Pınarhisar’daki kalker ocağı Meclis’te

CHP Kırklareli Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu,TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Pınarhisar’da kurulması planlanan kalker ocağını sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Önergesinde AK Parti hükümetlerinin 18 yıldır uyguladığı sanayileşme politikalarının plansız ve çarpık olduğunu öne süren Gündoğdu, bu politikaların Kırklareli’ndeki canlı yaşamına zarar verdiğini savundu. Bu kapsamda Gündoğdu, Bakan Kurum’a Pınarhisar’da yapılması planlanan bir kalker ocağı hakkında şu soruları yöneltti;
“Kırklareli’nin Pınarhisar İlçe sınırlarında Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisine ‘kalker ocağı’ kurulması planlanmaktadır. Maden ocağının işletmeye açılmasının bölgenin ekolojik dengesineciddi tehdit oluşturması kaçınılmazdır.
Bu doğrultuda;
1-Kırklareli Pınarhisar’ın Camiikebir ve Beylik mahalleleri sınırları içerisinde Millî Savunma Bakanlığına tahsisli araziler “kalker ocağı” yapılması amacıyla özel şirket veya şirketlere verilmiş midir, verildi ise hangi şartlarla, hangi ihale ve bedelle, hangi şirkete verilmiştir?
2-Anılan bölgede kalker ocağı yapılması ve maden ocağından yılda 2 milyon ton kalker üretilecek olması ve açık işletme yöntemi ile patlatmalı kazıların yapılarak cevher çıkartılacak olması yaşam alanı olan anılan bölgede meydana gelebilecek (gürültü, toz, taş ve kaya erozyonu, bitki örtüsü kayıpları) olumsuz çevresel etkiler nasıl telafi edilecektir?
3-Anılan bölgenin Meriç-Ergene Havzası ve Lüleburgaz alt havzası içerisinde kalması nedeniyle su kaynakları tehdit altındadır. Planlanan maden ocağının bölgedeki su kaynaklarına vereceği zararları nasıl telafi edecek siniz?” (M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol