Recep Dal; "Biz orman köylüsüyüz, bizim üretmemiz gerek"

Yerel Seçim Özel programımız çerçevesinde Armağan Köyü Muhtarı ve Muhtar Adayı Recep Dal ile Armağan Köyü'nde röportaj gerçekleştirdik. Köy merkezini ve çevresini gezdiren Muhtar ve Muhtar Adayı Recep Dal, sorularımıza cevap verdi. 

Önadım Medya Grubu'na ilgisinden dolayı teşekkür eden Recep Dal, kendini tanıtarak başladı. "Kamu Yönetimi 3.sınıf öğrencisiyim. Yeni dönem için adayım, ama yıllarca köyüm için hizmetlerde bulundum. Recep Dal dertli bir insan, kendi hizmet dönemimin dışında, 3 muhtarla da çalıştım, hizmet ettim."
" İnsan merkezli hizmetler için
mücadele ettim "
İnsan merkezli, insana yakışır ve yaraşır hizmetler için mücadele ettiğini, muhtar olmadan önce 3 muhtarla çalıştığını ve daha sonra muhtar olduğunu belirten Dal; "Şunu gördüm ki aslında 4 dönem muhtarmışım. Sadece eksik olan bir mühürmüş. 2.5 Milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirdik. Bunu yaparken ihtiyar heyetiyle ve köyümüz halkıyla istişare ederek bu başarıyı elde ettik. Planladığımız ve hedeflediğimiz bir çok projeyi gerçekleştirdik" diye devam etti.
"Tarıma da büyük destek
verdik"
Projelerini anlatmaya başlayan Muhtar Recep Dal; "İlk önce 2014 yılında alt yapı çalışmalarına başladık. İçme suyu ve kanalizasyon olarak tamamladık. Meydan projemiz, sokak sağlıklaştırmada 25 m2 kilit taş projemiz ve park bahçe projemiz tamamlandı. Tuvalet ve gasilhane projemiz, 20 metrelik Türk Bayrağı projemiz, 400 metre taş duvarı projelerimizle devam ettik." şeklinde aktardı. Şu ana kadar kat ettikleri yolu aktaran Dal; "Hemen hemen dönem içerisinde Armağan Köyü'nün %95'lik yatırımını alt yapısından meydanlarına, sokaklarından park bahçesine kadar tamamlamış bulunuyoruz." dedi. "Sadece bunlarla olmaz." diye devam eden Recep Dal; "Tarıma da büyük destek verdik. Bu bağlamda bir orman köylüsü olarak üretimi desteklememiz lazım. Balkan köyü olan Armağan'ın tarımını da desteklememiz gerektiği için bölgemizde kuru fasulye yetiştirme teşvik edildi. Ekipman olarak kuru fasulye hasat makinesi tedarik edildi." şeklinde aktardı. Köyün eksiklerinden bahseden Dal; "Kör noktalarımız var. 3-5 metre alanımızın taşla kaplanması ve spor kompleksimizin üzerine bir çatı yapılması gerekecek. Yeni dönemde fazla bir faaliyetimiz olmayacak ama, başladığımız işleri büyüterek, halkımızla birlik beraberlik içerisinde hayat devam ettirmek. " ifadelerine yer verdi.
"Birlik ve beraberlik yatırımlardan önemli"
"Benim en önem verdiğim şey yatırımlardan önce bir arada kalmak ve bir arada yaşayabilmektir. Dönemimde de muhtar olarak her toplantıda bunu ifade etmişimdir. Biz bir arada olursak başarı ve huzur gelir" ifadeleriyle birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Recep Dal; "Yeni dönemde yaptığımız projelerin tanıtımına ağırlık vereceğiz. Üretime daha çok yoğunlaşacağız. Valimizden, Tarım Bakanımızdan ve kurumlardan projeler istedik. Desteklerini istedik. Üretim şart!" diye açıkladı.
"2012 yılında ödül aldık"
Bize köyü ve sokakları gezdiren Muhtar Recep Dal; "2005'de başladığımız sokak sağlığı projemiz 2012 yılında Bakanlık tarafından ödüllendirildi. Biz de çevre çalışmasını her daim devam ettirdik. Sokak sokak, çevre çevre bunu yaparken halkımızı da çevre kirliliği hakkında bilgilendirdik. Hep dediğimiz gibi "Köysel Dönüşüm" adını verdiğimiz bu projeyle her şeyi sil baştan düzenlendik. Gücümüzün yettiğince her noktaya eriştik." diye anlattı. Köyü gezmeye devam ederken köy çeşmesini tanıtan Recep Dal; "Köyümüzde bulunan her çeşmeyi yeniledik. Bütün çeşmelerimize su verdik. Bu meydan çeşmemiz yeni yapıldı. Fidan dikimi yapacağız ve güzel görüntüler oluşturmaya devam edeceğiz. Meydan çeşmemiz Edirne'deki "Dertli Mustafa" çeşmesinden esinlenerek yapıldı." diyerek gezintiye devam etti.
"Genç nüfusun azınlığı büyük sorun"
Köy nüfusunun genç oranı hakkında konuşan Armağan Köyü Muhtarı ve Tek Muhtar Adayı Recep Dal; " Bu gerçekten her köyün büyük sorunu.
Göç gerçekten her köyde sıkıntı yarattığı gibi bizde de yaratıyor. Çocuklarımız eğitim için üniversitelere başka şehirlere gidiyor. Kendi oğlum dahi bu sebepten dolayı dışarıda yaşıyor. Sonrası da zaten dönüşü olmayan bir yol oluyor. Biz de bu bağlamda hem köyü geliştirirken hem de sosyal anlamda olayı ele aldık. Spor ve oyun alanları, çocuk parkları yapıldı ve yapılacak.
İşte bu göçü belki de önleyecek şey yerli üretimin artması. Beldelerde ve köylerde yaşayan insanlar köyünün kıymetini bilmiyor. Biz bu farkı göstermek istiyoruz. Doğal bir yaşamımız var. Her zaman ifade ettiğim bir şey: "Köyde hayat var, köyde yaşam var". Ben bunun farkındayım, bu anlayışla gecemi gündüzüme katıyorum." şeklinde düşüncelerini paylaştı.
"Önümüzdeki 50 yıllık yatırımlar
tamamlandı"
Yapılan yatırımlar hakkında düşüncelerini aktaran Recep Dal; "Bu 4 yıl içinde yapılan yatırımlar ile Armağan Köyü'nün önümüzdeki 50 yıllık yatırımları tamamlanmış oldu ve halk bu konuda hem mutlu hem de destekçi oldu" dedi.
"Tek aday olmaktan memnun değilim"
Adaylığı hakkında konuşan Recep Dal; "Tek muhtar adayı olmak herkesin sevineceği bir konu olabilir ama ben hiç memnun değilim. Armağan büyük bir köy ve ben tek aday olarak seçime gidiyorum. Şuana kadar aday çıkar veya çıkmaz bilemeyiz.
Hayırlısını istiyoruz. Halkımız yapılmış hizmetlerden memnun. Bu memnuniyetleri hala devam ediyor. İnşallah bu dönemde de istediklerimiz olur". şeklinde röportajını tamamladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol