ŞOK İDDİA! ÖNCE İŞ SONRA İHALE Mİ?

Kırklareli Belediyesi hakkında düşündüren iddialar; İhaleye giren bir firmanın gazetemize verdiği bilgiler, Belediyemiz çatısı altında gerçekleşen ihalelerin güvenilirliğine gölge düşürüyor. Söz konusu mağdur firma teklif zarflarının dahi açılmadan, Belediyenin işi daha önce anlaştıkları başka bir firmaya verdiğini iddia ediyor…

Kırklareli Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bir ihale hakkındaki iddialar, “Belediyede ihalelere fesat mı karıştırılıyor?” sorusunu gündeme getirir cinsten.
Mağdur firma imzalı bir beyan ve konu ile ilgili belgeleri ile birlikte gazetemize gelerek, yaşanan süreci bizlere anlattı. İddialar ise oldukça düşündürücü. Sadece ihaleye dışarıdan katılım gösterdiği için ayrımcılığa ve baskıya maruz kaldığını iddia eden söz konusu firma, tüm belgelerin tam ve kanuna uygun olmasına rağmen, teklif zarfının açılmadan reddedildiğini söyledi. Koldan tutup çekme ve sözlü tacizlerin yaşandığı bu kargaşalı ihalede, Kırklareli Belediyesinin başka bir firma ile daha önceden anlaştığını iddia eden mağdur taraf, aynı ihalenin iptal olmasının ve ikincisinin gerçekleşmesinin ardından yine aynı firmanın ihaleyi bu kez yüzde 35 indirimli kazanmasının, ihale kanunu ile bağdaşmadığını dile getirdi.
İşte mağdur firmanın konu ile ilgili yazılı ve imzalı açıklaması;
“Bize baskı kurdular”
Kırklareli Belediyesi tarafından 26/04/2018 tarihinde yapılan; “Hız Kesici ve Asfalt Yama (Sıcak) Yapılması” ihalesi istekli olarak katılmak istedik. İhale saati saat 11.00’de idi. Kırklareli’ne gelmem saat 10.30’u buldu. Aracımı park etmek için yer bakarken yanımda bulunan kızlarımı ve muhasebecimi belediye binasına yolladım. Daha sonra park yeri ararken muhasebecim beni aradı ve gelmeme gerek olmadığını kendilerinin dosyayı teslim edebileceklerini söyledi. İhalenin bitimine 2-3 dakika kala teklifimizi ihale komisyonuna verdik. Ancak muhasebecimin teklif verirken ihaleye sokmamaya çalıştıklarını, kendilerinin anlaştıklarını ve işi…….. adındaki firmaya bıraktıklarını, halihazırda bu firmanın zaten işi yürüttüğünü söyledi, bu şekilde firmamıza baskı kurduklarını bana iletti. İhale saatinden 1 dakika önce teklifimizi verdiğimize dair belediyenin vermiş olduğu tutanak da biz de mevcut.
“Şikayet et, biz böyle karar aldık” dediler…
Dosyayı teslim ettikten sonra kızlarım arayarak birilerinin muhasebecimin kolundan çekerek sözlü tacizde bulunduğunu söylemesi üzerine Belediye binasına gittim. Daha sonra zabıta ekiplerinin duruma müdahale ettiğini gördüm. Kızlarımla birlikte belediye binasından ayrıldım. Ardından ihale sonucunu öğrenmek için Belediye binasına gittim. Dosyam hiç açılmadan teklifimin kabul edilmediğine dair tutanak ile birlikte bana iade edildi. Bunun üzerine Kırklareli Belediye Başkanlığına dilekçe verdim. Dilekçenin ardından ihaleyi kazanan firma defalarca beni telefonumdan aradı ama ben açmadım. Eşimi ve dostlarımı arayarak dilekçemi geri çekmemi söyledi. Ama ben dilekçemi geri çekmedim. Daha sonra gerçekten elenme sebebimizi öğrenmek için İhale Komisyon Başkanını aradım. Ancak kendisinin 3 gün izinli olduğunu öğrendim. Üç gün sonra görüştüğümüzde; “Şikayet et, biz böyle karar aldık” cevabını aldım. Ardından bizlere ihalenin iptal edilip, tekrar yapılacağını ancak bu durumla ilgili olarak suç duyurusunda bulunmamamızı istediler. Kendilerinin atadığı komisyon üyeleri ile ilgili olarak “Bu adamları yakmayın” diye rica ettiler. Bir sonraki ihalenin şeffaf ve güvenilir olacağının sözünü verdiler.
26/06/2018 tarihinde ikinci ihale gerçekleşti. Yine aynı firma bu kez önceki teklifine göre yüzde 35 indirimle işi aldı. Üstelik bu firmanın Kırklareli Belediyesi’nden bu şekilde birçok iş aldığını öğrendik.”
Belediye’den iddialara cevap
Kırklareli Belediyesi’nden bir yetkiliye telefon yoluyla ulaşarak söz konusu iddiaları sorduk. Yetkili gazetemize yaptığı açıklamada; “İlk ihalede bir kargaşa yaşandı. Son dakikada iptal oldu.

Bizler de ikinci kez ihaleye çıktık. Ancak yaz dönemi geldiği için süreci hızlandırmak adına işin miktarında bir azalmaya gittik. “Aynı firmaya indirimli kazandırıldı” gibi bir durum söz konusu değildir. Birinci ihale zaten iptal olduğu için bir kazanan yok. İkinci ihalede de ilgili kanunlar çerçevesinde yapım işi en düşük teklifi veren firmaya verilmiştir. İhaleye 5 firma girdi ve 5 firmanın da sunduğu dosyalar kabul edildi. Üstelik teklifler arasında çok büyük farklar da yoktu” dedi.
Şimdi soruyoruz
Yaptığımız araştırmaların neticesinde ulaştığımız bilgi ve belgelere dayalı olarak yetkililere soruyoruz;
Alımlar piyasa şartlarına uygun mu?, Denetim ve kontrol mekanizması nasıl işliyor? İhale dosyaları şartlara uygun mu? Bazı firmalara özel bir uygulama mı var? Bir rant ortamı mı oluşturuldu? Bu çark kimin için dönüyor?
İddialar oldukça düşündürücü. Örneğin; Firmalar ihalelere girebilmek için belli kriterleri taşımak, talep edilen bilgi ve belgeleri zamanında ilgili kuruma sunmak durumundalar. Ancak iddialara göre Kırklareli Belediyesinin ihalede bu kriterleri veya eksikleri göz ardı ettiği belirtiliyor.
Kafalarda soru işareti bırakan bir diğer iddia ise; ihalenin çıktığı zaman dilimi. Buna göre yapım işi ihale tarihinin öncesinde yapılmaya başlandı. Ancak ihale işlemi sonraya bırakıldı. Kanuna aykırı bu uygulamada aslında ihaleyi kazanan firma önceden belirlenmiş olmuyor mu? Eğer söz konusu iş yapılıyorsa, nerede yapılıyor?
Önadım Gazetesi olarak ilkeli habercilik anlayışımız çerçevesinde tüm bu düşündüren iddiaların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Yetkili mercilerden yine bu konuda gelecek her türlü ve açıklama ve cevaplara da gazetemiz sayfalarından ulaşılacak... (ÖZNUR TÜZÜN)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol