Prof. Dr. Altun, “Edirne’de Günlük Vaka 150 Bandında”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Covid-19 salgınında hatırlatma dozlarının istenilen seviyede tatbik edilmediği takdirde 6. dalganın hiç şaşırtıcı olmayacağını söyledi. “Sahadaki meslektaşlarımızdan yeni gelen bildirimlerle Edirne'deki vakalar da Türkiye ve benzer tarzda haziran ayının son haftasında vaka sayısı ciddi şekilde artıyor” dedi. Altun Edirne’de günlük vaka sayısının ortalama 150 olduğunu ifade etti. 

Vaka sayıları ve pandeminin gidişatı ile ilgili olarak basın mensuplarının karşısına geçen Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun vaka sayısının günlük 150 bandına kadar ulaştığını söyledi. Altun açıklamasında “Ama gördüğümüzde Ağustos ayının ilk haftasından itibaren azalmaya başlıyor.
Grafikte vefatlar çok bakın grafik birbiriyle çok uyumlu. Hani vaka sayılarının azaldığı dönemde bakın yataylaşmış, ölüm sayıları da azalıyor azalma süreci, yatay seyrediyor ama ne zaman ki burada Haziran ayının işte son haftasında bakın vaka sayılarında artış görülüyor. İşte bundan yaklaşık işte iki hafta sonrasında da ölümlerde ciddi bir artış var ve ölüm sayıları şu anda haftalık bakıldığında 350 bandı civarında devam ediyor. Şimdi genel anlamda durum bu. Tabii ki hani bakıldığında artışta etken olabilecek neler hızlandırabiliyor?Toplumsal hareketin çok fazla olduğu süreçler hızlandırabiliyor. Edirne'ye ilişkin hani veri olmadığı için söyleyemiyorum ama hani özellikle bakıldığında temmuz ayındaki o pikin artışındaki. En büyük temel etkenlerden bir tanesiyle Kurban Bayramı aslında biliyorsunuz. Orada uzun bir tatil dönemi vardı. Bu tatil dönemiyle birlikte çok hızlı bir yurt içi işte ortaya çıkan hareketlilik ve beraberinde hani bayramların işte insanların daha samimi ortamlarda yakınlaşması nedeniyle de etkisi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“6’INCI DALGA GÜNDEMDE EKİM AYINA ÇOK DİKKAT EDİLMELİ”

“Aşılamanın da ne yazık ki durma noktasına geldiğini biliyoruz” diyen Altun, “Sağlık Bakanlığı yine sayfasında da bakıldığında hem aşılama oranlarının düşüklüğünü görüyoruz. Hem de bu azalmayı görüyoruz. Aralık 2021 itibariyle Türkiye'deki aşılama oranıyla,günümüz aşılama oranına bakıldığında arada yaklaşık 8 aya yakın bir süre geçmiş, sadece %2’lik bir artış var. Bu ciddi anlamda sıkıntı demek. Yine bakıldığında Sağlık Bakanlığı web sayfasında 3.doz aşı uygulanan yurttaş sayısı yaklaşık 28 milyon olarak görünüyor. Oysaki bakıldığında bu 28 milyon hani 18 yaş üstü Türkiye'deki 62 milyon nüfus var, yarısı bile oluşturmayacak bir düzeydedir. Hani 3. dozda kastedilen burada hani normal 2 dozunu olmuş, hatırlatma dozunu olduğunu düşünerekten bu yönde bir yani bilgi aktığınız söz konusu olabilmekte. Peki, ne yapmak gerekiyor? Hala bilinen bu hastalıkla ilgili biline en temel şey bilimsel yayınlarda da son bilimsel yayınlarda da bahsediyor. Ağır hastalık tablosu, hastaneye yatış ve ölümleri azaltmaktaki en büyük etken aşı olmak. Son bilimsel çalışmalarda da hatırla,dozunun mutlaka MRNA aşısı olması gerektiği. Diğer işte inaktif virüs aşıları, işte Sinovac gibi işte Turkavak gibi inaktif virüs aşılarının hatırlatma dozunda koruyuculuğunun diğeriyle aynı olmadığı biliniyor.
hatırlatma dozunun önemi çok büyük.. Evet hatırlatma dozu olsanız bile hasta olabiliyor musunuz? Şu anki varyantta Omicron varyantında evet hasta olabilme şansımız var.
Hani aşı olanların yüzde kırkında da hastalık tablosu görebiliyor ama dediğim gibi ölümler görülmüyor. Bunlar çok hastaneye yatış oranları düşük. Çünkü sonuçta hastaneye yatış oranları yükseldiğinde, ağır hastalık tablosu yükseldiğinde ölümlerle yükseldiğinde bunlar hiç istenmeyen sonuçlar. Aşılarımızı zamanında olmamız gerekiyor” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol