durumlarda yapılır?
Safra yolları ve pankreas kanalı hastalıklarında, safra yolu kanserlerinde, safra yollarını tıkayan birçok durumun tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Mutlaka bu konuda uzman olan gastroenteroloji uzmanları tarafından, tam donanımlı ünitelerde yapılması gereken bir işlemdir. ERCP'nin en sık yapılma sebebi safra yollarında taş olmasıdır. Safra kesesinde bulunan taş bazen ana safra kanalına düşer ve tıkanıklığa neden olur. Böyle durumlarda hastada kusma, karın ağrısı, ateş, bulantı ve sarılık görülür. Ayrıca safra yolları ve pankreas tümörlerinde, safra yolu darlığında, safra yollarında kaçaklarda, bazı pankreas hastalıklarında da ERCP yapılmaktadır.
ERCP’nin avantajları nelerdir?
ERCP yapılacak bölgeye doğal yollardan girildiği için enfeksiyon riski görece düşüktür. Safra yollarındaki taş alınırken, yolların çıkış kısmı genişletildiği için tekrardan taş oluşma riski düşüktür. Stent uygulaması yapıldıysa safra yolu darlığı ortadan kalktığı için safra yolu tıkanması riski de azalır. Bunun yanında safra yolu ve pankreas tümörlerinde tanıyı koyabilmekle birlikte hastanın genel durumunu iyileştirip stentler sayesinde hastanın yaşam konforunu düzeltebilmektedir. ERCP ameliyatsız bir yöntemdir, hastalar gündelik hayata daha hızlı döner, diğer yöntemlere göre başarı oranı yüksektir.
ERCP Hangi Durumlarda Yapılır?
Papilla vateri darlığı, safra kanalında olan safra taşları ve çamurları, safra kanalı kanseri, safra kanalının paraziter hastalıkları, pankreas kanalı tıkanıklıklarına neden olan kanser ve taşlar gibi birçok hastalığın teşhisinde ve tedavisinde ERCP’den yararlanılabilir. Yöntem sayesinde safra kanalı taşları çıkarılabilir, safra yolu darlıkları ve buna bağlı tıkanma sarılıkları ameliyata gerek kalmadan, rahatlıkla tedavi edilebilir. Ek olarak, bazı pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılabilir.
Nasıl Hazırlanılır?
ERCP uygulaması öncesinde 6-8 saatlik açlık olması gereklidir. Eğer kişi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa işlem öncesi hekimin uygun gördüğü süre kadar ara verilmelidir. Uygulama, çoğunlukla günlük yatışla yapılan bir işlem olduğu için ERCP yaptıranlar bir süre gözlemde tutulduktan sonra evine gönderilmektedir. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol