Roman çocuklara UMUT olan proje son buldu

Geçtiğimiz yıl başlatılan ve büyük adımlarla olumlu sonuçlar doğuran Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Kırklareli Üniversitesi ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği "Çocuklar Topluma Projesi"nin kapanış programı, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleştirildi

Kırklareli Vali Faik Üstün İlkokulu'na devam eden birinci kademe öğrencilerinin sosyal, kültürel ve psikolojik gelişimlerinin desteklenerek akademik ve sosyal faaliyetlerle topluma kazandırılmaları amacıyla hazırlanan "Çocuklar Topluma Projesi"nin kapanış programı gerçekleştirildi. 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü saat 14.00'te Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Merkezi'nde yoğun katılım ile gerçekleşen programa AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, Aile Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa Nuri Nuran, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, AK Parti Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Kayhan Türköz, Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hatice Malkoç Çetin, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şengörür ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, projenin tanıtım filmi izletildi. İzletilen tanıtım filminden sonra proje içerisinde yer alan ilkokul öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro oyununun gösterimi yapıldı. Yapılan tiyatro oyununda çocuklar "Çocuk Haklarını" anlattılar.
Oynanan tiyatro oyunundan sonra Kırklareli Romanları Yardımlaşma Derneği Başkanı Efkan Demirbozan, Vali Faik Üstün İlkokulu Müdürü Zafer Topuz ve Roman Dernekleri Başkanı Mustafa Ovarda birer konuşma gerçekleştirdi.
"Bizler birer eğitimci değiliz"
Programın devamında konuşma gerçekleştiren Proje Koordinatörleri Çisem Tuğçe Kıyım ve İbrahim Tarihçi, projede yer alan gönüllülerin birer eğitmen olmadığına vurgu yaptılar.
Çisem Tuğçe Kıyım, konuşmasında; "Sizler için hazırladığımız filmimizde de izlediğiniz üzere çocuklarımızın geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyebilmeleri, insan hakları ve çocuk hakları doğrultusunda sağlıklı bir hayat sürmeleri adına başlatılan projemizde pek çok güzel anılarımız oldu. Projemizin en başından beri amacı ilkokul öğrencilerinin risk teşkil edecek ortamlardan ve ihmal&istismar durumlarından korunmaları için önleyici tedbirler almak, okul sonrasında sokaklarda geçirecekleri zaman dilimlerini kendilerine rol model alabilecekleri gençlerle geçirmelerini sağlamak, eğitim hizmetlerini sunan öğretmenlerimize destek olmak, gönüllü üniversiteli arkadaşlarımızın toplumsal açıdan bilinçlenmesi hususunda da yardımcı olmaktır. Geçen sene de minik çapta tecrübemiz olmasından hareketle bu sene daha da büyüyen projemizde pek çok güzel anılarımız oldu. Örneğin Kırklareli Üniversitesinde gerçekleştirdiğimiz tanıtım toplantısında genç arkadaşlarımın da ne yapacakları, okula nasıl gidip gelecekleri konularında tereddütlerinin olduğu gözlerinden okumuştuk. Şimdi baktığım zaman o gözlerde bugünün gururunu görüyorum. Çocuk dediğimiz enerjisi tükenmeyecekmiş gibi yaşayan minik insanlardır. Projemiz dahilinde yapılan çalışmalar sadece bir oyundan ibaret olmadı olamazdı. Neticede ne şahsım ne de gönüllü arkadaşlarım birer eğitimci değiliz. Bizler, çocukların akademik gelişimlerine destek olmaya çalışırken bir yandan da fiziksel, sanatsal yönlerine katkı sağlamayı eğlenceli bir oyuna dönüştürdük. Çalışmalarımızı günümüzde uygulanan eğitim- öğretim modellerinin dışına taşırdık. Az önce de izlediğiniz gibi merdivenlerde matematiksel işlem yapmayı, her birimizin farklı parmak izlerinin olduğunu, çevremizde bulunan artık materyaller ile fen- doğa etkinlikleri yapmayı çocuklarımıza öğrettik. Gönüllü arkadaşlarımın onlara kattıkları kadar çocukların da ağabey- ablalarına karşı sorumluluk bilinci ile öğrettikleri şeyler paha biçilemez" ifadelerine yer verdi.
"Gerçek birer ağabey ve abla gibi çocukların kalplerinde kocaman
yerlere sahip oldular"
Kıyım'ın ardından sözü devralan İbrahim Tarihçi ise, "Türk Dil Kurumuna göre bir işi yapmayı hiçbir yükümlülüğü yokken isteyerek üstlenen demek. Çocuklar Topluma projesinde gönüllü olan üniversite Öğrencisi gönüllüler için yeterli olmayan iki anlam aslında. Projede yer alan 112 çocuğumuza gönüllülük yapan bence günümüzün süper kahramanları çocukların yüreklerine dokunarak, onları dinleyerek, onlarla üzülüp onlarla mutlu olarak 1 yıl boyunca kendi hayatlarından, zamanlarından fedakarlık yaparak gerçek birer ağabey ve abla gibi çocukların kalplerinde kocaman yerlere sahip oldular. Belirli bir projede 1 yıl boyunca gönüllü olarak daha önce çalışmadığın ve tanımadığın bir grup ile haftanın 5 günü 2 saat ve 1 yıl boyunca toplamda 52 saat bir çocuğa zaman ayırmak, bütün gönüllülerimizin projede 5200 Saat bulunması, şu anda aramızda bulunan gönüllü arkadaşlarımızın projeye ne kadar çok emek verdiğinin göstergesidir. Onlar diğer arkadaşları gibi çeşitli yerlerde oturarak, arkadaşları ile sohbet ederek veya gezerek zamanlarını doldurmak varken bir çocuğun hayatına dokunmayı tercih ettiler. Onların projede verdikleri emekleri zaman zaman küçümseyenlerde oldu, ancak gönüllülerimiz ve bizler projede verilen emeğin harcanılan zamanın ve yapılan fedakarlıkların hep farkında olduk onları olumlu yönde destekledik. Yeri geldi çocuklarımızı ve gönüllülerimizi korumak adına kesin kurallarımız oldu. Bu kurallar bazen gönüllülerimizi ve çocuklarımızı bunalttı belki ama projemizin önemli 2 unsurunu korumak ve güvende tutmak adına proje süresince projede bulunan herkesin içi hep rahat oldu. Bugün en büyük alkışı hak eden burada bizlerle birlikte olan yanlarında çocukları ile oturan yüzlerinden gülümseme, kalplerinden sevgi eksik olmayan gönüllü üniversite öğrencileridir" sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.
"Roman vatandaşlarımızın pek çoğu sağlıklı bir çevreden yoksun"
Proje ortaklarından Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü adına bir konuşma yapan İl Müdürü Hatice Malkoç Çetin; Dezavantajlı çocukların, personelin, rehberlik ve denetiminde gönüllü üniversite öğrencileriyle birlikte sosyal-kültürel, sanatsal, sportif birçok etkinliğe imza attıklarını söyledi.
Çetin; "Çocuklar Topluma Projesi Kapanış Töreni Programımıza hoş geldiniz. Anayasamızın 42. maddesi eğitim ve öğrenim hakkını, 48. ve 49. maddeleri çalışma ve sözleşme hürriyetini, 56. maddesi sağlık hizmetlerine erişim hakkını, 57. maddesi konut olanaklarına erişim hakkını, 60. maddesi sosyal güvenliğe erişim hakkını teminat altına almaktadır. Buna rağmen Roman vatandaşlarımızın pek çoğu sağlıklı bir çevreden yoksun semtlerde, marjinal koşullarda ve yoksulluk riskiyle karşı karşıya yaşamakta; Anayasa ile teminat altına alınan çalışma hakkı gibi vatandaşlık haklarına ve kamu sektörü tarafından verilen eğitim, sağlık gibi temel hizmetlere erişim sağlayamamaktadırlar. Kültürel ve toplumsal nedenlerle dezavantajlı bir konumda bulunan Roman vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik statülerinin geliştirilmesi suretiyle hukuki eşitliğin gerçekleştirilmesi ve Roman vatandaşlarımızın Anayasal haklarına ve kamu hizmetlerine erişiminin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan "Roman Vatandaşlara Yönelik Sosyal İçerme Ulusal Strateji Belgesi" 2016-2021 yıllarını kapsamaktadır. Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak İlimizde Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı yerleşim birimlerinde yürüttüğümüz saha araştırmaları kapsamında tespit ettiğimiz sosyal riskleri en az düzeye indirmek için 2014 yılından itibaren çeşitli çalışmalar başlattık. Bu çalışmalarda ana hedeflerimizden biri de Bakanlığımızın sunduğu koruyucu ve önleyici tedbirleri içeren hizmet modellerini yaygınlaştırmaktı. Yaygınlaştıracağımız koruyucu ve önleyici tedbirler arasında; suça sürüklenen çocuk sayısının mümkün olan en az seviyeye indirilmesi, bakım hizmetine ihtiyaç duyan korunmaya muhtaç çocuk sayısının azaltılması, sosyal-ekonomik yardımlarla ailelerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve roman vatandaşlarımızın istihdama yönlendirilmeleri ilk sıralarda yer almıştır. Projenin hayata geçirilmesinde Kırklareli Üniversitesi Rektörü Sayın Mustafa Aykaç'a, Sağlık Yüksek Okul Müdürü Doçent Dr Serpil Aközcan ve Yüksek Okulun değerli hocalarına, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım'a, Vali Faik Üstün İlkokulu idareci ve öğretmenlerine, çocukların tabiriyle ablaların ablası Çocuk Gelişimci Çisem Tuğçe Kıyım'a, Sosyal Çalışmacı İbrahim Tarihçi'ye, roman vatandaşlarımızla yaptığımız her çalışmada bizimle birlikte çalışmalara katkı sağlayan roman dernek başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemizin yürekli ve gönüllü öğrencilerinin personelimizle birlikte sergiledikleri çaba, harcadıkları emek ise ayrıca takdire şayandır. Üniversite öğrencilerimizin yüreklerinden çocuklarımızın yüreklerine akan sevgi ile başarılan bu projenin 2016-2017 eğitim-öğretim yılında da devamı için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
"Sosyal anlamda oluşturulan bu
projeler çok önemli"
Programın devamında, sırasıyla Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şengörür konuşma gerçekleştirdiler.
Aile Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa Nuri Nuran ise konuşmasında; Projenin oldukça güzel ve zaman itibari ile topluma büyük katkılar sağlayacağını ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini kaydetti.
Son olarak sözü devralan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ise düşüncelerini; "Üniversite öğrencilerimizin gerçekten çok anlamlı bir proje içerisinde yer aldığını düşünüyorum. Çocuklar Topluma Projesi adı altında geliştirilen bu projenin özellikle tabiî ki toplum dediğimiz şey, gelecekte çocuklarımızla onlardan oluşan toplumun daha ileriye gitmesi ve özellikle bazı dezavantajlı gruplarında bazı pozitif ayrımcılıklarla, eğitim, öğretim anlamında ve çok önemli üniversiteli öğrenci kardeşlerimizin rol-modellerinde gözleri önünde gerçekleşmiş bu projelerden fayda sağlanıyor. Bizler, bu güne kadar alt yapı faaliyetleri ile çok uğraştık. Ama sosyal anlamda oluşturulan bu projeler çok önemli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bu anlamda yaptığı çalışmaları da toplumun geleceğine güvenle huzurla, birliği ve barışla gitmesi anlamında çok büyük bir önemi var. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" sözleriyle dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından programın sonunda ise projeye destek veren ve projenin gönüllülerine teşekkür belgeleri takdim edilerek, programa katılan herkesin yer aldığı hatıra fotoğrafları çektirilerek program son buldu.



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol