Sadece Vatandaş Değil Herkes

Yeni yıl ile birlikte elektrik fiyatlarında yapılan artışlar sadece sokaktaki sade vatandaşı değil toplumun pek çok farklı kesiminde indirim beklentisine neden oldu. Yapılan son düzenleme ile birlikte faturalar ikiye katlanırken kamu kurumları dahil birçok kurum, kuruluş, sade vatandaş yapılan düzenlemeden şikayetçi oldu. Artan zamların ardından birçok kişi sosyal medya üzerinden şikayetlerine zaten başlamıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir açıklama yaparak elektrik faturalarındaki sınırın 210 KW’a çıkarıldığı belirtilmişti. Düzenleme ile 150 kilovatsaata kadar tüketim düşük kademe, üstü yüksek kademe olarak tanımlandı. 0.91 lira olan elektrik fiyatı 150 kilovatsaate kadar tüketimde yüzde 50 oranında artarak 1.37, bu sınırın üstü ise yüzde 127 artışla 2.06 liraya yükseltildi. Gelen tepkilerden sonra 150 kw'lik sınır 210 kw'ye yükseltildi. Ancak yine de neredeyse toplumun her kesiminden fiyatların indirilmesine yönelik sesler giderek yükselmeye devam ediyor. Bu noktada “elektrik kullanım ücretleri hangi saatlerde ucuz” ve “gece tarifesi saat kaçta başlıyor” tarzı sorularda sıklıkla sorulmaya başlandı. Tasarruf etme noktasında elektriği hangi saatte kullandınız ise çok önemli. 

Bugün artık toplumun neredeyse her kesiminde elektrik fiyatlarına yapılan zamlar sonrası artan elektrik faturalarının hoşnutsuzluğu yaşanıyor. Kırklareli’nde birçok noktada özellikle sosyal medyada paylaşılan yüksek ücretli elektrik faturalarını görmek mümkün. İlimizde sosyal medya üzerinde ağırlık kazanan bu tepki konuya Belediyenin de dahil olması ile yeni bir boyut kazandı. Belediye binasına açılan pankartta faturadaki yüksekliğe işaret edildi. Elbette bu sadece Belediye ile sınırlı kalmadı. Faturalardaki yükseklik noktasında şikayet etmeyen yok gibi…
Elektrik fiyatlarındaki artış ile birlikte ilk önce Şubat ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir açıklama yapılarak 150 kilovatsaata kadar tüketim düşük kademe, üstü yüksek kademe olarak tanımlandı. 0.91 lira olan elektrik fiyatı 150 kilovatsaate kadar tüketimde yüzde 50 oranında artarak 1.37, bu sınırın üstü ise yüzde 127 artışla 2.06 liraya yükseltildi. Gelen tepkilerden sonra 150 kw'lik sınır 210 kw'ye yükseltildi. Bu önce memnuniyetle karşılansa da gelen faturalardaki yükseklik devam ettiği için memnuniyet kısa sürdü. Vatandaş elektrik fiyatlarına ciddi bir indirim beklemeye başladı. Vatandaşın beklentisi devam ederken kafasındaki sorulardan biride “nasıl tasarruf ederim”, “hangi saatte elektrik indirimi var” oldu.
Yapılan açıklamalarda elektrikli ev eşyalarının gece kullanılması tavsiye ediliyor. 22.00-06.00 saatleri arasında kullanılan elektriğin normal zaman diliminde kullanılan elektriğe göre yüzde 8 ile yüzde 14 arasında bir tasarrufu mümkün kıldığı ifade edildi.
06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimini oluşturuyor. 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi ise 22.00-06.00 arası…
Bu iki farklı tarife kullanıcılar tarafından fazla bilinmiyor. Tüketimlerini daha çok gece zaman diliminde gerçekleştirenler ile tüketimlerinin belirli bir kısmını puant ve gündüz döneminden üç zamanlı tarifenin en avantajlı dönemi olan gece dönemine kaydırabilecek olanlar üç zamanlı tarifeyi tercih ederek önemli oranda tasarruf edebiliyor. Ayrıca artık “şimdi geliyorum nasılsa” yaklaşımı ile açık lamba bırakmanın dönemi de geçmiş durumda. Kullanılmayan ışıkların kapatılması, fişleri prizden çıkarılması, enerji verimliliği olan cihazların kullanması, LED ampul tercih etmek faturalarda belirgin bir düşüşe yardımcı olacaktır. (H.Murat Taner)




Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol