Prof. Dr. Engin Beksaç'in iddialari

Gazetemizin 13 Mart tarihli sayisinda, "Gazetemize tarihi ziyaret" basligiyla yayimladigimiz haberde; tesislerimize Trak Kültürü Arastirma Dernegi Baskani Sümer Es, arkeolog ve sanat tarihçisi Hakan Akinci ve Trakya Genç TEMA Baskani Ismail Metin tarafindan bir ziyaret gerçeklestirildigini, bu ziyarette Sümer Es'in çesitli açiklamalarda bulundugunu ifade etmis ve Es'in konusmalarini okuyucularimiza aktarmistik.

 

Bu haberimizin ardindan Gazetemizle iletisime geçen Trakya Üniversitesi Trakya Arastirmalari Merkezi Müdürü ve Sanat Tarihi Bölümü Baskani Prof. Dr. Engin Beksaç; "Bu haberde bahsedilen konular direkt olarak sahsimi ve yaptigim çalismalari ilgilendiren konulardir. Bu nedenle asagidaki açiklamayi yapmak zorunda kalmis bulunmaktayim" diyerek bir basin açiklamasi yayimladi ve çesitli iddialarda bulundu. Beksaç, ilk olarak Hakan Akinci ile ilgili ifadeler öne sürerek sunlari kaydetti:

"Kendisini Arkeolog ve Sanat Tarihçi olarak beyan eden Hakan Akinci, sadece Yüksek Lisans derecesi düzeyinde bir egitime sahip olup, bu tip bir çalismayi gerçeklestirebilecek hiçbir yetkiye sahip bulunmayan ve akademik anlamda uzman kabul edilmeyen bir kisidir. Sadece bahse konu arastirmalara bu sahalarda çalisma iznine sahip ve yetkin arastirmaci ve akademisyenlerin gözetiminde yardimci teknik personel statüsünde katilabilecek bir durum sergilemektedir."

Haberimizde açiklamalarina yer verdigimiz Sümer Es'in söylediklerini iddia olarak nitelendiren Engin Beksaç, Es'in hiçbir akademik ünvana sahip olmadigini öne sürdü ve söyle devam etti:

"Dernegin içinde bulundugu belirtilen üyelerinden hiç birisinin de Traklar konusunda resmi bir çalisma yapmasi mümkün degildir. Sümer Es tarafindan var oldugu ifade edilen projelerin hepsi de gerçekte mevcut degildir."

Sümer Es, Gazetemizi ziyaretinde Lalapasa Belediyesi'nin 4 tane projesi oldugunu ve bunlarin baskanligini Prof. Dr. Mehmet Özdogan'a teklif edeceklerini anlatmisti. Engin Beksaç bununla ilgili olarakta su iddiada bulundu:

"Lalapasa Belediye Baskani ile Sayin Ali Osman Uzman ile yaptigimiz görüsmede adi geçen projelerin mevcut olmadigi, bizzat sayin belediye baskani tarafindan tarafimiza ifade edilmistir. Åzu anda yas haddinden emekli olan Prof. Dr. Mehmet Özdogan'in da bahse konu bölgelerde bir arastirma yapmasi ve projelere danismanlik yapmasi yasal olarak mümkün degildir. Çünkü ne teklif edenlerin ne de teklif edilenin bahse konu Lalapasa ve çevresinde arastirma yapmak için hiçbir yasal yetkisi mevcut degildir."

Sümer Es'in, Lalapasa'da ve Trakya' da ilk arastirmalari Prof. Dr. Mehmet Özdogan'in yaptigi yönündeki aktariminin da tamamen bir saptirma ve yaniltma çabasi oldugunu öne süren Engin Beksaç, açiklamasina su cümlelerle devam etti:

"Çünkü bu bölgelerdeki arastirmalar adi geçen akademisyenin Trakya'ya ayak basmasindan çok daha önce baslatilmis olup, özellikle bu durum Rahmetli Ruhi Esin ve Rahmetli Prof. Dr. Åzevket Aziz Kansu'nun adini zikretmemizi zorunlu kilmaktadir. Böyle bir harita mevcut olmadigi gibi, Sümer Es'in kendisinin hazirladigini belirttigi harita da gazeteci Cavit Göçmen tarafindan hazirlanmis bir çalisma olup, bizzat Sümer Es ve yanindakiler tarafindan iktibas edilerek ortaya konmustur. Bu konu Edirne basininda yer alan makalelerde ele alinmistir. Hem dolmenler hem de adi geçen mezar taslari, tarafimizdan yürütülmekte olan arastirma projeleri esnasinda ele alinmis olup, tarafimizdan degerlendirilen eserlerdir. Sümer Es'in bahse konu yaptigi ifadeler de sahsimin çalismalarindan iktibas edilerek kullanilmistir. Sümer Es'in Traklar'in yildizlarla irtibatli oldugunu belirten sözcükleri sahsim tarafindan yapilan çalismalardan yapilan iktibasin en güzel örnegini teskil etmektedir. Bahsi geçen Kofçaz Dolmenleri ve mezar taslari Kültür ve Turizm Bakanligi onay ve destegiyle gerçeklestirilen çalismalarimizda ele alinmis ve yayinlanmis bulunmaktadir. Bu bölgelerin çalismasi tarafimizdan sürdürülmektedir. Geregini kitlelerin görüsüne sunarim."

Haberimiz nasildi?

12 Mart tarihli Kirklar Haber gazetesinde "Gazetemize tarihi ziyaret" basligiyla yayimlanan haber su sekildeydi:

***

Trak Kültürü Arastirma Dernegi Baskani Sümer Es, arkeolog ve sanat tarihçisi Hakan Akinci ve Trakya Genç TEMA Baskani Ismail Metin, Cumartesi günü gazetemizi ziyaret etti. Aslen Lalapasa'li olan Sümer Es, orada çok güzel islere imza attiklarini anlatarak; "Lalapasa'nin bir rüya olan tarihi eserlerine girdik. Trak kültürüne yönelik bütün tarihi ortaya çikardik. Lalapasa'nin tarihi eserler haritasini da çikardik. Bu çalismalarin neticesinde onlarca dolmen tespit edildi. Tümülüs sayisi hatirlayamadigimiz kadar. Ilk yerlesim alanlari çiktigi gibi degisik tarihi eserlere de ve dikilitaslara rastladik. Alevi Bektasi mezarlari tespit ettik" dedi.

Edirne'de de bir yerde gök bilim rasathanesi bulduklarini anlatan Es, "Bunun özelligi su. Trak'larin yildizlarla irtibatlari oldugunu tespit etmis olduk. Ama yerini hazine arayanlarin allak bullak etmemesi için açiklayamiyoruz" seklinde konustu.

Arastirmalari kapsaminda Kofçaz'a da geldiklerini belirten Sümer Es, "Kofçaz'in tarih bakimindan çok özelligi var. Dolmenlere rastladik. Tümülüsün içinde 4 tane dolmen var. Dünya'da ilk. Ayni köylerde dolmenin üst kapaginin bizim tabutun kapagiyla ayni sekilde oldugunu gördük" ifadesinde bulundu.

Kirklareli'ndeki kazilarin baskanligini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Özdogan'in ilk kez Lalapasa'ya gelen ve tarihi eserleri ortaya çikan çok degerli bir hoca oldugunu söyleyen Es, "Kendisiyle tekrar temasa geçtik. Mayis'ta Lalapasa'ya gelecek ve belediyenin 4 büyük projesini yürütmesi için ona proje baskanligini teklif edecegiz" dedi. Sümer Es, açiklamasinda Kirklareli'ne bir açik hava müzesinin sart oldugunu da sözlerine ekledi.

 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Mustafa Selim KUDAR BÖÖÖÖYÜÜÜK ADAMMIŞSIN BEE ABBİİİİİ..... 19 Eylül 2014 Cuma 16:49:06

    ZATEN ANLAMIŞTIR GÖRÜŞÜNÜ BÖÖÖYÜÜÜK KİTLELER .........

  2. Gazete Trakya sayın yetkilileri sayın Engin Beksaç hakkında Hürriyet gazetesinde çıkan bir haber hakkında size yazma gereğini duydum Tekirdağ ili Muratlı ilçesi Çevrimkaya köyündeki tarihi kale arazisini burada Tarihi kale yoktur diyerek verdiği Rapor doğrultusunda Ankaraya bildirerek Kalenin tarihi olmadığı şeklinde verdiği Rapor doğrultusunda Sit alanı kaldırılmış ve tarihi Kalenin Taş ocağı olarak kullanılması doğrultusunda karar vermiştir. Ben şu an Italyada tarihi yerleri gezmekteyim inanın bana insanlar nasıl Tarihlerine sahip çıkmışlar İtalyanın nüfusu 60.000.000 milyonmuş gelen turist sayısı kendi nüfusundan fazla biz ne yapıyoruz verilen sit alanını Nasıl profesör olduğu belli olmayan!!!. Engin Beksaç gibi adamlar tarafından katlediyoruz. Sayın yetkili lütfen çağrıma kulak verin Çevrimkaya Köyü yaşanmaz hale gelmeden Tarihimiz katledilmeden bu işe ancak sizin sahip çıkmanız ile kurtarabiliriz. Bana her zaman ulaşabilirsiniz ismim Özcan Uras telefon numaram 0 532 544-55-05

  3. Yorgun demokrat 12 Ocak 2018 Cuma 23:35:43

    Nasil profesor oldu diyorsunuz bunlarin doneminde kayinpederiniz akp li oldumu siz gerzek bile olsaniz sizi reltor yada dekan bile yaparlar