ŞOK GELİŞME: CHP’li üye Meclisi karıştırdı

Kırklareli İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantıları olaylı başladı. MHP'li meclis üyesi Sadık Aykanat'ın, CHP'li meclis üyeleri Okay Şeran ve Kenan Çiftçi'nin Vize'deki bir yerel gazeteye "Rekor Yatırım Ödeneği" başlıklı bir haberine eleştiride bulundu. Mecliste her geçen dakika seslerin yükselmesiyle birlikte alkollü olduğu iddia edilen CHP'li meclis üyesi ile Sadık Aykanat arasında hararet yükseldi. Tartışmanın sözlü kavgaya dönüşmesiyle birlikte ortamı diğer il genel meclis üyeleri yatıştırdı. 

Her ayın ilk haftası toplanan ve Kasım ayı Bütçe Toplantıları'nın sona ermesiyle birlikte, Aralık ayı birleşimlerine 1 Aralık 2015 Salı günü başlayan Kırklareli İl Genel Meclisi'nde olay çıktı. Birçok meclis üyesinin sözlü tartışmasının alevlenmesiyle birlikte gerilimin had safhaya yükseldiği ilk birleşimde, söylenen sözler dikkat çekti. Özellikle CHP'li bir meclis üyesinin toplantıya alkollü olarak geldiğine yönelik kurulan cümleler, tartışmaların an ve an büyümesine sebep oldu.
Başkan Cavit Çağlayan başkanlığında yeterli çoğunluğun sağlanmasının ardından başlayan İl Genel Meclisi Aralık ayı 1. Birleşimi'nde, ilk olarak Kasım ayı 20. Birleşimine ait tutanak özeti görüşüldü. Oy birliği ile kabul edilen tutanak özetinin ardından, MHP İl Genel Meclis Üyesi Sadık Aykanat söz aldı. Okay Şeran ve Kenan Çiftçi'nin Vize ilçesindeki bir gazeteye verdikleri beyanat ile ilgili konuşan Aykanat, şunları söyledi. "Rekor yatırım ödeneği diye gazeteye yazı yazmışlar. Şimdi bu mecliste 24 kişi ile verilen karar mıdır yoksa bu iki tane zatın verdiği karar mıdır? Bir kere herkes, haddini, usulünü, siyasi ahlakını öğrenecek. Şimdi bunu yazdığınız zaman, burada kalan 22 arkadaşımıza hakaret etmiş oluyoruz. Benim bunu burada söylememin sebebi, geçen gün de aynı şekilde yaptılar, Sayın Valimizin haberi olacak diye korkudan titrediler, şimdi de aynı şeyi yaptılar. Bunlar basit işler. Siz kimsiniz ki devletin parası ile hava atıyorsunuz? Eğer gücünüz varsa, gelin burada basının önünde kendi cebinizden para koyun. Deyin ki; "Ben bu işe varım, biz oturum paralarımızın tamamını, Vize Köylere Hizmet Götürme Birliğine, fakir-fukaraya bağışlıyoruz." O zaman sizlerin alnından öperim. Siz devletin parası ile burada hovardalık yapamazsınız, devletin parasını biz dağıttık diyemezsiniz. Bu para yukarıdan gelir, burada nüfusa göre dağılır. Bu devletin parasını dağıtırken aklınızı başınıza devşirin, bir daha da böyle bir hata yapmayın."
"Kendisi incelemiş mi?"
Aykanat'ın sözlerini sonlandırmasıyla birlikte Başkan Cavit Çağlayan'dan söz hakkı isteyen CHP İl Genel Meclis Üyesi Okay Şeran, iddialara şu sözlerle cevap verdi; "Komisyon üyesi arkadaşlarımızla beraber yedi kişi, son iki haftadır çalışma içerisindeyiz. Bize gelen taslak bütçe. Kendisi incelemiş mi acaba, onu da soracağım. Birliklere yardım taslağı. Bakar mısınız, 750 bin TL. İlk önce komisyona havale ediliyor. Nihat Sağlam, Hazel Yolgiden, Bora Terzi, Okay Şeran, Mehmet Sağlam, Ertuğrul Koç, Cavit Çağlayan. Biz toplandık ve bütçemizi, birliklere yardım faslını 5 milyon 850 bin TL olarak, oy birliği olarak. Oradan nüfus faslından da her ilçeye aktarılacak para belirlendi. Ve oy birliği ile ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylandı. Kendisinin dediği gibi acaba haberi var mıydı? Valiliğin ya da genel sekreterliğin bizlere gönderdiği ara taslakta, birliklere yardım faslında 750 bin TL olduğu. Onun dediği gibi biz bu konuyu kendimiz, bir çalışma içerisine girmeseydik acaba 5 milyon 850 bin TL olarak mı gerçekleşecekti yoksa 750 bin TL olarak mı kalacaktı? Bunları sizlerin takdirine bırakıyorum."
Tartışmalar üyeleri ikiye ayrıldı
Çıkan tartışma üzerine söz alan diğer meclis üyelerinin ise bazıları Sadık Aykanat'ı haklı bulurken, bazı meclis üyeleri ise Okay Şeran ve Kenan Çiftçi'yi savundu. Tartışmanın büyümesi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, "İl Genel Meclisi üyelerinin kabulü ile geçmedi mi bu bütçe? Ve sadece Vize'nin il genel meclisi üyeleri, sadece Vize'yi oylamıyor. 24 tane il genel meclisi üyesi oyluyor. Madem ki komisyon raporu dedin, komisyondaki arkadaşların isimleri geçseydi, ben senin doğruluğunu o zaman anlasaydım. Ama sen sadece, Kenan ağabey komisyonda yok. Ne komisyon, ne il genel meclisi. Böyle garip bir olay. Ama meclisin yetkisini elinden alırcasına, karar vermeden basına vermek tamamen densizliktir. İkisini de kınıyorum" dedi.
Nihat Sağlam'ın sözlerini tamamlamasının ardından söz alan CHP Grup Başkanı Apdullah Mutluer ise şunları söyledi; "Şimdi Vize il genel meclis üyeleri arkadaşlarımız böyle bir beyanat vermiş. Beyanatı ben de okudum. Ama ben bu beyanatı herhangi bir art niyet olarak değerlendirmiyorum. Bu ilçenin bütçesinde genel yıllara kıyasla olan yükselişten kaynaklanan bir sevincin paylaşımı olarak görüyorum. Yani ben bunu beyan etmek istiyorum. Çünkü geçen yılki bütçemiz ile bu yıl ki bütçemiz arasında ciddi bir fark var. Yani yatırım açısından, hepimizi az çok memnun eden bir bütçe var. Ben arkadaşlarımın bu paylaşımını, oraya gelen bütçedeki artıştan kaynaklanan sevinçten dolayı gerçekleştiğini düşünüyorum."
Kavga her dakika büyüdü, konuya bayan meclis üyeleri de dahil oldu
Toplantıda tartışmaların her dakika alevlenmesiyle birlikte, bayan il genel meclis üyeleri de konuya dahil oldu. Konuşmaların daha dikkatli yapılması ve daha dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan CHP İl Genel Meclis Üyesi Yeşim Girgin, şunları söyledi; "Şimdi Sadık ağabeyimizi de biliyoruz. Burada meclis başkanlığı yapmış olabilir, burada bir görev tekrarı olabilir, saydığımız, sevdiğimiz bir büyüğümüz ancak çok dikkat ediyorum bu tip konuşmalarda, biraz daha saygı çerçevesinde konuşursak çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Burada bayan arkadaşlarımız var. Hovardalık kelimesi bana göre çirkindi. Disko, çok çirkin. Az önce Nihat bey de bir açıklama yaptı. Bir adabı usul ise biraz daha nezaket çerçevesinde olmalı. Tabiiki de duygu ve düşüncelerimizi dile getireceğiz, eleştiriceğiz. Ama eleştirirken de biraz daha dikkatli olmalıyız. Çünkü sinirli olunca ağızdan çıkan kelimelerin, telafisi olmaya da bilir. Burada bayan arkadaşlarımız, personel bayan çalışanlarımız da var. Hovardalık, disko gibi laflar, bizlere yakışmayan laflar."
Çiftçi cevap hakkını kullandı
Kavganın daha fazla büyümemesi adına Meclis Başkanı Cavit Çağlayan konunun kapatılmasını istedi. Bunun üzerine taraflardan birisi olan Kenan Çiftçi'nin söz hakkı istemesi üzerine, Çağlayan Çiftçi'ye söz hakkı tanıdı. Kenan Çiftçi, konuşmasında iddiaları şu sözlerle yanıtladı; "Evet doğrudur geçen sene de böyle yaptık. yalnız ben geçen sene sayın İbrahim hocam da buna şahittir. Dedim ki kendisine Vizespor'a 15 bin TL para ayrılmış, biraz da Acarspor'a ayırsak bundan dediğimde, arkadaşım dedi ki; "Kenan ağabey Acarspor'u karıştırma, ben Acarspor'a kendi cebimden şu kadar miktar para vereceğim." dedi. Ama arkadaşımız kalkmış, birlik encümen üyeleri arkadaşlarımızın, Köylere Hizmet Götürme Birliği'ndeki oturum haklarını bağışlayacağını söylüyor. Orada olmayan bir şeyi nasıl bağışlayacaksın? Bir Vizeli il genel meclisi üyesi olarak ben üzülüyorum. Biz burada niye Vize'yi tartışıyoruz?"
"Siz iktidar olsanız
Türkiye ne hale gelirdi"
Tartışmanın şiddetinin her dakika artmasının üzerine, CHP Grup Başkanı Apdullah Mutluer, konu hakkında yeterlilik önergesi vardı. Önergenin oylanarak kabul edilmesinin ardından 2. Maddeye geçilecekti fakat Sadık Aykanat'ın "Siz iktidar olsanız Türkiye ne hale gelirdi" cümlesiyle birlikte olay bir anda çığırından çıktı. Alkollü olduğu iddia edilen CHP'li bir il genel meclis üyesi, Aykanat'a yüklendi. Tartışmanın kontrolden çıkması ve taraftarın birbirlerine girecek boyuta gelmelerinin ardından, olaya diğer il genel meclisi üyeleri dahil olarak ortamı yatıştırdı. Birçok kişi tarafından dile getirilen, "Meclise alkollü geliyor, ne söylediğini bilmiyor" sözleri ise meclis salonunda yankılandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. o kadar değildir 01 Aralık 2015 Salı 18:04:50

    haberdeki gibi içkili olarak o salonlarda hizmet vermeye çalışıyorsa zaten pes

  2. CHP ve CHP'li ler ne Zaman millet e faydalı işler yapıcak merak ediyorum

  3. '' içkili'' sözcüğü amaçlı kullanılmış olabilir...!!

  4. sayın vizeli arkadaş ne kasıt olabilir sizce ? içkili değil de alkollü dendiğinde durum değişir mi? haberi takip edersen diğer görgü tanıklarının ifadesi var. birçok kişinin gözü önünde yaanıyor ve video görüntülü haberleri de var bu olayın. adamın meclis salonuna genelde bu şekilde geldiği ifade edilmiş. bu onun davranış tarzı olmuş ve herkes rahatsız artık. kasıt arayacaksanız böyle kasıt arayın bence.