SAVAŞLARIN, YOKSULLUĞUN, CEHALETİN TÜKETTİĞİ KADIN

Dünyada geri kalmış az gelişmiş ülkelerde KADIN SORUNU vardır. Türkiye'de de bu sorun vardır ve güncelliğini korumaktadır. Sorunu oluşturan nedenler bir değil birkaç tanedir. Savaşlar, terör, yoksulluk, cehalet, erkeğin şiddeti ve diğer nedenler. Türkiye, kadını tüketen nedenlerin hemen hemen hepsini yaşamaktadır. Savaş hariç. Zira Türkiye 1923 yılından beri savaşmamaktadır. Mecbur kalmadıkça da savaşmayacaktır. Devletin ve Cumhuriyetin kurucusu Türkiye'nin savaş istemediğini, ülkede ve dünyada barış istediğini, savaşa cinayet gözü ile baktığını söylemiş ve kararını dünyaya ilan etmiştir. Şimdi dünya ülkeleri biliyorlar ki ülkelerarası savaşlara, çatışmalara karşı dünyada kadın ve çocukları etkileyen olaylar dünyanın Asya ve Afrika kıtalarındaki geri kalmış ülkeler, yerel çatışmalar ve yoksulluktur.
Araştırmalara göre kadın ve çocuklar öncelikle savaşlardan fazlasıyla etkilenmektedirler. Savaşların cereyan ettiği yerlerde yaşayan her üç kadından biri cinsel kimliği dolayısıyla saldırıya uğramaktadır. Birkaç yıl önce Avrupa'nın ortasında çıkan Bosna- Hersek Savaşında binlerce kadın cinsel saldırıya uğramıştır. Savaş çocukları dolayısıyla toplumsal kirlilik meydana gelmiştir. Toplumsal Kirliliğe ETNİK KİRLİLİK de denmektedir. Bu kirlilik 1937 yılında Çin-Japonya Savaşında cinsel tecavüze uğrayan 25-30 bin kadın kendilerini korumadıkları gerekçesiyle toplum tarafından gözardı edilmişlerdir. Irak-Amerika Savaşında bu rakamlar çok daha yüksekti. Rivayete göre 200 bin Iraklı kadın, kız saldırıya uğramış, kimisi intihar etmek suretiyle bu utanç verici durumdan kurtulmuştur.
İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz Dışişleri Bakanı Bevan insan beyninin SAVAŞ FİKRİ oluşturduğunu, dünyayı savaşı düşünmeyecek devlet adamlarının idare etmesi gerektiğini söylemişti. Buna bağlı olarak Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın kendisine bağlı bir BARIŞ ORDUSU meydana getirmesi istenmişti. Nitekim Kore-Çin Savaşına Birleşmiş Milletler böyle bir ordu ile katılmıştı. Türkiye Birleşmiş Milletler Ordusuna General Tahsin Yazıcı komutasında 4500 kişilik bir birlikle katılmış, askerlerimiz yabancı topraklarda kahramanlık yaratmışlar, Birleşmiş Milletler Ordusu Komutanı MACARTHUR'un övgüsünü kazanmışlardır.
Artık o eski Dünya Savaşları olmayacaktır. Bu milletler anlaştıkları için değil, savaşı çıkaran millet için de tehlike doğurmuştur. Savaşan iki millette NÜKLEER SİLAH varsa savaş iki millet için de tehlikeli olacağı için son anda savaşmaktan vazgeçmek, savaşmamak anlaşmak mümkündür. Nereden bakarsak bakalım savaş, can ve mal kaybı demektir. Bu nedenle savaşı istemek cinayettir. İkinci Dünya Harbi’nde Amerika, Japonya'ya Atom Bombası atmış, 250 bin kişi ölmüştü. ATOM BOMBASI ilk defa kullanılıyordu. O zaman sadece Amerika'nın elinde Atom Bombası vardı. Bugün durum öyle değil. Ona yakın ülke Atom Bombası yapmış, kullanabilir hale gelmiştir. Bu durumda savaş artık herkes için tehlikelidir. Bu nedenle en iyisi barış içersinde yan yana yaşamaktır.
Bir Fransız düşünürü derki; "Ben insanlığın vahşet halinden medeniyet haline geçiş basamaklarını bilmek isterim" der. Bugün insanoğlu UZAY SAVAŞI yapacak hale gelmiştir. Bu müthiş bir ilerleme ve değişimdir. Fakat ne var ki insan hala SAVAŞ OYUNLARI yaparak savaş yapmayı düşünmektedir. Bilmiyorum ama insan böyle giderse bir gün geliştirdiği teknolojiye kurban olacaktır. Bu bilim adamlarının tartıştıkları bir konu olmuştur.
Türkiye bunları konuşup tartışıyor mu? Belki konuşuyordur ama tartıştığı şüphelidir. Beş binin üzerinde kadın cinayete kurban gitmiş. Bu Türkiye'nin ayrı bir sorunu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 150 dolayında yerel ve bölgesel savaş olmuş dünyada. Her savaşın alıp götürdükleri var. Biz bu konuda ne düşünüyoruz? Bir düşüncemiz, bir bilgimiz var mı? Savaşlarda kadınlar, çocuklar şiddet görüyorlar. Dünyaya bir önerimiz oldu mu?
Olaylar, bilgiler olduğu yerde kalıyor, geçmişe havale ediliyor. Ülkemizi bir DÜNYA DEVLETİ yapacaksak insanlığı ilgilendiren olaylar, gelişmeler üzerine konuşmalıyız. Mesela bu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol