Peynir Kenti Kırklareli’nin peynirleri coğrafi işaretin bir adım ötesinde

Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kırklareli’nde üretilen peynirlerin Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret alması için gerekli başvuruların yapıldığı ve en kısa zamanda Kırklareli Peynirinin tescilleneceğini ifade etti. Altıntel, peynirlerin tescillenmesinin sonrasında meşe balı için çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Başkan Altıntel yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken pek çok kurumla ortak çalışmalar yapıldığını söyledi. Başkan Altıntel, “Ülkemizin farklı şehirlerindeki Ticaret Borsaları ile de ticari ve kültürel işbirliği çalışmalarımız devam ediyor.
Borsa olarak aynı zamanda iştirakçilerimizin kurumsallaşması, ürünlerimizin marka değerinin geliştirilmesi, turizm potansiyelinin artması ve nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için çeşitli eğitim ve danışmanlık faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
“Kırklareli’nde üretilen peynirlere
coğrafi işaret alınması için çok yoğun bir çabaya giriştik”
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli peyniri için coğrafi işaret alınması konusunda ki son durumdan bahsetti. Gerekli incelemelerin yapıldığını sözlerine ekleyen Altıntel, en yakın zamanda coğrafi işaretin alınacağını belirterek, “Başka bir girişimimiz ise Kırklareli beyaz peynirine ve Kırklareli eski kaşar peynirine coğrafi işaret alınması konusunda ki faaliyetlerimiz. “Peynir Kenti” olarak anılan Kırklareli’nde üretilen peynirlere coğrafi işaret alınması için çok yoğun bir çabaya giriştik. Borsamız, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi ile işbirliği yaparak bölgemizin florası, toprak özellikleri, üretim yöntemleri üzerine saha çalışmaları gerçekleştirdik.
Bu çalışmalar sonucunda hazırlanan bir rapor ile Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret başvurumuzu yaptık ve umuyoruz ki en kısa sürede bir sonuç alacağız” ifadelerini kullandı.
“Istranca Ormanlarında Trakya arıları tarafından üretilen meşe balımıza
coğrafi işaret başvurusun da
bulunacağız”
Sonraki aşamada hedeflerinin meşe balı olduğunu vurgulayan Altıntel, “Alacağımız coğrafi işaret ile peynirimize bir kalite standardı gelecek. Kırklareli peyniri markalaşacak, peynir sektörünün gelişimine katkı sağlanacak, üreticimizin emeği ulusal ve uluslar arası düzeyde tanınarak gerçek değerine kavuşacak.
Şimdi de Istranca Ormanlarında Trakya arıları tarafından üretilen meşe balımıza coğrafi işaret başvurusun da bulunacağız” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bağbozumu festivalinde meşe balı tatma olanağı bulmuştum. Kofçazlı bir üretici tattırmıştı. Hatta standında çok enteresan reçeller vardı. Mesela acı biber reçeli. Bu zenginlik daha iyi yerleri hakediyor. Meşe balınız için bence beklemeden çalışmaya girmeniz gerekiyor. Harikaydı.