SAT-2’ye karşı alınacak önlemler değerlendirildi

Ülkemizde daha önce görülmeyen Şap hastalığının farklı bir serotipi olan SAT-2’nin bazı bölgelerde görülmesi üzerine ilimiz Kırklareli’nde alınacak önlemler kapsamında Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde değerlendirme toplantısı yapıldı. 

SAT-2 serotipi Şap hastalığına karşı alınan önlemler ve yapılacak uygulamalarla ilgili değerlendirme toplantı Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapıldı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, tedbirleri en üst seviyeye çıkararak alınacak önlemler ve aşılama ile hastalığa karşı korunmayı en kısa sürede gerçekleştireceklerini ifade etti.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy konu ile ilgili açıklamasında; “Ülkemizde daha önce görülmeyen şap hastalığının farklı serotipi olan SAT-2’ ye karşı Bakanlığımız tarafından tedbirler hızlı bir şekilde alınmıştır. Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.
Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm il içi ve il dışı hayvan hareketleri ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.
Kırklareli ilimizde konu ile ilgili yapılan toplantıda durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına planlamalar yapılıp acil aşı uygulamalarının yapılacağı kararlaştırılmıştır. Yeni tip aşının Trakya Bölgemizde ve ilimizde uygulanması mesai mefhumu gözetilmeden Veteriner Sağlık Çalışanlarımız tarafından ivedilikle gerçekleştirilecektir. 
Trakya’nın Aşılı Arilik statüsünü korumak amacıyla Kırklareli ilimizde 2020/06 Sayılı Genelge’de yer alan tedbirlerin hassasiyetle uygulanması üzerinde durulmuştur. 
Üreticilerimizin şap hastalığı konusunda bilinçli olduğunu biliyorum. Veteriner Sağlık Çalışanlarımızın aşılama ve sağlık taramaları çalışmaları esnasında tüm üreticilerimizin İl Müdürlüğü çalışanlarımıza kolaylık sağlayacağına inanıyorum. Tedbirleri üst seviyeye çıkararak bu etkene karşı korunmayı, aşılama ile en kısa sürede gerçekleştireceğiz” dedi. (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol