Prof. Dr. İnci; “Bu gerçekleşirse Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin tarım arazileri kevgire döner”

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı Meclisi’nde imza attığı Trakya bölgesindeki tarım alanlarını yapılaşmaya açacak raporu büyük tepki topladı. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Trakya Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci; “Bu gerçekleşirse Trakya Tarım arazileri kevgire döner. Yalnız Edirne değil diğer Tekirdağ ve Kırklareli illerini de kapsama girecektir” dedi. 

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı Meclis toplantısında, imza altına alınan bir rapor, tepkiye yol açtı.
Toplantı gündemine gelen teklif raporda “1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı notlarına” ilaveler yapılması istendi. Hayvancılık amaçlı yatırımlara yönelik yoğun bir talep olduğu belirtilen raporda “Edirne İli Çevre Düzeni Planı’nın hayvancılık amaçlı yatırımlara yönelik yapılaşma koşullarına ait plan hükümleri yatırımcıların istedikleri yatırımları yapmaları yönünde zaman ve ekonomik anlamda engel teşkil etmektedir” dendi.
Raporda bölgenin “Küçükbaş ve Büyükbaş damızlık üretim merkezi” olma durumunun da dikkate alındığı belirtilerek, “hayvancılık tesislerinin ihtiyacı olan alan büyüklüklerinde tesislerin kolayca yapımını sağlamak amacı” vurgulandı. Raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulması kararına varıldı.
Konu ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emre Aysu şunları kaydetti;
“Trakya Alt Bölgesi, Ergene Havzası tarımsal üretim açısından son derece önemli bir toprak yapısına sahiptir. Bölgenin yaklaşık % 80'e yakın toprakları 1., 2., 3. sınıf tarım topraklarından oluşmaktadır. Bu önemli özelliği Çevre Düzeni Planının Ana Konseptinin oluşturulmasında öncelik taşımaktadır. Bu konsepte bağlı olarak tarım alanlarının kullanımında tarımsal faaliyetlerin gereksinme duyacağı kapalı alan 500 m2 olarak, niteliği sınırlı olan alanlarda ise 1000 m2 olarak belirlenmiştir. Özellikle hayvancılıkla uğraşılacak alanlarda hayvanlar için sundurma niteliğinde düzenlemeler yapılabilmektedir. Bunun dışında büyük çaplı hayvancılıkla ilgili yatırımlar için de İmar Planı Yapma olanağı da verilmiştir. Bu notlar yukarıda komisyonun tanımladığı zaman ve ekonomik engel oluşturmamaktadır.
Hem 100 000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi, Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ve hem de 1/25 000 ölçekli Edirne İli Çevre Düzeni Planı bölgenin önemli özelliği nedeni ile herhangi bir tarımsal faaliyeti engellememekte, ancak üstün kamu yararının korunabilmesi için notlar dışındaki yatırımların "imar planları" ile gerçekleştirilmesini öngörmektedir. Neden imar planları yolu öngörülmüştür? Bilindiği gibi bu planlar üst ölçekli plan kararlarına göre uzman plancılar tarafından kamu yararı dikkate alınarak hazırlanmakta, meclislerden geçmekte ve kamunun kontrolünü sağlamak adına askıya asılmakta ve üstün kamu yararına ters düşen durumlarda plan itirazları ile hukuk devreye sokulmaktadır. Bu süreç tehlikeli bir biçimde devre dışı bırakılmak istenmektedir. Asli görevi bu planların temel ilkelerine göre yürütülmesini sağlamak olan kurum ve kuruluşların bu tür önerileri geliştirmesi ülke olanaklarının planlı kalkınma ve gelişme adına denetim mekanizmalarının ortadan kalkmasına neden olacaktır.”
“Yalnız Edirne değil diğer Tekirdağ ve
Kırklareli illerini de kapsama girecektir”
Trakya Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci ise şunları kaydetti;
“Önerilen teklif ile üst sınırsız ve imar plansız kapalı yapı amaçlanmakta. Bu öneri 1/100.000 ölçekli plana eklenirse:
- Yalnız Edirne değil diğer Tekirdağ ve Kırklareli illerini de kapsama girecektir.
- Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı yapılma nedenlerinden en önemlisi tarım topraklarına izinsiz ve ruhsatsız sanayi(özellikle kirletici) tesislerinin kurulmasıdır. Biz Planlamaya başladığımızda sayı binden fazlaydı. Önce tarım ürünlerini, gübreyi veya tarım gereçlerini koymak amaçlı 50-60 m2 kapalı alanlar yapıldı, birkaç ay sonra yanına yine tarımsal makineler için yerler yapıldı. Bir yıl olmadan buralar fabrikaya dönüştü. Kimyasal ve toksik atıklarını derelere verdiler, İşte Ergene sanayi lağımı oldu. Korkarım benzeri anlayış hakim olacak. İzinler denetim dışı olacak.
- Üst sınır yok, kaç metrekare kapalı alan yapılacak, nasıl yapılacak, çevre kirliliği nasıl önlenecek bilinmiyor.
- Bazı kişi veya kişilerin özel istemlerine göre kararlar çıkacak,
- Tarım arazilerinde neden hayvancılık yapılacak?
- Bu gerçekleşirse Trakya Tarım arazileri kevgire döner, tarım arazisinde hayvancılık olur mu? Hayvancılık tarımsal üretim değildir.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. hangi mihrakların telkini 18 Ağustos 2020 Salı 15:43:19

    Tarım ülkesi türkiyenin son kalan tarım bölgesi de imha edilerek ülke tam bir dışa muhtaç edilecek yine.